недеља, 9. јул 2017.

Uznemirujući sadržaj No2

piše: Slobodan Vasković

1.
Srpski sabor “Zavetnici” organizator je skupa podrške Ratku Mladiću, koji bi trebalo da se održi 11. jula u Banjaluci.

Policijska uprava Banjaluka dala je odobrenje za ovaj morbidni, provokatorski, drski, nikom potrebni skup. 

2.
“Zavetnici” bi trebalo da šetaju od Trga Krajine do Narodnog pozorišta i očekuje se oko 300 osoba.

3. 
Podsjetiću da sam u tekstu “Uznemirujući sadržaj” (objavljenom na blogu 17.12.2016.) pisao o “Zavetnicima”, kao i o tome da su 14. maja prošle godine pokušali da uđu u BiH/RS, kako bi podržali Kontramiting Milorada Dodika, usmjeren protiv Mitinga Opozicije, koji je održan isti dan u Banjaluci.

4.
Interesantno je da je Režim Milorada Dodika učinio sve da zabrani skup Opozicije, a da “Zavetnici” bez ikakvih problema dobijaju odobrenje za održavanje skupa i to 11. jula?!

Izvodi iz teksta Uznemirujući sadržaj

5.
“Zavetnici” već godinama snažno podržavaju Režim Milorada Dodika, a 21.09.2014. godine, objavili su pismo podrške Dodiku, u kojem su prijetili ratom i odmazdom. 

21.09.2014. godine
“Srpski sabor Zavetnici, nastojaće da u periodu izborne kampanje, javnosti Republike Srpske dostaviti niz podataka, informacija i dokaza o delovanju stranog faktora na izbore koji su pred nama, a pojedince koji rade za strane interese pozvati na javno sučeljavanje i odgovornost”, navodi Srpski sabor "Zavetnici" u otvorenom pismu građanima Republike Srpske.

To pismo ove ultradesničarske organizacije iz Beograda objavila je je Srna, prenio Javni servis RTRS, a preuzeli i neki režimski mediji.

U pismu “Zavetnici” upozoravaju “da je Srpska danas ugrožena više nego ikada, jer su predstojeći izbori idealna prilika za provođenje takozvane obojene revolucije”.

6.
Njihovo pismo tretirao sam u tekstu Režim prijeti ratom i počeo sa odmazdom; Vučićevi neprijatelji u Dodikovoj kampanji”, objavljenom 21.09.2014. godine, da bi mi, 23.09.2014. godine, “Zavetnici”, posredstvom režimskih medija odgovorili sledeće: 

"Zabrinjavajuće je da je američki stipendista Slobodan Vasković, koji je svoj pamflet o 'Zavetnicima' pisao uz pomoć stručnjaka Stejt departmenta iz Amabasade u Sarajevu, prvu medijsku podršku dobio od BN televizije. 
Koristići se oprobanim metodama 'medijskog štapa i šargarepe', odnosno, spinovanja i besmislenih optužbi nedostojnih odgovora, kao jedinim argumentom kojim raspolažu, izneli su niz neistina i pribegli zastrašivanju građana", istakli su "Zavetnici" u svom pisamcetu-potjernici, a uredno je prenijela Srna.

7.
Nesporna je čvrsta veza Dodikovog Režima i “Zavetnika, a uopšte ne treba isključiti mogućnost da je upravo Dodikov Režim snažno finansijski i organizaciono pomogao jačanju pomenutih ultradesničara.

8.
Nužno bi bilo da se Dodikov Režim jasno očituje o svojim konekcijama sa “Zavetnicima”, posebno zbog toga što se dovode u direktnu vezu sa nemilim događajima u Crnoj Gori i zvanično optužuju “da su organizatori i saučesnici osujećenog terorističkog napada u Crnoj Gori, koji je trebalo da bude izveden na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra”.

