понедељак, 5. март 2018.

KONAČNA PROPAST FARMLANDA: Zbog lažnih podataka kineski investitori odustali od ulaganja


Kako je Žurnalu rekao dobro obaviješten izvor iz Vlade RS, Kinezi su odustali od kupovine „Farmlanda“, jer su shvatili da je to neisplativa investicija i da im nisu dostavljeni vjerodostojni podaci o vrijednosti firme



Govedarska firma „Farmland“ iz Nove Topole kod Gradiške, čiji je većinski vlasnik Dragan Vasiljević, potpuno je propala, uprkos desetinama miliona maraka koje je toj firmi poklonjeno iz budžeta Republike Srpske. 

Kineski kupci „Farmlenda“, čije ime je držano u najvećoj tajnosti, odustali su od kupovine govedarske firme, mada o tome do sada niko nije obavijestio ni javnost ni radnike „Farmlanda“, koji traže da im se isplate zaostale plate i ostala dugovanja. 

Zvanično, i dalje je validna vijest iz marta prošle godine prema kojoj je „Farmland“ prodat kineskim investitorima i to za 24 miliona evra. 

ZAŠTO SU ODUSTALI KINESKI INVESTITORI
Kako je Žurnalu rekao dobro obaviješten izvor iz Vlade RS, Kinezi su odustali od kupovine „Farmlanda“, jer su shvatili da je to neisplativa investicija i da im nisu dostavljeni vjerodostojni podaci o vrijednosti firme. 

Kinezi su proračunali da je maksimalna procijenjena vrijednost „Farmlanda“ 12 miliona evra, a ne 24 miliona evra, kako im je to plasirano. 

Kada je na farmi bilo 2000 krava, „Farmland“ je vrijedio maksimalno 12 miliona. Pošto na farmi danas nema nijedno govedo, notorno je da je vrijednost „Farmland“ drastično pala.

U martu prošle godine predsjednik Upravnog odbora „Farmlanda“ Predrag Zgonjanin je izjavio da će kineski kupci, osim 24 miliona evra za „Farmland“, uložiti dodatnih deset miliona u proširenje proizvodnje. 

Prema izvoru Žurnala, Kinezi su trebali da ulože 24 miliona evra za izgradnju jednog od puteva u Republici Srpskoj, a da zauzvrat preuzmu firmu iz Nove Topole. Kada su sve sabrali i oduzeli, uvidjeli su da bi preuzimanjem „Farmlanda“ bili prevedeni žedni preko vode, zbog čega su odustali od cijelog posla.

U Novoj Topoli danas nema ni traga ni glasa od Kineza. Govedarska farma je opustošena, u njoj više nema ni krava ni junica ni teladi. 

Uprkos tome što je posao sa Kinezima defintivno propao još prije nekoliko mjeseci, rukovodstvo “Farmlanda” ne prestaje da obmanjuje radnike farme i javnost. 

Sredinom decembra iz te firme je saopšteno da će sve obaveze prema radnicima “Farmlanda”, koje je, kako su naveli, u martu 2017. godine kupio kineski partner, biti izmirene, pa će radnici biti prioritet u isplati.

U decembarskom saopštenju rukovodstva „Farmlanda“ bilo je još neistina, poput one da se samo čeka da „kupac firme iz Kine definiše samo pokretanje posla, kao i usklađivanje i standardizaciju, kako bi se mogao realizovati izvoz mlijeka u Kinu“.

“Od ukupnih 24 miliona evra koliko kineski kupci ulažu u preduzeće, 10 miliona evra namijenjeno je za novo pokretanje proizvodnje, a ostatak novca će biti raspoređen za plaćanje dugova prema povjeriocima, među kojima su i radnici”, navedeno je u decembarskom saopštenju “Farmlanda”.

Navodno su pregovori sa kineskim investitorima trajali dugo, jer je riječ o velikom poslu. Toliko velikom, da su kineski kupci od propalog „Farmlanda“ pobjegli glavom bez obzira. 

DUGOVI OD 30 MILIONA
Projekat „Farmland“ mnogo je koštao Republiku Srpsku i njene građane, da bi na kraju završio potpunim krahom. Dugovi ove firme iznose oko 30 miliona maraka. „Farmland“ je u poslednoj deceniji „progutao“ 25 miliona maraka budžetskih para. Investiciono-razvojna banka toj firmi je odobrila dva kredita, jedan od tri miliona maraka u januaru 2009. godine, drugi od 14,8 miliona KM u decembru 2013. Godine. 

Uz to, Robne rezerve pozajmile su ranije „Farmlandu“ 10 miliona maraka za junice i stočnu hranu. „Farmland“ je te pare trebalo da vrati u avgustu prošle godine, ali nije. U međuvremenu su Robne rezerve otišle u stečaj. 

Država je “Farmlandu” dala i oko tri hiljade hektara obradivog zemljišta kroz koncesiju. „Farmland“ duguje Poreskoj upravi RS više od 600.000 maraka, Upravi za indirektno oporezivane 790.000 KM, računi firme u bankama su blokirani, radnicima se duguje 300.000 maraka za plate.

S FARME U MIAMI
Nema sumnje, jedini dobitnik u priči „Farmland“ je Dragan Vasiljević. Vasiljević je uništio govedarsku farmu, ostao državi dužan desetine miliona maraka, ali je u poslednjih desetak godina uvečao lično bogatsvo. 

Vasiljević je vlasnik ekskluzivnog stambenog objekta u Majamiju, koji se nalazi nadomak najčuvenije američke plaže Miami Beach, u najelitnijem dijelu grada, rezervisanom za multimilionere.

Vasiljević je ojadio budžet RS i građane ovog entiteta, zaposlene na govedarskoj farmi tretirao je kao roblje i sve mu je oprošteno, samo zato što je veliki prijatelj sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom. 

Vasiljević je u decembru 2015. godine putovao s Dodikom u službenu posjetu Kini s namjerom da na dalekom Istoku pronađe moguće investiture u RS. 


Kada su spoznali u šta su se upustili, kineski investitori su odustali od posla sa „Farmlandom“. Nekada najveća farma u BiH danas je pustoš, radnici ojađeni, budžet RS oštećen, a Vasiljevića, koji je od govedara postao milioner, niko ne poziva na odgovornost.