четвртак, 4. јун 2015.

Kristalna Kaciga


piše: Slobodan Vasković



Događaja je toliko mnogo da padaju na glavu; Bez Kacige se ne trebaju ni vijesti gledati, posebno ništa analizirati.

Bio sam ubijeđen da će Kacige tek raditi u septembru, sad bih se već mogao oprezno korigovati – juni mi se čini kao idealan za „Mjesec Kaciga“.

I razbijenih glava. Političkih.

Dodik je već razbio glavu promišljajući o Radojičiću. Pa mu je iz glave iscurilo da bi „Radojičić trebao da se vrati na stanje od prije nekoliko mjeseci ili da se raziđe sa strankom“.

Nije mu kroz rupu u glavi upala misao da bi mogao da, kad smo već kod agregatnih stanja, ispari Radojičića iz stranke. Ili jeste, a onda mu je pala i druga misao u glavu: Ispariće sve i svi sa Radojičićem.

Zaključujem da je Dodiku Kaciga potrebna da sastavi Glavu, a ne da je zaštiti. Kad je njegova politička glava u pitanju nema te Kacige koja će je sačuvati.

Pitajte Radojičića za tri sedmice, ako meni ne vjerujete.

Do tada će on biti sa trostrukom Kacigom. Nema šta na njega ne pada. Sa svih strana.

Kad pogledam u Kristalnu Kacigu, zaključim da se Radojičić već „razišao sa strankom“, onim njenim dijelom koji funkcioniše po Dodikovom principu bejzbol palice, pajsera i sanitarnog čišćenja Budžeta. I da mu na pamet ne pada da se „raziđe sa strankom“, onim njenim dijelom koji više neće da trpi Dodikovo nasilje, primitivizam i opštu pljačku.    

Ohrabrila ih je sve golim okom vidljiva raspuklina Dodikove glave. I nemogućnost kupovine Kacige za nju.

Bosić je prvo promijenio okvir, a onda konačno i dioptriju. I ugledao Dodika u avionu prije kraja mandata. Iako bi više volio da ga vidi iza rešetaka. Takođe prije kraja mandata. Premda mu to dođe na isto.

Bosić je odlučio da baci Dodiku Kacigu u Lice, ubrza njegov ulazak u avion i skuplja potpise za skupštinsku „Istragu Papaka“. Što je jest jednako uklanjanju Željke Cvijanović iz Zgrade. I Bilija Pitona sa njom.

Zvanična brojka je 39; Nezvanična 41: Traži se Jedan do Tri Obilića. Premda mi je mnogo prihvatljivije Jedan do Tri Obrenovića. A i prirodnije je. I bezopasnije. Pristali bi i na Brankoviće.

A i Bosić sa novom dioptrijom. Čije su avijatičarske želje izvjesno realne i ostvarive.

U skupštini se pojavio i jedan krezubi Tiranosaurus. Obolio od mladalačkog ludila. Nema te Kacige koja ga može povratiti na put. Posebno ne autoput. Božo je odvezao svoje; Odavno je ostao i bez volana, a i bez Kacige. Samo mu još auspuh drnda onako. Da se zna da je stigao iz Parka Jure.

Milić je priznao da PIO otima od mrtvih penzionera. I to, kako tvrdi, po zakonu. Sve je uredno: Penzos se fino zaduži kod Bilija Pitona u Prvom penzionerskom mikrokreditnom društvu, potom fino umre, a fino ne vrati kredit, nakon čega ožalošćenoj porodici Fond PIO za Bilijev račun fino otme pare za sahranu.

Ako je porodica fino siromašna mogu fino Pokojnika gurnuti negdje kraj nekog finog puta. Ili fine jaruge. Penzosi su biološki razgradljivi.

I šta je tu čudno, ili skaredno: Vladajući Ološ nas odavno tretira kao Otpad. Ekološki. Biorazgradiv. Nisu Srbi plastikaneri. Pa da se ne mogu raspasti.  

Moram skoknuti do Sarajeva; Tamo je Komšić otpočeo Narndžastu revoluciju: Vlada FBiH je pala, a da se nije ni implementirala. I neka se zna da sam prvi najavio Narandžaste Kacige. Da ne bude poslije Vasković plaćenik, znao je, a ćuti.

U Sarajevu je i moj omiljeni ministar Crnadak. Gledao sam ga nedavno u Briselu, kada je preuzeo predsjedavanje Komitetom Vijeća Evrope.

Toliko su mu se crvenile uši da sam se uplašio da će mu otpasti. Da sam bio bliže stavio bih mu Kacigu i sačuvao uši. Da me bolje čuje.

Šta je Ministar bez Kacige? Ništa.

Toliko je Crvenouhi Crnadak sa tim Komitetom ojačao da je preuzeo i Mesarske poslove u BiH, pa se bori za veće uvozne kvote mesnim industrijama Dodikovih Mesara. I to bliskih. I Dodiku, a i Crnatku.

Prvo sam mislio da Crnadak ima neke „specijalne i paralelne veze“ ne baš pristojne prirode sa Đurom Naturom, a onda sam shvatio: Radojičić preuzima politički dio SNSD-a, a Crnadak radi na preotimanju Mesarske frakcije SNSD-a i njenom prevođenju u Industrijsku zonu PDP-a. Što već Budu čini ozbiljnom polutkom u junskom prelaznom roku.    

Tužilaštvo BiH je preuzelo predmete „Bobar banka“ i „Birač“. Tegeltija se sigurno ne sekira: Dok se sprovede istraga, pa dok ga uhapse, pa opet istraga, pa počne suđenje, pa Jovo nanovo... dovoljan broj penzosa će biti biološki razgradljiv. Imaće se za advokate.

I za kraj: Na portalu Vijesti.ba sam u rubrici „Ličnost dana“ pod oznakom „Dobar“. Odavno nisam vidio nešto tako dobro.