понедељак, 23. септембар 2013.

Igrice u SDS-u: Bosić sve bliže kandidaturi; tiho čišćenje otpisanih kadrova

Piše: Slobodan Vasković




Mladen Bosić, predsjednik Srpske demokratske stranke, još uvijek nije odlučio da li će biti kandidat za predsjednika Republike Srpske na izborima u oktobru sledeće godine.



Veliki je pritisak iz stranke na Bosića da prihvati kandidaturu i on je svakim danom sve veći. Taj pritisak se posebno povećao nakon spoznaje i formalnih i neformalnih centara odlučivanja u SDS-u da se od te stranke očekuje da ima svog kandidata za predsjednika RS. Određeni neformalni krugovi, bliski vrhu SDS-a, nedavno su kontaktirali sa Mladenom Ivanićem i pitali ga da li bi on prihvatio kandidaturu za predsjednika RS, što je Ivanić odbio.



Ivanićevo obrazloženje je bilo veoma racionalno, jer je rekao da bi takav postupak značio da SDS ne smije da se direktno suoči sa Miloradom Dodikom na narednim izborima, što bi dodatno umanjilo šansu opozicionim kandidatima za pobjedu. Ivaniću niko nije zvanično nudio kandidaturu, ali ova sondaža je potvrdila da SDS mora imati svog predsjedničkog kandidata na izborima i da to treba da bude Mladen Bosić.



Visoki funkcioneri SDS su ubijeđeni da će Bosić prihvatiti kandidaturu i da će to učiniti nakon što broj zahtjeva iz stranke dostigne nivo koji on više neće moći odbiti. Bosić ne želi da iskoristi lidersku poziciju u stranci kako bi nametnuo svoju predsjedničku kandidaturu, već želi da ga što više opštinskih odbora kandiduje na tu funkciju, čime bi dobio što širu podršku u matičnoj partiji. Ujedno bi na taj način podijelio odgovornost za eventualn i nesupjeh, što nije nebitno.



Što se tiče kandidature za člana Predsjedništva BiH, SDS najozbiljnije razmatra mogućnost da tu nominaciju ponovo povjeri Mladenu Ivaniću, jer smatraju da će na taj način obezbijediti najširu moguću podršku za oba predsjednička nivoa, tim prije jer ostale opozicione stranke nemaju namjeru da isture svoje kandidate za te funkcije.



Uporedo sa ovim procesom, u SDS se odvija još jedan, koji bi se mogao nazvati tiho uklanjanje kadrova na koje se više u toj stranci ozbiljno ne računa. To se, prije svega, odnosi na gradonačelnika Doboja Obrena Petrovića, na kojeg SDS više ne računa ni u jednoj varijanti, jer je Petrović nekoliko puta odbio da svoje lične interese podredi partijskim interesima. Uz to, Petrović je povukao niz štetnih poteza u Doboju, dovodeći taj grad na ivicu bankrota, što je činjenica koja SDS-u nikako ne ide u prilog u vremenu koje dolazi.



Na djelu je i potpuno marginalizovanje poslanika u parlamentu BiH Aleksandre Pandurević, koja je ušla u teške konflikte sa prvacima SDS-a iz istočnog dijela RS, očito ne shvatajući s kim ima posla. Pandurevićeva je precijenila sopstvene snage, a oni na koje je udarila su joj tako brutalno pokazali gdje joj je mjesto, da je to šokantno.



Preciznije, pokazali su joj da za nju uopšte nema mjesta, i to 17. septembra ove godine, prilikom proslave krsne slave Istočnog Sarajeva – Svetog Petra Sarajevskog Zimonjića. Proslava je bila organizovana u restoranu „Kula“, ali za Pandurevićevu nije bilo mjesta u sali među značajnijim zvanicama.

„Nije bilo baš tako, bilo je mjesta pri dnu stola, mogla je sjesti“, pokušavaju u SDS minimizirati ovaj ponižavajući akt po Pandurevićevu.



Pandurevićeva je, nakon što je vidjela da nije u „prvoj postavi“, smjesta napustila salu i pridružila se Staši Košarcu i Bošku Tomiću, funkcionerima SNSD-a, ispred restorana. Ni za njih dvojicu nije bilo mjesta u sali, premda su svi odbornici SNSD-a bili u restoranu.