понедељак, 6. јун 2016.

Dodik planira da održi Referendum o Danu Republike na dan lokalnih izbora

piše: Slobodan Vasković

Milorad Dodik&Režim donijeli su odluku da se Referendum o datumu Dana Republike održi istovremeno sa lokalnim izborima.

Dodik je o tome već obavijestio neke od opozicionih lidera, pojašnjavajući da je to najjednostavniji i najefikasniji način za održavanje ovog Referenduma, jer će vlasti RS imati sve biračke spiskove na raspolaganju.

Odluku o datumu održavanja Referenduma, Narodna skupština RS trebalo bi da donese na jednom od narednih zasjedanja.

"Da li podržavate da 9. januar bude Dan Republike”, bilo bi referendumsko pitanje.

Ne postoji saglasnost o datumu održavanju Referenduma između Režima i Opozicije: Režim je ranije tražio da se Referendum održi prije izbora, a Opozicija da se prvo iskoriste sve pravne mogućnosti za obaranje Odluke Ustavnog suda BiH o ukidanju datuma Dana Republike (Deveti januar).

Dodik je kao “kompromisno” rješenje ponudio datum održavanja lokalnih izbora.

Ne radi se ni o kakvom kompromisu, već Dodik pokušava na ovaj način da ojača pozicije sopstvene stranke na izborima, ali i da prisili Opoziciju da odustane od pravnih mogućnosti i da politički stanu uz njega. 

Ustavni sud BiH donio je, 26.11.2015. Odluku kojom je neustavnim proglasio datum Dana Republike. Preciznije, odlučeno je da se 9. januar ukine kao Dan Republike.

Prema pravilima Ustavnog suda BiH može se podnijeti Zahtjev za preispitivanje koji obustavlja izvršenje presude. Zahtjev se podnosi u roku od šest mjeseci (a najduže godinu dana) od dana dostavljanja Odluke.  

Iz Narodne skupštine RS ranije je rečeno da će Zahtjev za preispitivanje Odluke Ustavnom sudu BiH biti upućen do 25. juna ove godine.