петак, 3. август 2012.

Adila Zulfikarpašića, dok je umirao, opljačkali Lagumdžijini najbliži saradnici


piše: Slobodan Vasković

Adil Zulfikarpašić, jedan od najvažnijih bošnjačkih političara, bezočno je opljačkan dok je bio na samrti. Njega su, da cijela stvar bude što morbidnija, opljačkali članovi Upravnog odbora Bošjačkog instituta (Zulfkarpašićeva zadužbina) Jasmina Bešlagić i Husein Sejo Hasibović. Bešlagićeva je Zulfikarpašićeva rođaka, a Hasibović je vlasnik po zlu čuvene firme „Butmir“.

Spektakularniji hodogram ove užasavajuće pljačke čovjeka na samrti ne bi tako inventivno osmislili ni najkvalitetniji holivudski scenaristi, kao što su to učinili Bešlagićeva, Hasibović i njihovi naredbodavci i pomagači, jer, nema dileme, da bosanski „Boni i Klajd“ nisu smjeli niti mogli ući u pljačkaški projekat bez snažne podrške u političkim krugovima, primarno u Socijaldemokratskoj partiji BiH.

Sredinom juna 2008, dok je Zulfikarpašić bio u komi u Sarajevu, Jasmina Bešlagić  i Husein Hasibović otvaraju njegov sef u Švajcarskoj i prazne ga. Zna se da su iz sefa odnijeli najmanje 2 miliona švajcarskih franaka, a prema određenim informacijama, ta suma je višestruko veća.

Adil Zulfikarpašić umro je 22. jula 2008. godine. Odmah nakon toga, Bešlagićeva, Hasibović, te Zlatko Lagumdžija i direktorica Bošnjačkog instituta Amina Rizvanbegović Džuvić privatnim avionom iz Pule odlaze u Švajcarsku. Tamo su, navodno, trebali popisati imovinu koja je pripadala Zulfikarpašiću.

Međutim, oni su, kako stvari stoje, značajan (milionski) dio te imovine sklonili na privatne račune. Upravo u tom periodu su otvoreni računi na imena Jasmine Bešlagić i Huseina Hasibovića, na kojima se u maju ove godine nalazilo oko dva miliona švjacarskih franaka. Lagumdžija je predsjednik Upravnog odbora Bošnjačkog instituta i nema ni minimum šansi da nije znao šta rade njegov prijatelj Hasibović i Bešlagićeva.

Prema Zulfikarpašićevom testamentu, ova imovina trebala je biti prebačena na Institut, ali to se nikada nije dogodilo.

Direktorica Instituta Amina Rizvanbegović-Džuvić potvrdila je policiji da na račune Instituta nikad nije uplaćena nijedna marka iz Švajcarske. Rizvanbegović-Džuvić dala je izjavu policiji 02.08. (o.g.), o okolnostima nestanka novca i nakita iz sefa Adil-bega Zulfikarpašića koji se nalazio u jednoj od švajcarskih banaka, a u istragu je uključen i tužilac za pranje novca iz Švajcarske. On je u predistražnim radnjama i utvrdio da se novac nalazi na računima Hasibovića i Bešlagićeve.

Interesantno je da se ne pominje eventualno postojanje Lagumdžijinih računa u Švajcarskoj, što je vjerovatno posljedica činjenice da niko iz BiH do sada nije tražio provjeru i njegovih računa, kao što je to zahtijevano za Hasibovića i Bešlagićevu. Nema sumnje da će se to, nakon šokantnih saznanja o djelovanju njegovih najbližih saradnika, sada od vlasti Švajcarske zvanično zatražiti. 

Vrlo je interesatan sastav UO Bošnjačkog instituta: član tog tijela je i doktor Faris Gavrankapetanović koji je prošle godine, kao direktor KUC Sarajevo, potpisao sumnjiv ugovor sa firmom GP „Butmir“, u vlasništvu Huseina Hasibovića, vrijedan 35 miliona KM.
Takođe, u UO je i Fehim Škaljić, potpredsjednik SBB-a BiH. Škaljić je nedavno, nakon formiranja nove parlamentarne većine u Federaciji BiH, izabran za predsjednika Predstavničkog doma FBiH.

Bliske veze sa Bošnjačkim institutom ima i Damir Hadžić, visoki funkcioner SDP BiH i ministar saobraćaja i veza u Savjetu ministara BiH. Hadžić je senator Bošnjačkog instituta. Lagumdžija, Hasibović i Hadžić bili su osumnjičeni/optuženi i u aferi “Reket” da su pokušali iznuditi milione KM od preduzetnika Nihada Imamovića. Ova afera je doživjela djelimičan sudski epilog, a Hasibović i ostali su oslobođeni. Interesantno je da je primopredaja novca od reketa, prema navodima iz istrage, trebala da se izvrši u Bošnjačkom institutu.  

Hasibovićeva firma gradi i u Banjaluci. Njega je angažovao vlasnik firme “Grand trade” Mile Radišić, kum Milorada Dodika, za izvođača radova na megaobjektu u centru Banjaluke, u takozvanom Picinom parku. Zbog uzurpiranja još jedne zelene površine, stotine banjalučana demonstrativno su šetale više od mjesec dana. Inače, ovaj megaprojekat vrijedan je cca 230 miliona KM, a Radišić ima snažnu podršku Dodika i vlasti RS da ga sprovede do kraja.
Članovi UO Bošnjačkog instituta su: prof. dr Zlatko Lagumdžija, predsjednik, prof. dr Faris Gavrankapetanović, potpredsjednik, mr Mirsad Kurtović, sekretar, Jasmina Bešlagić, član, Muhamed Hadžiomerović, član, Husein Hasibović, član, Hasan Taner Hatipoglu, član, dr Hilmo Neimarlija, Bakir Pašić, član, prof. dr Fahrudin Rizvanbegović, član, Fehim Škaljić, član.