четвртак, 29. децембар 2016.

Ritam Nereda; Bakirovo Ogledalce; Parovi u M:telu; Tata Šipova i Kolt plus Gospodar Zimzograda

piše: Slobodan Vasković

1.
Nakon višednevnog posrtanja po “vašingtonskim” hotelima u potrazi za “inauguracijom”, gdje se proveo kao bos po trnju (džaba Korisni idioti i njihovi hvalospjevi), Dodik je konačno aterirao u Beogradu, gdje je prošao sasvim solidno: Zajednička slika sa Aleksandrom Vučićem na sajtu Vlade Srbije, plus stereotipno saopštenje, sasvim je korektan napredak u odnosu na 08.12., kada, nakon susreta, nije bilo ni slike ni pisma.

Da li je došlo do poboljšanja odnosa Vučića i Dodika nakon ovog susreta? Nije, ali praznici su pred nama, pa je fingiranje “napretka u odnosima” svima dobrodošlo!

Koliki je zaista taj "napredak", biće jasno nakon 20. januara, ali ne zbog Dodikovog odlaska/neodlaska u Vašington, već nekih drugih događaja o kojima mi je u ovom trenutku prerano govoriti. 

Praznici su svima, mogu sačekati. Strpljenje vlada, a ne Kraljica.

2.
Utisak da je Dodikovo beogradsko ateriranje bilo sasvim solidno, pojačao je susret sa Tomom Nikolićem (slika plus saopštenje), a najveći Dodikov dobitak je obećanje predsjednika Srbije da će doći 9. januara u Banjaluku, na proslavu Dana Republike, po novom zakonu.

3. 
Sama ta činjenica definitivno će “natjerati” tzv. opoziciju da se pojavi 9. januara kod Dodika i na taj način mu pomogne da dodatno u zaborav baci činjenicu da je referendum završio u treš kategoriji, da njegovi rezultati nisu ni objavljeni niti su na bilo šta uticali, da je u potpunosti ispoštovana odluka Ustavnog suda BiH o ukidanju Dana Republike, da su građani prevareni, da je iz sredstava za održavanje nepotrebnog referenduma platio dio kampanje SNSD-a…

Može li tzv. opozicija u ovom trenutku više učiniti za Dodika? Ne može!

Dodik će tog 9. biti na čelu “nacionalnog jedinstva”, već 10. dio tog “jedinstva” će ponovo u kategoriju Izdajnici; Bezbroj puta viđena igra mačke i miša u Okviru koji je Dodik postavio. I po pravilima igre koja je on ustrojio.

Nije sve ni do Dodika; Do tzv. opzicije je ponešto. Ponešto?!!! Hmmm.

4.
Treba primijetiti još jednu stvar: Dodik je uspio uspostaviti javno izrečenu laž kao osnovu sopstvene politike i natjerati ogromnu većinu javnosti da takvo neprirodno stanje prihvate kao nešto sasvim normalno i da gotovo nikom ta činjenica ne predstavlja problem. 

Upravo zbog toga je sve i osuđeno na propast; I sam Dodik, iako u ovom trenutku on politički, realno, ima najjaču poziciju.

Politika jeste umijeće mogućeg, što podrazumijeva i određenu količinu neistina; Politika nikako nije umijeće potpune neistine!

Može da traje/potraje, ali je osuđeno na propast!

Ritam nereda je sve jači. Ne nereda kao protesta, već potpunog institucionalnog nereda!

5.  
Bakir Izetbegović održao je pres na kojem je optužio Dodika da je “prešao crvenu liniju”, što je samo djelimično tačno. Jer, Crvenu liniju zajedno sa Dodikom prešao je i Izetbegović, koji je Bošnjacima nanio štete najmanje koliko i Dodik Srbima. 

Izetbegović je podijelio Bošnjake na erdoganovce i gulenovce, na proturske i proevropske, na muslimane i “nove muslimane”, …; Izetbegović svojim djelovanjem daje više državnosti Republici Srpskoj, koju smatra susjednom, neprijateljskom, državom, nego Dodik svim svojim lažnim referendumima.

To je činjenica, kao što je činjenica da Izetbegović podjednako snažno kao i Dodik ruši BiH. Bar im je dirigent isti: Dragan Čović, čija mjera optimizma je mjera propasti BiH. Što je Čović optimističniji to je BiH sve manje. 

U poslednje vrijeme Čović je gotovo pa apsolutni optimista.

Izetbegović kad god pogleda ogledalo ugleda Dodika; Čović kad god pogleda u ogledalo samozadovoljno se osmijehne!

Dok se on osmjehuje, Hrvati su u (samo)izolaciji, kao da su sami na Svijetu! Većeg zla nije im mogao napraviti. 

6. 
Tužilaštvo BiH povuklo je konačno dva odlična poteza: Optužnice za “Pandoru 1” i “Veliki park”! Valjda će sad uhvatiti ritam. Ritam Reda.

7.
U Šipovu dva drugara stara - Milan Kovač, nekadašnji poslanik SNSD-a, aktuelni načelnik SNSD-a, i ranije i sada tajkun SNSD-a, plus Stevan Medić, osnivač SDS-a, vjerni saradnik SNSD-a, tajkun otako je “patriotizma”.

Mjesto dešavanja - Medićeva pumpa, VIP separe.

Vrijeme dešavanja - 22.12. o.g., 23 h, dok se u Skupštini vodi rat oko Budžeta.

U VIP separeu Pumpe Benzinske od Šipova vodi se rat ko je Tata Šipova - Medić ili Kovač?

Riječ po riječ, riječ po riječ, rakija teče, pesnica po pesnica; Kovač na podu, Kovač odlazi, Kovač se hvata Kolta Svoga i kreće ka VIP-u…

8.
Neko je pozvao Nadležne, pa je Kovač zaustavljen, a sve zataškano!

Ostalo je nepresuđeno ko je Tata Šipova? 

9.
Ima rakije, ima i municije, duga je zima!

10.  
Nisam zaboravio Kuma Veljka Vukelića; Kume, Kume... Baš ti Đavo nije dao mira, ni tebi ni Krakatom! 

Njima se nastavljam baviti uskoro. Detaljno. Petsken. 

11. Jedna od epizoda je i kako je VV, uz odobrenje MD, uništio Zlatka Maksimovića, koji je umjesto gradonačelnika Bijeljine postao tek Gospodar Zimzograda!

12.
Ostanite sa mnom!