понедељак, 25. септембар 2017.

Ozvaničenje Podmićivanja Ugovorom; Poklanjanje134.670.630,47 KM

piše: Slobodan Vasković

MUP RS nastavlja da podnosi Posebnom odjeljenju za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminaliteta Republičkog tužilaštva krivične prijave protiv Litvanaca, koji su do prije pet godina upravljali firmom “FG “Birač” i “Alumina”.

Tako je nedavno podnesen Izvještaj o počinjenim krivičnim djelima u "Alumini" protiv Mindaugasa Kazakevičiusa, Virginiusa Vajege, Martinasa Ugianskisa i Giedriusa Grigaliusa.

Terete se da su u periodu od 2010. do 2014. godine sa računa "Alumine" “počistili” 26.057.652 KM i 165.000 američkih dolara i isplatili ih bez ikakvog osnova fiktivnoj firmi iz Kolorada /SAD/.

Protiv Kazakevičiusa i Vajege ovo nije prva krivična prijava; Još 13.09.2013. godine MUP RS je zvanično objavio da je podnio krivične prijave protiv:
-Mindaugasa Kazakevičiusa, tadašnjeg direktora “Alumine” i Rimantasa Balsys, direktora “Mehanike”, zbog postojanja osnova sumnje da su učinili  krivično djelo ''Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja’'.

-Martynas Ugianskis, predsjednik Upravnog odbora “Birača”, ”Mehanike”, “Alumine” i “Birač Energa”, Virginius Vajega i Oksana Kavtun, članovi UO pomenutih preduzeća, sumnjiče se da su počinili krivična djela ''Falsifikovanje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava’'. 

Osumnjičeni su da su oštetili “Aluminu” za cca 65 miliona KM.

Iako je prošlo četiri godine, optužnice nema.

Domaći pomagači “Litvanskih Bandita” pošteđeni svake odgovornosti
Ono što je interesantno je činjenica da u krivičnim prijavama nema imena ovdašnjih funkcionera, bez kojih Litvanci nisu mogli počiniti kriminal težak preko milijardu maraka, što je javno ustvrdio Zoran Tegeltija, ministar finansija.

A bez saučesnika iz samog FG “Birač”/“Alumine”/Institucija RS, “Litvanski Banditi”, kako ih je Tegeltija nazvao, nisu mogli uraditi nijedno kriminalno djelo, posebno ne izvući, sasvim nesmetano, preko milijardu maraka van granica BiH/RS i potom otšetati bez ikakvih problema na vrlo ugodne destinacije, daleko od ove zemlje.

Postoje brojni direktni, neoborivi, dokazi o zajedničkom kriminalnom djelovanju “Litvanskih Bandita” i ovdašnjih funkcionera/advokata/pravnika/sudija/notara u prevarama, ali nadležne institucije zatvaraju oči pred tim. Vrijeme prolazi, a napadi na “Aluminu” i pokušaj njenog otimanja su i dalje konstanti.

Čini to Kriminalni Klan preko firme “Pavgord”, čiji je vlasnik Gordan Pavlović.

Njegov Glavni savjetnik u pokušaju otimanja “Alumine” je Sonja Rubež, nekadašnja šefica pravne službe u FG “Birač” i desna ruka “Litvanskih bandita”, kao i njen muž Nenad Rubež, advokat.

Značajno je učešće familije Rubež u organizovanim radnjama Litvanskih bandita koji su ojadili Birač i Aluminu za milijardu maraka. 
O bahatosti pomenutih, kao i stepenu njihovog bogaćenja govori upravo zaista bizaran primjer - familije Rubež je, u jednom trenutku, čak i finansirala “Aluminu”!!!

Zvuči nevjerovatno, ali je Nenad Rubež, 12.04.2011. godine, pozajmio “Alumini” novčani iznos od 141.000 KM!!!

Uz Rubeža je potpisnik upravo jedna od Litvanaca koje je MUP prije par dana optužio za teške prevare -  Giedrius Grigalius. (U drugim dokumentima koje emitujem je još nekoliko osumnjičenih Litvanaca).

“Alumina”, koja bi trebalo (i u to vrijeme) da ostvaruje prihod od nekoliko desetina miliona evra, dovedena je bila u situaciju da je fizičko lice finansira, i to gotovinski, solarno, a ne preko računa kako to zakon predviđa.

Nije bilo koje fizičko lice finansiralo “Aluminu”; To lice, Nenad Rubež, bilo je ekskluzivni advokat FG “Birač” i povezanih firmi; To Lice je učestvovalo u kreiranju hipoteka na imovini zvorničnih firmi i to kao punomoćnik, između ostalih, i Ukio banke. 

Ono što je nepoznanica je da li je suma od 141.000 KM bila stvarni zajam ili je ovaj ugovor o zajmu bio samo paravan za neke druge, nečasne radnje i osnov za navodno plaćanje, odnosno povrat zajma Nenadu Rubežu.

