петак, 18. новембар 2016.

Dodik, već mjesec i po, ni riječi o odnosima sa Beogradom, Podgoricom i “Elementima inostranosti”

piše: Slobodan Vasković

1.
Dodik Milorad detaljno je, u dva intervjua, opisao svoje turističko putovanje po Kini, koje je trajalo devet dana i sa kojeg je donio suvenire za kuću. I ništa više, konkretno materijalno.

2. 
Dodik Milorad nas je detaljno informisao i o svojim namjerama da uvede Crnu Knjigu neprijatelja SNSD-a, nalozima da ministri prekinu sve odnose sa opštinama u kojima je na vlasti opozicija, mrcvarenju srpskih ministara u Savjetu ministara. 

Onda je to pokušao kilavo demantovati, ali, kakogod, ostaje činjenica da je Dodik Milorad u oba ova slučaja bio vrlo transparentan.

3.  
Dodik Milorad, što začuđuje, i dalje je vrlo vrlo netransparentan po pitanju odnosa sa Beogradom, u kojem nije bio dobrih četredesetak dana, niti se u tom periodu vidio sa bilo kojim od zvaničnika Srbije: Nije se Dodik Milorad vidio ni sa Vučić Aleksandrom, ni sa Nikolić Tomom, ni sa Dačić Ivicom, čak ni sa Vulin Aleksandrom; Jednostavno rečeno nije se vidio ni sa kim.

Istina, vidio se Dodik Milorad, 25.10.o.g. u Istočnom Sarajevu, sa Vukićević Stanimirom, ambasadorom Srbije u BiH, ali to ne umanjuje zbunjenost zbog mjesecipo nesretanja sa najvišim funkcionerima Srbije, sa kojima se Dodik Milorad do referenduma, održanog 25.09., nije razdvajao.  

4.
Dodik Milorad trebalo bi Naciji da objasni Šta se desilo u odnosima sa Beogradom i zbog čega je došlo do naglog prekida komunikacije?

Dodik Milorad, koji je vrlo transparentan po pitanju Crnih knjiga, kažnjavanja, turističkih putovanja, trebalo bi da bude transparentan i po pitanju vitalnih političkih interesa, što odnosi sa Srbijom jesu.

Dodik Milorad, međutim, ni slova da progovori o sunovratu odnosa sa Beogradom i činjenicom da on u Beograd, kako stvari stoje, ne ide ni kao turista.

5. 
Dodik Miloradu je, već gotovo dva mjeseca, Peking bliži od Beograda, čak i za šoping, što je vrlo zabrinjavajuća situacija, jer je, koliko do juče, u zvijezde ukivano prijateljstvo prekodrinskih političkih elita.

6.  
Ono što najviše zabrinjava jeste činjenica da su Dodik Milorad i Republika Srpska gotovo pa nestali iz medija Srbije, nekako u isto vrijeme kada su prestali i svi kontakti; Pojavljuju se u medijima sporadično, a ućutali su i beogradski analitičari-jaganjci u vučijoj ruskoj koži, koji su, svako malo, najavljivali novi Hibridni rat ili, pak, neku Obojenu revoluciju.

Bar neka korist od naglog nestanka susreta zvaničnika Beograda i Banjaluke: prestali su Hibridni ratovi i Obojene revolucije, kojima je Republika Srpska do tada bila svakodnevno izložena. Bar možemo čizme izuti.

7.
Sve ukazuje da je potpuno puklo na relaciji Beograd - Banjaluka, iako ima i onih koji zbore o “tajnim susretima”. 

Tek je to problem, ako je istina: Zbog čega se srpski političari moraju tajno susretati u 21. vijeku, ako nema nekih strašno velikih i, narodu, nepoznatih problema i prijetnji?!

Dodik Milorad bi i o tome trebalo da kaže nešto Naciji, ako tih problema, prijetnji zaista ima; Da se Nacija organizuje i pripremi na… Na šta? To bi trebalo da kaže Dodik Milorad. 

8.
Nešto je trulo na rijeci Drini, dileme nema.

9.
29.10. pronađena je velika količina oružja u Jajincima, mjestu nadomak Beograda, u kojem se nalazi porodična kuća srpskog premijera Vučića.

Dodik Milorad nije ni riječ rekao o tom događaju.

10.
01.11. pronađena je velika količina oružja u automobilu marke “Reno megan”, na Novom Beogradu, u neposrednoj blizini stana u kojem živi Andrej Vučić, brat Aleksandra Vučića. Tu negdje u blizini živi i Aleksandar Vučić.

Dodik Milorad nije ni riječ rekao o tom događaju.

11.
Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova Srbije, saopštio je da pronađeno oružje ukazuje na sasvim realne namjere kriminalnih grupa da izvrše atentat ili na Aleksandra ili na Andreja Vučića; Još je rekao da je atentatorima ponuđeno za njihov krvavi posao 10 miliona evra.

Dodik Milorad nije ni riječi osude rekao o mogućem atentatu na nekog od braće Vučić.

Dodik Milorad nije ni riječi podrške uputio bilo kom od braće Vučić. 

12. 
Istraga srpskih vlasti o oružju u Jajincima i na Novom Beogradu dovela je i do Banjaluke/Šekovića, gdje su privedeni i obrađivani Jovan Jošilo i Siniša MIlić, koji su, nakon obrade pušteni.

Istraga srpskih vlasti pokazala je da dio pronađenog oružja vuče porijeklo iz Republike Srpske.