9.
Crna Gora raspisala je potjernice za pet osoba, osumnjičenih ”da su organizatori i saučesnici osujećenog terorističkog napada u Crnoj Gori, koji je trebalo da bude izveden na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra”. (2016. godine)

Interpolova crvena potjernica za dvojicom ruskih državljana, Eduardom Širakovim i Vladimirom Popovim, raspisana je 6. decembra, a za Nemanjom Ristićem, Predragom Bogićevićem i Milošem Jovanovićem iz Srbije dva dana kasnije, 8. decembra 2016. godine.

Podsjetimo da je Nemanja Ristić 12.12.2016. fotografisan u društvu ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova. (mediji)

10.
Slika Ristića uz Lavrova mogla bi se okarakterisati “uznemirujućim sadržajem”!

Ristić (crveni krug) i Lavrov
11.
Ristić, Bogićević i Jovanović su pripadnici esktremne desničarske grupe “Zavetnici” iz Beograda.

12.
Niko od zvaničnika Republike Srpske nije se očitovao o teškim optužbama Mila Đukanovića da je pomoć za, kako je rekao, one koji su pokušali državni udar u Crnoj Gori, osim iz Srbije, “došla i iz Republike Srpske”.

Đukanović je teško optužio Republiku Srpsku za pokušaj izazivanja državnog udara u Crnoj Gori, a niko iz Republike Srpske nije reagovao? Zašto?! 

13.
Dodikov Režim morao bi se javno izjasniti o ovim optužbama i vezama sa “Zavetnicima”, jer previše toga, posredno, ukazuje da im ruke nisu čiste u svemu ovome. 

Bilo bi krajnje opasno da se pokaže kako Dodikov Režim, (koji narod drži u permanentnom vanrednom stanju i “preventivnom ratu”, zbog navodnih prijetnji “Obojenim revolucijama”), učestvuje u izazivanju “Obojenih revolucija” u susjednim zemljama. (Kraj navoda iz teksta “Uznemirujući sadržaj”). 

14.
Kada se imaju u vidu navedene činjenice, nema dileme da iza organizacije skupa u Banjaluci stoji Režim. Nema dileme da su se, odobrenjem skupa “Zavetnika” očitovali o bliskim vezama sa njima, kao što nema dileme ni da to čine uz “rusku asistenciju”, što je već nova, vrlo vrlo uznemiravajuća, dimenzija, uplitanja Moskve u unutrašnje stvari BiH i to na pitanjima koja su najosjetljivija i mogu vrlo lako izazvati štošta loše.

Što je i cilj. Da nije, skupa ne bi ni bilo.

15.
Ono što zaista uznemirava jeste direktno i svjesno vezanje Režima Republike Srpske za ekstremnu organizaciju koju su vlasti Crne Gore optužile za pripremu državnog udara. Samim tim, Republika Srpska stavlja se u funkciju logističara tog projekta i samooznačava kao prostor sa kojeg se djeluje neprijateljski ka susjednim zemljama. 

16.
Kada se sagledaju svi aspekti, onda Đukanovićeve optužbe izrečene na račun Republike Srpske, u vezi sa učešćem u pokušaju državnog udara u toj zemlji, poprimaju vrlo ozbiljne dimenzije.

17.
Te dimenzije su nesagledive, jer je Vijeće Višeg Suda u Podgorici 08. juna ove godine potvrdilo optužnicu u slučaju “državni udar” protiv Andrije Mandića i Milana Kneževića, a optužnicom su obuhvaćeni ruski državljani Edvard Šišmakov i Vladimir Popov, kao i tri člana “Zavtnika” koje sam naveo - Miloša Jovanovića, Nemanje Ristića i Predraga Bogićevića!!!

Terete se d su 16. oktobra 2016. godine u Crnoj Gori pokušali državni udar.

18.

Niko razuman, nijedna institucija koja drži do sebe, nikada ne bi jednoj takvoj organizaciji dozvolili da održi bilo kakav skup, posebno na jedan takav dan, kao što je 11. juli; Nažalost, Republika Srpska, njene vlasti, su to dozvolile i tako načinile greške koje se mogu smatrati strukturalnim. I koje će tek nanijeti ogromnu štetu ovom entitetu. Nesagledivu i, nažalost, nepopravljivu.