петак, 3. јул 2015.

“Vojnici” krenuli na Kuma: Mićo Kraljević udario na Dodika

Piše: Slobodan Vasković

Kako nisko je pao Milorad Dodik! Da niže ne može, jer je meta dojučerašnjih poslušnih vojnika Ganga koji je predvodio i koji još uvijek vlada Republikom Srpskom. Iako je iskomadan. Na interesne zone.


Jedna od njih je Šumsko gazdinstvo ŠG „Birač“, koji je plijen Miće Kraljevića, presuđenog kidnapera i uvaženog visokog funkcionera SNSD-a.

Vrh RS odlučio je da počisti nekoliko direktora u JP „Šume Srpske“, među njima i Samojka Palangetića, direktora ŠG “Birač”.

Kraljević je očekivao da on bude imenovan, kako bi mogao oblovinu usmjeravati besplatno u svoju pilanu u Dragaševcu, kod Vlasenice.

Međutim, nije mu se izašlo u susret, a odbijeni su i njegovi zahtjevi da umjesto Palangetića budu postavljeni Mladen Popović ili Igor Vuković.

Donesena je odluka da novi direktor bude Radenko Lukić iz Doboja.

To se Kraljeviću nije nimalo dopalo, jer nema nad Lukićem nikakvu kontrolu.

Što znači da će mu propasti pilana u Dragaševcu. U njoj su mašine iz Drvne industrije Vlasenica, koja je, takođe, propala. Preciznije, uništena je da bi se Kraljević dokopao besplatno skupih mašina.

Vlada RS je kupila Fabriku stilskog namještaja "10. avgust"' u Vlasenici krajem jula 2008. godine (na kraju stečajnog postupka)je za 3,2 miliona maraka  i formirala novo preduzeće DIV.

V.D direktora te nove firme tada je bio Mladen Popović, Kraljevićev čovjek.

Najavljena je obnova prouzvodnje, ostanak u poslu 150 radnika, osvajanje tržišta, ali kao i svi poslovi Vlade RS i ovaj je završio u blatu. Jer je i bio napravljen da bi se opljačkale pare. Premijer je tada bio Milorad Dodik.

DIV je završio neslavno, firma je propala, kao i uložene pare Vlade RS, a Kraljević je instruisao radnike da zahtijevaju isplatu zaostalih primanja tako što će umjesto plata  tražiti mašine.

Rečeno-učinjeno, radnici su preuzeli mašine i dali ih Kraljeviću. On je nekima od njih obećao poslove na svojoj pilani. Cijela ova nezakonita varijanta preuzimanja mašina iz državnog vlasništva i preusmjeravanja u Kraljevićevo intenzivirana je u poslednja tri mjeseca.

Kraljevićeva pilana  treba u narednih nekoliko dana da počne sa radom, ali sve je postalo upitno i pada u vodu zbog smjene direktora i postavljenja Lukića.

Zato je Kraljević odlučio da uzvrati nekadašnjem šefu Dodiku i organizovao je štrajk zaposlenih u Vlasenici. Istovremeno, radnici istog ŠG iz Milića i Šekovića odbili su da štrajkuju.

Oni iz Vlasenice su morali, jer su ih Kraljevićevi batinaši silom natjerali. Neki koji nisu htjeli da štrajkuju (u Vlasenici) su, prema svjedočenjima, i pretučeni.

Uopšte ne treba sumnjati da je Kraljević spreman da blokira puteve, kao što je to prije par godina već činio kada mu se nisu dopale neke odluke Vlade RS.

Mediji su 03.07. obavili da su zaposleni u vlaseničkoj upravi Šumskog gazdinstva /ŠG/ "Birač" stupili u štrajk, nakon što su prije sedam dana od poslodavca zatražili isplatu martovske i aprilske plate, putnih troškova za februar, mart i april, te ujednačavanje cijene rada sa onom koja važi na nivou Javnog preduzeća "Šume Republike Srpske".

Iako su neki od zahtjeva uvaženi (plata isplaćena 30.06.), štrajk u Vlasenici je otpočeo. Kraljević je krenuo na Dodika.

Mafijaški obračuni unutar Režima su tako i zvanično otpočeli. Biće interesantno vidjeti “odgovor” Kuma Dodika na Kraljevićev šamar i otvoreni izazov. I ko će od njih završiti u gepeku?!