среда, 5. јул 2017.

KRIVOLOV: Nikola Špirić krivotvorio dokumentaciju Komisije za nadzor nad OSA-om


piše: zurnal.info
Nikola Špirić uhvaćen je na djelu. Članovi parlamentarne Komisije za nadzor nad OSA-om konstatovali su da su zaključci koji su početkom maja iz Parlamenta BiH upućeni u OSA-u – izmišljeni. Dokument sa lažnim zaključcima potpisao je predsjedavajući Komisije – Nikola Špirić.
Prema informacijama Žurnala, Špirić je u ponedjeljak članovima Komisije priznao da je potpisao sporni dokument, iako je prethodno pokušao da odgovornost prebaci na dvoje službenika Parlamenta BiH. Međutim, razotkrili su ga zapisnici sa sjednice Komisije, iz kojih je bilo vidljivo da zaključci koje je potpisao Špirić nikad nisu ni usvojeni. A, evo, o čemu se radi.
KO PRATI ZVANIČNIKE SRBIJE
Kada je početkom ove godine na površinu isplivala afera „Ušće“, odnosno povjerljiva dokumentacija OSA-e koja se odnosila na praćenje srbijanskih kriminalaca u BiH, Nikola Špirić je sazvao hitnu sjednicu Komisije. Tada je ustvrdio da OSA prati zvaničnike Srbije, ali je njegova priča ubrzo raskrinkana.
Čelnici OSA-e, nakon interne istrage utvrdili su da zvaničnici Srbije nisu praćeni, ali i to da je povjerljive dokumente iz OSA-e iznio Dragan Savić, vozač bivšeg zamjenika direktora OSA-e Riste Zarića. Dokumenti su prvo predati poslaniku u Narodnoj skupštini RS Nenadu Stevandiću, koji je potom održao konferenciju za medije i dokumentaciju iz operacije „Ušće“ proslijedio Nikoli Špiriću.
Međutim, nakon što je Komisija za nadzor nad OSA-om odbila Špirićev prijedlog da se otvori istraga protiv direktora OSA-e Osmana Mehmedagića, uslijedio je pokušaj rušenja OSA-e iznutra. Na scenu tada, prema informacijama Žurnala, stupaju kadrovi HDZ-a BiH. Nedugo nakon afere Ušće, glavni inspektor OSA-e Damir Bevanda šalje  Komisiji za nadzor nad OSA-om prijavu protiv direktora  Mehmedagića. U prijavi je navedeno da direktor OSA-e zabranjuje Bevandi da vodi istrage na području Hercegovine, dok je u odgovoru direktora OSA-e, koji je također dostavljen Komisij, navedeno da je Bevanda djelovao samostalno, te da je ucjenjivao osobe koje je obrađivao. 
NE SAM ŠPIRIĆU
Komisija je u nekoliko navrata raspravljala o ovom sukobu čelnika OSA-e, ali zaključci nikad nisu doneseni. Međutim, bez obzira na to, Nikola Špirić je odlučio da djeluje samostalno. U ime Zajedničke komisije na nadzor na OSA-om 8. maja ove godine šalje dopis čelnicima Obavještajne agencije.
„Poštovani, Zajednička komisija za nadzor nad radom OSA-e BiH je na svojoj 15. sjednici započetoj 7. marta 2017., nastavljenoj 5. aprila 2017., a okončanoj 25.4. 2017 godine, razmatrala  i tim povodom usvojila sljedeće zaključke“, napisao je Špirić, te priložio zaključke koji nikad nisu usvojeni.
Uglavnom, u okviru prvog izmišljenog zaključka, Špirić naređuje glavnom inspektoru (ne generalnom direktoru OSA-e) Damiru Bevandi da istraži da li je bilo „proceduralnih grešaka u postupku kod zavođenja dokumenta „ Ušće. Iz ovog je jasno da Špirić pokušava istragu u slučaju Ušće preusmjeriti sa Zarićevog vozača na druge službenike OSA-e.
JOŠ JEDAN NEPOSTOJEĆI
Osim ovog izmišljenog zaključka Špirić dodaje još jedan nepostojeći. I opet zadužuje Damira Bevandu da istraži i Komisiji dostavi kompletnu dokumentaciju „povodom predstavke M.T.“. Iz istrage je ponovo izostavljen generalni
direktor OSA-e.
Kada je u pitaju zaključak koji se odnosi na sukob Bevande  i Mehmedagića, Špirić konstatuje da Komisija po tom pitanju nije odlučivala. Kao što, uostalom, nije odlučivala ni u prethodna dva slučaja. No, to Nikolu Špirića nije spriječilo napiše neistinu.