Dodik Milorad nije ni riječi rekao o tim događajima.

13.
24.10. Vučić Aleksandar, premijer Srbije, izjavio je: “Srpski bezbednosni organi došli su do nepobitnih dokaza, uključujući i materijalne, da su, između ostalog i na teritoriji Srbije, pripremane različite ilegalne aktivnosti na teritoriji Crne Gore”.,

On je naveo da je Đukanović praćen "najsavremenijm uređajima". 

Neka su lica privedena u Beogradu i nalaze se pod našom kontrolom" istakao je Vučić i dodao da su ta lica radila sa ljudima zbog kojih se može reći “da postoji element inostranosti”.

Dodik Milorad nije rekao ni riječi o udaru na Đukanovića, kao što nije rekao ni riječi o “elementima inostranosti”.

14.
Pokazalo se da su “elementi inostranosti”, kako ih je nazvao Vučić, u stvari “ruski ekstremisti”, kako se još diplomatskim riječnikom nazivaju obavještajci, (u ovom slučaju ruski).

26.10. Sekretar Savjeta bezbjednosti Ruske Federacije Nikolaj Patrušev doputovao je u posjetu Srbiji; Patrušev je šef svih ruskih tajnih službi; Patrušev je, prema nezvaničnim informacijama, pokupio tri ruska obavještajca, koji su pripremali udar na Đukanovića, i odveo ih sa sobom u Moskvu.

Ta tri ruska obavještajca uhapsile su beogradske vlasti.

Sve je završeno u rukavicama, ne baš svilenim, onim HTZ svakako, ali Dodik Milorad se nije ni tim povodom oglasio.

15.
16.10. održani su izbori u Crnoj Gori i meta “ruskih ekstremista” bio je Milo Đukanović, koji je na tim izborima i pobijedio (DPS).

Đukanović je, tri dana prije održavanja parlamentarnih izbora, izjavio da opozicione partije finansira Moskva koja parlamentarne izbore vidi kao poslednju šansu da zaustavi integraciju balkanskog regiona u EU ili NATO.

"Rusija je angažovala ozbiljna finansijska sredstva koja su, predpostavljam, omogućena preko njihovih oligarha i kanalisana tajnim putevima kroz Srbiju i Republiku Srpsku", rekao je Đukanović i dodao da je "tradicionalna pro-srpska opozicija ovim postala zagovornik ruskih interesa na Balkanu"



Dodik Milorad nije rekao ni riječi na ove teške optužbe koje su stigle iz Crne Gore, susjeda koji se nikada nije miješao u unutrašnje stvari BiH/RS.

Dodik Milorad nije ni riječi protesta uputio zbog teških Đukanovićevih optužbi.

16.
14.11. Dodik Milorad razgovarao je u Banjaluci sa liderom Demokratskog fronta Crne Gore Andrijom Mandićem.

18.11. Crnogorski mediji: "Rusi i Srbi tražili ubistvo Đukanovića, političar iz DF i Dikić hteli da upadnu u Skupštinu" vlasti optužuju Demokratski Front da su ispostava Rusije. 

"Ruski državljani Eduard Vladimirovič Shirkov i Vladimir Nikolajevič Popov organizovali su kriminalnu grupu od koje su tražili i ubistvo premijera Mila Đukanovića", navodi se u naredbi specijalnog tužilaštva za proširenje istrage o pokušaju terorizma na izborni dan u Crnoj Gori. Tužilaštvo u dokumentu čije delove objavljuju pojedini podgorički mediji, prvi put pominje Demokratski front (DF) i političara iz tog političkog saveza.

Crnogorski mediji pišu da je bivši komandant srpske Žandarmerije Bratislav Dikić i političar iz DF-a, čiji identitet u tužilačkom dokumentu nije otkriven, trebalo je da 16. oktobra, nakon proglašenja rezultata izbora, predvode nasilan upad u Skupštinu Crne Gore.

Njihov plan je bio da pucaju na pripadnike policije i uhapse crnogorskog premijera Mila Đukanovića, dodaje se u naredbi za proširenje istrage. (Blic)

17.
Dodik Milorad trebalo bi javno da saopšti da li ima ikakvih problema u odnosima sa Beogradom: Ako ima, koji su i šta im je uzrok; 

Dodik Milorad trebalo bi da se izjasni zbog čega ni riječi nije rekao o navedenim događajima, ali i da se očituje da li je Republika Srpska bila “kanal” preko kojeg je Rusija, odnosno “ruski ekstremisti”/“elementi insotranosti”, ubrizgavali novac zavjerenicima u Crnoj Gori!

Dodik Milorad trebalo bi da se o svim ovim pitanjima izjasni što prije i to javno, kako bi se preduprijedile sve moguće štete ukoliko su “elementi inostranosti” učestvovali u pripremi atentata na Đukanovića preko RS; Ukoliko su “elementi insotranosti” učestvovali u pripremi atentata na braću Vučić preko RS; Ukoliko su “elementi inostranosti” na bilo koji način stavili RS u funkciju svojih nečasnih poslova!

Dodik Milorad trebalo bi što prije da se javno izjasni zašto se ne izjašnjava dok se Republika Srpska pominje u vrlo negativnom kontekstu i od vlasti Srbije i od vlasti Crne Gore.

Dodik Milorad trebalo bi da se javno izjasni da li on zbog naredbe “elemenata inostranosti” ćuti kao zaliven?!