недеља, 5. новембар 2017.

Klan pokrenuo novi krug napada

piše: Slobodan Vasković

Pravosudni napadi na zvorničku Aluminu, u režiji Kriminalnog Klana, preko firme “Pavgord”, čiji je vlasnik Gordan Pavlović, nikad nisu stali. 

Krenuo je novi, pojačani, krug ataka.

Snaga Klana javno je pokazana 12. aprila 2017. kada je sudija Jelena Todorović blokirala “Aluminu” na 155 miliona KM.

O ovom sa napisao niz tekstova, kako o Todorovićevoj, saučesnici Klana, tako i o njenoj mentorki Slavici Tadić, predsjednici Osnovnog suda u Zvorniku. 

Neposredno prije blokade računa “Alumine”, Okružni sud u Bijeljini je “odradio” svoj dio posla za Kriminalni Klan, tako što je omogućio da “Pavgord” zvanično stupi u izvršni postupak protiv “Alumine”, ne poštujući raniju pravosnažnu odluku kojom je ovo fočanskoj firmi to već bilo zabranjeno. 

U vijeću koje je donijelo ovakvu odluku je, između ostalih, bila i sudija Vedrana Stojanović. 

Priznanje kriminala
Tih aprilskih dana, sudija Vedrana Stojanović je donijela još jednu odluku u korist Klana: Priznala je presudu iz Litvanije, koja je bila posledica vođenja sporova za poništaj kriminalnih ugovora o zajmovima između litvanske “Ukio banke” i njene četiri litvanske firme, u čijim transakcijama je nestalo 155 miliona KM; Preciznije, pare su prebačene na privatne račune Vladimira Romanova, na Sejšelima i Djevičanskim ostrvima. 

Naravno da je litvanski sud rekao da su te transakcije u redu, jer je bilo potrebno obeštetiti litvansku “Ukio banku”, koja je otišla u stečaj i udovoljiti nezadovoljnim deponentima i litvanskoj državi. 

No, takvu presudu, koja je u korist Ukio banke, “Pavgord” traži da prizna i Okružni sud u Bijeljini, želeći time stvoriti privid u javnosti da ima legitimna potraživanja. 

Ovo priznanje je ukinuo Vrhovni sud Republike Srpske; Međutim, sudija Vedrana Stojanović je bila uporna, pa je, prije nekoliko dana, ponovo priznala litvansku presudu u korist “Pavgorda” i Kriminalnog Klana.

Na taj način nastavila je da radi isključivo u korist Klana i Litvanskih bandita koji su, prema riječima, Zorana Tegeltije, ministra finansija, iz Republike Srpske iznijeli oko milijardu maraka. 

Sudovi Klana
Nema sumnje da litvanski sud radi u korist litvanske države, a Okružni sud u Bijeljini i Osnovni sud u Zvorniku, umjesto u opštem društvenom i nacionalnom interesu, sude u korist Klana, preciznije, njihovog sluga Pavlovića i Zorana Stevanovića, gradonačelnika Zvornika.
Jasno je i Klanu i njihovim pomagačima da pomenuta odluka Vedrane Stojanović nema nikakav značaj na postupke koji se vode u Republici Srpskoj, kao i da ovim ništa ne mogu postići; Zato računaju na lagani povratak na scenu pravosudnih mafijaških krugova koji će, (postupajući nakon Vedrane Stojanović i Jelene Todorović), dosuditi i neku konkretniju presudu, čime bi njihova kriminalna namjera biti legalizovana putem novih sudskih oduka. 

Pritisci
Upravo zbog toga Klan ne odustaje od pritisaka na Viši privredni sud u Banjaluci, gdje pokušava da izdejstvuje usvajanje žalbe “Ukio banke” u sporu protiv FG “Birač”, kao ni od pritiska na Ustavni sud BiH, gdje traže da se apelacija koju je uložila “Alumina” odbije. 

Kod Ustavnog suda BiH su čak i uspjeli da prolongiraju odlučivanja, jer je ova instanca najavila odluku po apelaciji za kraj septembra, a već je uveliko novembar.

Uticaj
Kriminalni Klan ima vrlo organizovano i jako pravosudno krilo koje je rak rana pravosuđa Bosne i Hercegovine. 

Pravosudna mafija se veoma dobro drži i štiti jedna druge: Kako drugačije objasniti najnovije odluke sudije Stojanović, kako obrazložiti činjenicu da je Jelena Todorović i dalje na slobodi, da nema optužnica protiv Sonje i Nenada Rubeža, Gordana Pavlovića, njihovog političkog zaštitnika Zorana Stevanovića…?!

Jasno je da Klan ide do kraja: Uz pomoć Pavlovića/Stevanovića/Rubeža… opcija im je uništenje Alumine, po svaku cijenu; Navodna država sve to samo nijemo posmatra! (nastaviće se)