среда, 25. октобар 2017.

PREMIJER STATISTIKA: Radnici su nestali, pa penzioneri moraju štrajkovati

piše: Avdo Avdić

I kad bismo htjeli, ne bismo mogli vjerovati našoj vlasti. Jednostavno, neusaglašena je sama sa sobom. 

Premijer Novalić će reći jedno, predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić će reći drugo, a federalni ministar policije Aljoša Čampara će, nakon što obiđe mljekare, medijima i javnosti u celofanu prodati još jednu porodičnu laž. 

Uglavnom, po Novaliću, Zvizdiću, i naročito ministru Čampari sa pripadajućim javnim servisima i portalima - politika je u službi privrede. Za sve ostalo tu je Službeni list. U kojem piše da nam nije baš onako dobro kako nam u „već dužem kondenzovanom vremenskom roku“  naše stanje predstavlja elokventni Zvizdić. 

Ukratko, država smo penzionera. I zato samo penzioneri i izlaze na proteste.

NOVI PENZIONERI
Otkako je Zvizdić postao predsjedavajući Vijeća ministara BiH, a Novalić zasjeo na čelo federalne Vlade kojom je iz sjene rukovodio ministar Čampara – broj penzionera se, prema zvaničnim podacima, samo u Federaciji sa 385 hiljada povećao na 410 hiljada. Tako sada, prema istim podacima Federalnog zavoda za statistiku, na jednog radnika dolazi 1,14 penzionera. 

Istina, ako uzmete podatke Porezne uprave FBiH kojom rukovodi rođak Denisa Zvizdića – situacija je malo bolja. Jednog penzionera izdržava 1,25 radnika, uglavnom budžetska. 

A sada nezaposlenost. Podaci Federalnog zavoda za statistiku pokazuju da je stopa nezaposlenosti u „boljem dijelu BiH“, Federaciji – 43, 27 posto. Zaključno sa 30. septembrom 2017. godine na zavodima za zapošljavanje u FBiH se nalazi 352.398 osoba. Vlast, naravno, sada izvlači podatak da je to za 40 hiljada manje nego 2015. godine, ali će, pritome, sakriti zvanični podatak da je u istom periodu BiH napustilo 80 hiljada građana. 
Kada je u pitanju zaposlenost, i tu su stvari jednostavne. Ovisi koga pitate. 

Rođačku upravu ili Zavod za statistiku. Zadnjeg dana avgusta, reći će u Zavodu za statistiku, u FBiH je bilo  466 912 radnika. Što je za skoro 20 hiljada više nego 2015. godine. Prema podacima Federalne porezne uprave, zaposleno je 35 hiljada ljudi više nego 2015. godine. Tako je Porezna uprava navela da je u FBiH zaposleno 512 hiljada ljudi, što je za skoro 50 hiljada više nego što je izračunao Zavod za statistiku FBiH. Još 50 hiljada i eto nas na cifri koju je obećao lider SDA Bakir Izetbegović. 

GDJE NESTAJU LJUDI
Ali vratimo se kratko brojkama koje nam plasira vlast. Kažu zvanični podaci vladinih institucija – broj nezaposlenih je manji za 40 hiljada. A potom kažu da je broj zaposlenih povećan za 20 hiljada. Gdje je, onda, nestalo 20 hiljada osoba? Možda odgovor na to pitanje zna trojac iz mljekare – predvođen ministrom policije.  
(zurnal.info)