петак, 6. октобар 2017.

Genijalni Čuvari Srpske i Mlijeka; Naprezanje i Bogomoljci; Berze u padu

piše: Slobodan Vasković

Na Mlijeku kod “Meggle”
Robne rezerve jesu propale, ali nije i mlijeko iz Robnih rezervi. 

Gernijalni Čuvari Srpskih Robnih rezervi su ostvarili perfektan plan: Kupili su prije tri godine velike količine mlijeka od bihaćke mljekare “Meggle”, a onda ga odlučili povjeriti na čuvanje bihaćkoj mljekari “Meggle”.

Mlijeko nema gdje pobjeći, to je činjenica.

Činjenica je i da su Čuvari Robnih Rezervi Srpske mljekari “Meggle” plaćali čuvanje mlijeka kupljenog od mljekare “Meggle”; Sitnica, par stotina hiljada maraka.

I sad recite da saradnja između RS i FBiH ne postoji i da su Bakir i Mile “u ratu” i da taj “rat” nije namješten i da nema mlijeka! Koje teče. Kod “Meggle”!

“Naprezanje”
Stevo Mirjanić Metuzalem nedavno se prijateljima požalio na veliki umor i izrazio potrebu da se uskoro povuče sa funkcije ministra poljoprivrede.

Međutim, to mu ne dozvoljava Milorad Dodik, jer bi takav akt opozicija iskoristila za kritike; Metuzalem je, nakon Dodikovg odbijanja njegovog povlačenja, najavio da će pokušati “napore” izdržati do Nove godine.  

Nakon toga će ponovo pokušati da se riješi “naprezanja”. 

A “naprezanja” su baš ogromna: ministri, inače, rade kao u južnoafričkim rudnicima, neprestano su u pokretu, na sjednicama, sastancima, sa.…

Međutim, znajući Metuzalemove “izvanredne kvalitete”, velike su šanse da će nadvladati trenutnu psihološku krizu, opet zasukati rukave i latiti se posla.

Neće to promijeniti ni činjenica da bi se Metuzalemovom odlasku obradovalo barem pola ministara u Vladi RS, kao i svi pomoćnici i ostali činovnici Ministarstva poljoprivrede. Koji Zlobnici.

Posebno što Boga mole da Metuzalem ode i što slave kada je na službenom putu. Kada nije - antidepresivi.

Bogomoljaca, vezanih za Metuzalemov “pregalački” rad, je zaista mnogo: Tu su, izvan zgrade Vlade RS, i poljoprivrednici i njihovi predstavnici u udruženjima koji se Svevišnjem mole već dvije godine, da mu vide leđa; Ne Svevišnjem, već Metuzalemu.

Ima ih i sa manjim bogomoljačkim stažom - zavisi koliko je kome trebalo da shvati kakav je Metuzalem lažov i manipulant. 

Omasovilo se baš to društvo, nakon poslednjeg, ne iskušenja, već iskustva sa, kako to Metuzalem obožava da kaže, “Značajnom pomoći u prevazilaženju problema u proizvodnji”.

A “Značajna pomoć” ovako izgleda: Voćari nisu dobili i neće dobiti ni marku odštete za ovogodišnji mraz; Iako im je Metuzalem obećao. 

Za sušu je takođe obećao, a račun kaže da će pomoć, procentualno, iznositi od 5 do 7 %. 

Čak ni ta, objektivno nikakva pomoć, nikako da dođe do “krajnjih korisnika”, jer farmeri baš ništa ne znaju o tome - na koji način, kada i kako će dobiti pomoć! 

Tek, prije par dana je objavljen Pravilnik o podršci zasnivanju novog ciklusa proizvodnje. Kakav proaktivan naslov Plana.

Farmeri baš ne čitaju Službeni glasnik, a dok dočekaju pres konferenciju na kojoj će ih Metuzalem obavijestiti o Pravilniku, pola će ih odustati od proizvodnje. 

Pravilnik precizira da će “pomoć za prevazilaženje suše biti u novčanoj isplati od 28 KM po hektaru”. Frapantna cifra.  

Uz povećanje regresa za dizel gorivo, Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske pomoći će poljoprivrednicima sa astronomskih 40 KM/ha, da prevaziđu gubitke nastale sušom!!!  

Nakon mjeseci silnih obećanja na kraju će farmeri dobiti samo toliko novca. Praktično ništa, iako ne treba sumnjati da će sve biti predstavljeno kao najveća pomoć poljoprivrednicima u regionu. 

Biće RS, u tom segmentu, bolja i od Srbije, Hrvatske, Crne Gore, a kamoli Evrope!!!

Radišić na Slobodi - Berze već bilježe pad
Mile Radišić je pušten na slobodu. Sada će berze da dožive dramatičan pad.

Važno je naglasiti da je Radišić - Sam napustio zatvor; Sam se, koliko me sjećanje služi, i prijavio na izdržavanje kazne. Istina, nakon mjeseci i mjeseci, kako se tvrdilo, bjekstva. Iako to, kako se ispostavilo, nije bilo bjekstvo, već neplaćeno odsustvo. 

Da nije bilo odsustvo, kako bi se Mile Sam prijavio i na Strašnom Mjestu Pojavio - Pred KPZ Tunjice! Značilo bi to da je granica porozna ili da je Mile pao s’ Marsa, što uopšte nije tačno.

Kako god, Berze idu dole, a Mile gore. Što se RS tiče - nikad gore.