субота, 11. јануар 2014.

Novih million i po za Kusturicu; Institucije do sada u Andrićgrad uložile najmanje 33 miliona maraka




 piše: Slobodan Vasković

Milorad Dodik prije nekoliko dana pozvao je Dragana Anđelića, direktora Javne ustanove “Vode Srpske” i naredio mu da firmi “Andrićgrad” prebaci million i po maraka.
“Te pare trebaju Kusturici za uređenje priobalja”, kratko je rekao Dodik Anđeliću, nakon čega je razgovor okončan.

Anđelić se obreo u neobranom grožđu, jer novac mora prebaciti, a ne zna na koji način da to učini, a da bude u skladu sa zakonom. Još manje zna gdje da nađe tolike pare.

Stoga je pozvao Marka Pavića, šefa DNS-a, stranke čiji je Anđelić kadar, da zatraži pomoć od njega. Međutim, teško da će tu biti ikakve pomoći, jer je Dodik naredio da se novac uplati, a njegova je, kao što se zna, poslednja.

Većinski vlasnik firme “Andrićgrad” je firma “Lotika”, koja posjeduje 51 posto. Vlasnik “Lotike” je Emir Kusturica.

Nepoznato je koliko je Kusturica do sada uložio novca u izgradnju “Andrićgrada”, odnosno da li je uložio bar marku, a nepoznato je i koliko je desetina miliona uložila Vlada RS, koja je vlasnik 24,5 posto “Andrićgrada”. Isto toliko posjeduje i opština Višegrad.

Polovinom novembra 2013. godine, Investiciono-razvojna banka Republike Srpske iz Banje Luke odobrila je kredit od 3,5 miliona KM preduzeću „Andrićgrad" d.o.o. iz Višegrada, s rokom otplate od 15 godina i grejs periodom od 24 mjeseca

Bakir Ajanović, nekadašnji ministar trgovine i turizma u Vladi RS, izjavio je oktobra 2012. godine da su institucije RS do tada u “Andrićgrad” uložile gotovo 16 miliona maraka.

Ajanović je tada “zaboravio” na četiri miliona, jer je tačna cifra u oktobru 2012. glasila 20 miliona maraka, koliko su do tada uložile institucije RS, od opštine Višegrad, preko “Elektroprivrede”, pa do Vlade RS.

Kada se tome doda novac od IRB-a, plus 1,5 miliona od “Voda Srpske”, koje će sigurno biti uplaćene, dođemo do cifre od 25 miliona maraka.

Nije tu kraj priče. Milione je Kusturica dobio i za izgradnju poslovne zgrade Hidroelektrana na Drini, za koju je na volšeban način odlučeno da se ne gradi tik uz Ćupriju Mehmed paše Sokolovića, već u Andrićgradu.

Upravni objekat koji je izgrađen u Andrićgradu plaćen je 8 i po miliona maraka, a ima svega 2400 metara kvadratnih, odnosno 1600 manje nego što je predviđeno prvobitnim projektom. 

Da podsjetimo, nezavršena zgrada HE na Drini otvorena je 28. juna 2013. godine, da bi tek tri mjeseca kasnije, 19. septembra, bio potpisan kupoprodajni ugovor.

Sa novcem koje su uplatile Hidroelektrane na Drini, ukupna cifra koju je RS dodijelila “Andrićgradu” popela se na 33,5 miliona KM.

Sasvim je ralno da je ukupna cifra još veća od pomenuta 33,5 miliona KM, jer je nepoznato koga je sve Dodik nazvao telefonom, kao što je to bio slučaj sa Anđelićem, i naredio mu da uplati milionska sredstva “Andrićgradu”.

I Srbija je uložila dva miliona maraka, što ukupan iznos povećava na 35,5 miliona maraka.