среда, 27. децембар 2017.

Kruna pljačke JU “Vode Srpske” na “Visoču” mogla bi biti fatalna po Semberiju

piše: Slobodan Vasković

Fotografije krune nasipa “Visoč”, koji bi trebalo da odbrani Bijeljinu od poplava, ne garantuju sigurnost građanima tog grada.

Radovi su završeni, ali slike govore da je to urađeno nekvalitetno i da, prema riječima stručnjaka, nasip “Visoč” nije izgrađen u skladu sa važećim standardima. 

Nasip ne bi mogao izdržati ni malo jači talas, posebno ne sličan onom koji ga je prije tri i po godine, (kada se u maju 2014. izlila rijeka Sava,) probio i poplavio Bijeljinu i gotovo cijelu Semberiju.

JU "Vode Srpske”, na čijem čelu je Milan Kikić, izabran po direktivi Spomenke Stevanović, poslanice DNS-a iz Zvornika, ne brine o nasipima, već, isključivo, o tome kako da Kikićevim direktnim Gazdama obezbijedi sigurne, unosne poslove i višemilionske zarade.

Krade se na svemu, a najstrašnije od svega je što bi, u slučaju eventualnih poplava, Semberija bila potpuno potopljena, jer je nasip “Visoč” bez ikakve funkcije, koliko je loše izgrađen.

Gazde
Kikićeve Gazda, sem Spomenke Stevanović, još je i Milan Dakić, poslanik DNS-a, kao i nasilni gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović. Listom neljudi, koji jedino brinu o kriminalnoj milionskoj zaradi, ali ne i o tome što, pri tom, ugrožavaju brojne živote.  

Nasip “Visoč” gradila je firma “DMS Company”, koja je u vlasništvi Dakićeve majke Tomke, gospođe koja ima preko 70 godina i čak ni minimalan stepen obrazovanja.

Naravno da gospođa Tomka ni na koji način ne učestvuje u radu “DMS company”, a posebno ne u izvlaćenju milionskih sredstava iz JU “Vode Srpske”.

Milan Dakić je ključni igrač u toj insituciji.

Krivična Sindikata
Da podsjetim, Sindikalna organizacija JU “Vode Srpske” uputila je u oktobru 2016. godine državnoj Agenciji za prevenciji korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije dopis u kojem teško optužuju Dakića i Kikića za teške koruptivne radnje. Optužuju ih da su nezakonitim transakcijama došla u posjed velikog novca, ali nadležno Tužilaštvo do sada ništa nije učinilo po pitanju tih tvrdnji.

Sindikalaci su još naveli da Dakić direktno kontroliše sve radove i tokove novca u JU “Vode Srpske”. Štiti ga Stevanovićeva.

Ona, Dakić i Kikić, kako sam to objavio nedavno, u junu ove godine registrovali su firmu “Vitez gradnja” u Bijeljini; Osnivač firme je formalno Radojka Mihajlović iz Srebrenice.



Osnivački ulog firme je 1 (jedna) KM, nema nijednog zaposlenog, samim tim nema nijednog hidroinženjera, elektroinženjera…;  U firmi je Nula zaposlenih.

Izvlačenje para preko firme “Vitez gradnja”
Milan Dakić
To Stevanovićevoj, Dakiću i Kikiću uopšte nije smetalo da, preko firme vrijedne Jednu Marku i sa NULA Zaposlenih, dobiju posao od 4 miliona maraka, u okviru projekta rekonstrukcija crpnih stanica u RS.

Cijeli posao je vrijedan 15 miliona KM i dobili su ga, prema dokumentu, Eptisa - “Zavod za vodoprivredu” - Witteven+Bos! Konsalting firme i ostale trice….

Od 15 miliona vrijednog projekta, četiri miliona su za Gradišku.

Milan Kikić, 13.11.2017., nepunih pet mjeseci nakon osnivanja “firme”, Odobrava da podizvođač radova bude “Vitez gradnja” d.o.o. Bijeljina, a sve na prijedlog izvođača radova.

To što “Vitez gradnja” nema nijednog zaposlenog, nema nikakve reference, nema licencu za hidrogradnju, nema motornu testeru, nema dizalicu…, nema baš ništa, sem osnivačkog uloga od Jedne Marke, nikome ne smeta; Ponajmanje Kikiću, direktoru JU “Vode Srpske”.

Uz to, Ugovora potpisanog sa Eptisa - “Zavod za vodoprivredu” - Witteven+Bos, potpisanog 03.02.2017. godine nema na sajtu JU “Vode Srpske”.


To je tek detalj, ne toliko važan, koliko činjenica da za utrošak 15 miliona KM - za rekonstrukciju crpnih stanica u RS - ne postoji uopšte Glavni projekat; Cilj je da se projekat izvedenog stanja, nakon što se pare spiskaju, a veći dio pokrade, prikaže kao Glavni projekat.