среда, 1. новембар 2017.

ČOVJEK SA 11 IDENTITETA: Kandić je u Siriju i Irak prebacio više od 20 hiljada terorista

Organizovao je najmanje dvadeset hiljada prelazaka na teritoriju pod kontrolom terorističke Islamske države. ISIL ga je zadužio za provjeru osoba koje su su se iz zemalja Zapada željele pridružiti ovoj terorističkoj organizaciji. Sebe je zvao "šef granice”



piše: Avdo Avdić (zurnal.info) 
Australski tinejdžer Jake Bilardi prve upute je dobio putem twittera. Potom ga je Abu Khaled Al Turki prebacio na whatsapp komunikaciju i predložio mu da promijeni identitet. Komunicirali su od avgusta 2014.  do početka 2015. godine, a onda je Bilardi krenuo put Istanbula. 

Na aerodromu u Turskoj ga je čekala osoba koja ga je prebacila na pogranično podučje sa Sirijom. Tamo ga je dočekao Abu Khaled Al Turki ili pravog imena – Mirsad Kandić. Prebacio ga je na teritoriju Sirije pod imenom Abu Abdullah al-Australi.

 “Mirsad Kandić je nastavio održavati kontakt sa ovom osobom po njegovom dolasku u Siriju. Podržavao ga je u namjeri da izvrši samoubilački napad”, piše u Interpolovoj potjernici na osnovu koje je Mirsad Kandić uhapšen u BiH.

ŠEF GRANICE
I, zaista, 11. marta 2015. godine Australac Jake Bilardi, sa novim imenom Abu Abdullah Al Australi raznio se u automobilom bombom u iračkom gradu Ramada. Vijest o njegovom samoubilačkom napadu na svom twitter profilu objavio je Mirsad Kandić priloživši posljednju fotografiju Jake Bilardija nastalu dok terorista sjedi u automobilu napunjenom eksplozivom. 

Bombaš samoubica Jake Bilardi od tada je poznat kao Jihadi Jake. A Kosovar Mirsad Kandić i službeno je postao jedan od najbitnijih ISIL-ovih ljudi. 

Za sebe je, piše u dokumentima policijskih agencija u koje je Žurnal imao uvid, volio reći da je šef granice između Sirije i Turske.
“Kontaktirao je osobe iz SAD-a, Britanije, Australije i Evrope i davao im upute kako da dođu na teritoriju Sirije”, piše u potjernici za Kandićem.

Prema podacima sigurnosnih službi, što posredno, što neposredno, organizovao  je najmanje dvadeset hiljada prelazaka na teritoriju pod kontrolom terorističke Islamske države. 

Prema istim izvorima Žurnala, ISIL ga je zadužio za provjeru osoba koje su su se iz zemalja Zapada željele pridružiti ovoj terorističkoj organizaciji. 

JEDANAEST IDENTITETA
“Dobrovoljcima je savjetovao da se na teritoriju ISIL-a prebacuju preko Turske, a ne preko Saudijske Arabije i Iraka”, piše u dokumentima policijskih agencija. 
Za svoje akcije koristio je brojne lažne identitete. 

Međunarodne sigurnosne službe registrirale su najmanje jedanaest imena. 

Imao je dokumente na imena Mirsad Abdulrahim, Abdul Rahim Al Bosni, Abul Rahim Al Bosni, Abdul Rahim, Abu Khaled Al Turki, Mirsad Kandok, Fires Alfi. Njegov boravak registrovan je u Turskoj, Albaniji, Bugarskoj, Njemačkoj, Iraku, Siriji i na kraju u BiH gdje se skrasio u januaru ove godine. 

Lociran je na osnovu telefonske kartice kupljene u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, koju je koristio prilikom slijetanja u BiH. I od tada  je krenula potraga za njim. 

Konačno je pronađen krajem juna ove godine u sarajevskom naselju Grbavica. Uhapšen je 4. jula. U njegovom mobitelu pronađene su prepiske sa ISlL-ovim oficirima iz Rake. Bio je u kontaktu sa nekoliko osoba u BiH. Govori engleski, albanski, bosanski i ruski jezik, a u BiH je ušao sa lažnim ukrajinskim pasošem na ime Ivan Popović.