среда, 28. март 2018.

Pravda za Davida/“Nezgrapnost” visokih funkcionera MUP-a RS je ili Diletantizam ili Umišljaj

Znači, bilo je više povreda, tih hematoma. Te su povrede po svojoj prirodi mehaničke, Nastale su primjenom tupe mehaničke sile. Takve povrede mogle su nastati u fizičkom sukobljavanju, u fizičkom sukobu sa jednom ili više osoba. Te povrede su nastale dok je osoba bila živa

Policija bi morala da odgovori na pitanje zbog čega je Osoba, za koju se tvrdi da je David Dragičević, te Kobne noći, u tu Kuću ušla kao u svoju, a iz nje, nakon pedeset minuta provedenih unutra, izišla hramajući?!



piše: Slobodan Vasković

“Nezgrapnost” visokih funkcionera MUP-a RS, prilikom istupa na pres konferenciji, održanoj 26.03. 2018. godine, kada su, nakon, može se slobodno reći, nesprovedene istrage, žrtvu, ubijenog Davida Dragičevića, Javno Kriminalizovali, može se okarakterisati samo na dva načina: Kao Diletantizam ili kao Umišljaj.

Ne postoji treći način da se opiše istup Darka Ilića, načelnika Uprave za organizovani i teški kriminalitet.

Na ovom mjestu postavlja se pitanje zašto cijeli slučaj nije radila Uprava kriminalističke policije, a posebno je značajno istaći da Ilić nije smijenjen, iako je njegov istup nanio nemjerljivu štetu MUP-u RS i doveo tu instituciju u situaciju da mogu, vrlo lako, biti optuženi za prikrivanje zločina Ubistva. 

Ukoliko je 26.03., na presu, bio Umišljaj, a ne Diletantizam, onda je situacija beznadežna. 

Neophodne smjene odgovornih za loše vođenu istragu 
Vrh MUP-a RS neće zvanično da prizna da kvalitetne istrage nije ni bilo, iako je to, defakto, učinjeno prihvatanjem promjene timova za istragu, njenim kretanjem ispočetka i nalogom za novu obdukciju.

Što se tiče nove obdukcije, nakon što se uradi, Sud će da odluči koji nalaz će prihvatiti. 

Promjenom tima za istragu (vidjećemo da li i Uprave, što bi bilo najvažnije) potvrđeno je da nije rađeno kako treba i u skladu sa pravilima struke. 
Međutim, to nije dovoljno - taj akt trebale su pratiti i smjene; Takav postupak otklonio bi brojne sumnje u stvarne namjere pojedinaca iz vrha MUP RS u vezi sa slučajem vjerovatnog ubistva Davida Dragičevića.

Meksička kaša
Sasvim je realno da je on ubijen, a da je prije toga teško prebijen. I to tupim predmetima, po ekstremitetima.

Radi se o napadu znanom kao “Meksička kaša” - kada se žrtva udara po ekstremitetima kako bi se onesposobila za bilo kakvu odbranu. Nakon toga se prebija brutalno.

Takav scenario, defakto, je, u dijelu prebijanja Dragičevića, potvrdio i patolog Željko Karan.

„Imao je dvije vrste povreda. Povrede manifestovane kao udarci, ono što mi obično kažemo hematomi, krvni podlivi, locirani u predjelu čela obostrano, u predjelu jagodice, onda u predjelu šake, kuka, natkoljenice, koljena, i tako dalje. Znači, bilo je više povreda, tih hematoma. Te su povrede po svojoj prirodi mehaničke, Nastale su primjenom tupe mehaničke sile. takve povrede mogle su nastati u fizičkom sukobljavanju, u fizičkom sukobu sa jednom ili više osoba. Te povrede su nastale dok je osoba bila živa, rekao je Karan i dodao da te povrede nisu smrtonosne.

On je naglasio da je terminalni uzrok smrti je utopljenje. “Odmah da se zna: Obdukcioni nalaz vam ne može odgovoriti na pitanje da li je neko pomogao toj osobi da dospije u vodu”, rekao je Karan i istakao da ne može on reći da li je na djelu zades (nenamjerni/slučajni pad u vodu), ubistvo ili samoubistvo. 

Karan je rekao, na Ilićevo pitanje (!!!) da su “povrede lake”, ali nije mogao precizirati da li su nastale “pet sati ili pet minuta” prije pada u vodu, da bi, potom, još jednom istakao da su povrede nanijete tupim predmetom.

Šipke, bejzbol palice…?!
To nisu lake povrede, ma šta Karan govorio; A tupi predmet mogu biti šipke, bejzbol palice…

Davor Dragičević, otac ubijenog Davida, rekao je okupljenim građanima na Trgu Krajine u Banjaluci, da je njegov sin unakažen. Davor Dragičević vidio je tijelo sina, nakon što je pronađeno. 

Karan je rekao da je Dragičevićeva “odjeća bez oštećenja”, ali porodica tvrdi da su pantalone/farmerke pocijepane na koljenima. I da se ne radi o takvom modelu, već da je ptišao od kuće u pantalonama koje na sebi nisu imale bilo kakve poderotine.