Vanredne usluge - Podmićivanje zvanično u Ugovoru
Pored ovog, nadasve, sumnjivog ugovora, Nenad Rubež je, kao advokat, zaključio aneks Ugovora o pružanju pravne pomoći sa FG “Birač, 2009. godine, sa ciljem pružanja “vanrednih“ advokatskih usluga; Te usluge se odnose na prenos prava svojine na nekretninama - zemljištu na FG “Birač” i zavisna pravna lica. 

Ništa od ovog ne bi bilo čudno da se u članu 6 ovog Aneksa ne navodi da je “Zbog nedostatka objekata zakonska mogućnost za upisivanje zemljišta neophodnog za upotrebu objekata isključena. Birač je upoznat da će za ovo zemljište biti potrebno preduzeti vanredne mjere i radnje za njegov prenos sa državne svojine na Birač što iziskuje vanredne troškove”. 

U članu 7 Aneksa je precizirano da će Birač platiti 12.000 KM kao naknadu „za posebno angažovanje trećih lica u vanredno vrijeme za posebne radnje“.

Naravno, Aneksom je predviđeno da se iznos od 12.000 KM isplaćuje gotovinski, bez izdavanja računa, jer se radi o posebnim naknadama i za posebne radnje angažovanja trećih lica.
U prevodu, advokat Rubež sam priznaje da je neka radnja nezakonita, ali da posao ipak mogu sprovesti “Treća lica” i za to im treba vanbilansno platiti 12 hiljada KM, koje Rubež uzima od FG “Birač”.

Pomenuta radnja je klasično podmićivanje preduzeto od strane advokata. 

Tu su naravno i priznanice o preuzetom iznosu od 12 hiljada KM, kao i izvještaji o predatim pojedinačnim iznosima, odnosno potvrdama da su pare isplaćene tim trećim licima…!!!

Ove priznanice, koje je uredno potpisao advokat Rubež, svjedoče ili o visokom stepenu naivnosti advokata ili, pak, o viskom stepenu drskosti.

Bilo kuda Sonja svuda
Ni ovaj ugovor nije mogao da prođe bez Sonje Rubež, šefice pravne službe, supruge advokata Rubeža. 

I na ovaj ugovor, pored onih koje sam već ranije objavio, i koji su, izvan svake razumne sumnje, čist kriminal, Sonja Rubež je stavila svoj paraf, čime se saglasila sa opisanim mahinacijama svog supruga. 

U Rubežovu je Vladimir Romanov, Kapo “Litvanske Bande, vlasnik grupacije “Ukio", imao neograničeno povjerenje: Na vanrednoj sjednici Skupštine akcionara, održanoj 5. aprila 2013. godine (bio je prisutan i sam Romanov), netom pred bjekstvo “Litvanskih Bandita” iz Republike Srpske, narečena je  imenovana za člana Upravnog odbora Fabrike. Čuvanje odstupnice prilikom bjekstva Litvanaca!

Iznošenje vlasništva
Rubežova je 2011. godine učestvovala i u jednoj od najvećih kriminalnih aktivnosti Litvanskog Ganga Vladimira Romanova - iznošenju vlasništva u “Alumini” i “Mehanici” u Litvaniju. 

Koncept akcije bio je da se upravljanje nad ovim društvima vrši iz inostranstva, van bilo kakve institucionalne kontrole Republike Srpske. 

Vrijednost udjela koji su Litvanski Banditi i njihovi saradnici iznijeli u Litvaniju je procijenjen na 134.670.630,47 KM.

Odobrenje ovog posla je, naravno, potpisala Sonja Rubež u svojstvu predsjednika skupštine FG “Birač”. 

Umjesto da budu krivično sankcionisani za sve ove radnje, Rubeži su nagrađeni. 

Nakon bjekstva Litvanaca, promjienili su dres, pa, navodno, počeli da rade u korist lica koje su “Litvanski Banditi” ojadili (kakva malicioznost), sve dok se nije pojavio “Pavgrod”, kao navodni pravni sljednik kriminalne “Ukio banke”.

Njemu su  se Rubeži jako brzo priklonili i počeli i njega da ga zastupaju. 

Danas Sonja Rubež zastupa opljačkane povjerioce u odboru povjerilaca Birača - Sa svojih, od sirotinje, kupljenih 337 KM potraživanja, sjedi pored predstavnika Republike Srpske, Poreske uprave, BH gasa. 



Za svaki sastanak na kojim navodno štiti interese povjerilaca FG “Birač”, Sonja Rubež inkasira naknadu od 400 KM. Cinizam bez presedana.

Familija Rubež ne miruje, kao što ne miruje ni “Pavgord”, jer su interesi preveliki, mnogo je novca dato, a “Alumina” je i dalje u opasnosti da postane plijen Kriminalnog Klana. (nastaviće se)