петак, 9. март 2018.

Radojičić i Pavić odlučuju o kandidatu SNSD-a za predsjednika RS

piše: Slobodan Vasković

Željka Cvijanović i dalje je glavni kandidat Milorada Dodika (ne i kompletnog SNSD-a) za poziciju predsjednika RS na sledećim opštim izborima.

Mnogi članovi te stranke u njenoj kandidaturi vide veliki problem i nisu sigurni u pobjedu na tom nivou, uprkos činjenici da SNSD, kao stranka, ima najbolji rejting u RS, kao i da je Milorad Dodik favorizovan u odnosu na svog protivkandidata Mladena Ivanića u trci za člana Predsjedništva BiH.

I sam Dodik je svjestan da je njena kandidatura veoma rizičan potez, posebno što Cvijanovićeva nije dobila podršku od Marka Pavića, lidera DNS-a.

Pavić je odbio i Dodikov prijedlog da DNS pruži podršku Draganu Lukaču, ministru unutrašnjih poslova RS. Taj prijedlog Dodik je Paviću iznio prije dvadesetak dana, ali ga je lider DNS-a odmah odbio.

Pavić smatra da Dodikovo predlaganje Lukača nije bilo ozbiljno, već samo test-proba.

DNS i dalje insistira da vladajuća koalicija podrži nekog od njihovih članova kao kandidata za predsjednika RS.

Uprkos tome, Dodik je u nekoliko navrata naglasio da će SNSD dati svog kandidata za predsjednika RS, a odstupanje od tog stava pokazalo bi slabost lidera najjače stranke u RS. 

Osim Cvijanovićeve, jedino se još Sredoje Nović pominje kao mogući kandidat za predsjednika RS, dok se Nebojša Radmanović potpuno povukao iz te utrke. 

Radmanović će, kako sam već objavio, gotovo sigurno biti nosilac liste SNSD-a za parlament BiH. 

Nije samo Pavić prepreka za kandidaturu Cvijanovićeve.

Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, nije uopšte zadovoljan mogućom kandidaturom Željke Cvijanović za poziciju predsjednika RS, što Dodiku stvara nove velike nevolje oko tog mjesta. 

Prije tri godine Radojičić je napustio poslanički klub SNSD-a u Narodnoj skupštini RS, bio i na izlasku iz stranke, a glavni razlog sukoba sa Dodikom bile su namjere lidera da (tada) potpuno politički uništi bivšeg predsjednika Narodne skupštine, u dva mandata.

Veliku podršku tom pokušaju tada su dali Željka Cvijanović i Zoran Tegeltija, aktuelni ministar finansija i osoba čiji je ključni politički cilj dekapitacija Radojičića. 

Aktuelni gradonačelnik Banjaluke u to vrijeme je bio samo član Kluba poslanika SNSD-a.

Do pomirenja između Dodika i Radojičića došlo je prilično brzo te 2015., jer je lider SNSD-a shvatio da će mu stranka doživjeti težak udarac ukoliko je napusti Radojičić. Pokazalo se to dobrom procjenom, jer je godinu kasnije Radojičić pobijedio na lokalnim izborima.

Dio dogovora Dodika i Radojičića tada je (2015.) bio udaljavanje Cvijanovićeve i Tegeltije iz vrha stranke, što još uvijek nije ispunjeno. 

Kako stvari stoje, Dodik je tada izigrao Radojičića, što je njegov manir, ali  je to značajno opteretilo njihove aktuelne odnose. Koji su ponovo u stanju odrona.

Radojičić nije voljan da podrži kandidaturu Cvijanovićeve, a posebno nema namjeru da podrži Tegeltiju kao nosioca liste za Narodnu skupštinu RS, ispred regije Banjaluka.

Na taj način bi Tegeltiji otvorio put ka poziciji premijera ( u slučaju da Cvijanovićeva, eventualno, pobijedi), što bi, realno, bio najteži mogući udarac za Radojičića: Ne bi mogao više iznijeti političku bitku koju godinama vodi unutar SNSD-a protiv osovine premijerka-ministar finansija, u kojoj je Tegeltija taj koji komanduje, dok Cvijanovićeva izvršava.   

Ovakav rasplet bio bi, sasvim realno, Radojičićev težak politički pad, koji priželjkuju i Dodik i Cvijanovićeva i Tegeltija; Međutim, gradonačelnik Banjaluke svjestan je toga, kao i činjenice da većinu aktuelnih napada na njega, koji su se intenzivirali poslednjih mjesec dana, generiše upravo navedeni trojac.


Kao što je Dodik svjestan da bez Radojičićeve podrške nema velikih šansi za pobjedu SNSD-a na predsjedničkim nivoima. Što je i ključni razlog zbog kojeg SNSD još uvijek nije izbacio kandidata za predsjednika RS!