To bi moglo značiti da je Dragičević vučen po cesti, a nakon toga bačen u rijeku. 

Ilić je još rekao da ne postoji “nijedna indicija koja ukazuje na krivično djelo”, iako je indicija i previše. Ali, samo ih Ilić nije vidio. 

Zašto i to je pitanje za istragu; Bar za Unutrašnju kontrolu u MUP-u RS!

Kriminalizovanje Žrtve i neistine o baznim stanicama
Ilić jeste optužio direktno Dragičevića da je izvršio “provalnu krađu”. 

Njegovu izjavu pokušao je ublažiti Dragan Lukač, tvrdnjom da niko nikog nije optužio, ali to je bezuspješno, jer postoji video snimak, na kojem to Ilić jasno tvrdi.

Ilić je rekao da je policija u potpunosti rasvijetlila kretanje “Lica koja su bila u sukobu sa Dragičevićem” te kobne noći, što je vrlo upitno. 

“Njihovo telefoni, bazne stanice, kretanje, alibi, to smo u potpunosti rasvijetlili”, rekao je Ilić i dodao da nije došao do mogućih snimaka mosta, pa je nejasno na osnovu čega tvrdi sa sigurnošću da je “smrt zadesna”.

Uz to, pitanje je i koliko je tačno da je sve uzeto sa baznih stanica, jer je to proces. I nije proces od jednog dana, već, najmanje, pet do sedam dana. 

Ostaje nejasno kako je za tako kratko vrijeme, koliko traje istraga, Uprava za organizovani i teški kriminalitet uspjela da od operatera (putem naredbe suda) dobije listinge baznih stanica koje pokrivaju potencijalnu putanju kretanja pokojnog Dragičevića; Posebno je pitanje kako su za manje od 48 časova mogli da izvrše analizu njegovog telefona, koji je pronađen kada i tijelo. 

Tijelo Davida Dragičevića pronađeno je 24.03. (Umoren je 17.03.), a Ilić je pres konferenciju održao već 26.03.!

Pitanje je i kada su tačno oduzeti telefoni od “Tri Lica”, ali da i jesu oduzeti, primjera radi, dva dana nakon nestanka, nije jednostavno bilo moguće (prema riječima stručnjaka) za tako kratko vrijeme doći do podataka sa baznih stanica i izvršiti kvalitetno njihovu analitiku.

Zaključivanje na osnovu snimaka, uzetih sa kamera za video nadzor, nije dovoljno iz prostog razloga što svi snimci nisu izuzeti, što su neki od njih presnimljeni (kratko vrijeme deponovanja) i brojnih drugih razloga…

“Opljačkana” Kuća
Ilić je na presu najavio traženje laptopa, što je nonsens, jer bi laptop trebalo da posluži daljem kriminalizovanju Dragičevića; Nikako razotkrivnju načina na koji je smrtno stradao.

To nas ponovo dovodi do kuće koju je navodno opljačkao David Dragičević.

Policija bi morala da odgovori na pitanje zbog čega je Osoba, za koju se tvrdi da je David Dragičević, te Kobne noći, u tu Kuću ušla kao u svoju, a iz nje, nakon pedeset minuta provedenih unutra, izišla hramajući?!

Već sam objavio da bi MUP RS morao vrlo precizno utvrditi šta se desilo u navodno opljačkanoj kući u tih pedeset minuta: od toga da li je zaista David Dragičević ušao u tu kuću, boravio u njoj toliko vremena, do toga kako vlasnik “ništa nije čuo”, a ujutro je već sve znao - i ko je opljačkao i šta je opljačkano!!!

Pitanje je i eventualnih veza kako “Tri Lica”, (koja su se te noći sukobila sa Dragičevićem), tako i vlasnika kafea, (u koje je zalazio te noći Dragičević), sa Organizovanim Kriminalnim Grupama: Da li te veze postoje, sa kojim grupama, po kom osnovu i da li je neka od tih Grupa imala, iz nekog razloga/po nečijem nalogu/nagovoru, namjeru da likvidira Dragičevića. I da li su tu namjeru i sproveli u djelo?!

Da li je bilo sukoba u blizini Metalske škole u kojem je učestvovalo više od petnaest lica i to nešto prije nego je David Dragičević nestao?

Na sva ova pitanja MUP i Tužilaštvo moraju dati odgovore, jer je toliko rupa u onome što je saopštio Ilić, da njegov istup, najblaže rečeno, vrijeđa inteligenciju.

Uz to, najčudnija je žurba kojom je MUP htio cijeli slučaj adaktirati - “zadesnom smrti provalnika”, što je ispod svakog profesionalnog, ali i ljudskog, nivoa.

Ničija sujeta ne smije biti iznad ljudskog života, niti se smije dozvoliti da se preko smrti tako mladih ljudi kao što je David Dragičević (imao samo 21 godinu) olako prelazi, kao da je riječ o predmetu za jednokratnu upotrebu, a ne o ljudskom biću. (nastaviće se)