недеља, 9. април 2017.

Happy land

piše: Slobodan Vasković

1.
Aleksandar Vučić okarakterisao je proteste u Srbiji kao “praznik demokratije”.

Izvanredna izjava koja je, ujedno, i potvrda da Vučićeve službe nisu otkrile nikog “Iz Zenice” ko je pošao/došao u Beograd ili neki drugi grad u Srbiji da ruši tamošnju vlast.

2.
Interesantno je da su Vučićeve “službe”, lani, polovinom maja, otkrili “mase iz Zenice” koje su imale namjeru da “pohrle u Banjaluku” i sruše “demokratsku” vlast Milorada Dodika!

Da bi spriječio “Nabrijane Zeničane”, Vučić je upregao svoju ubojitu medijsku mašineriju da satanizuje Savez za promjene, a ponižavanje svih onih koji su imali namjeru izraziti svoj protest protiv Režima, bilo je krajnje brutalno, uvredljivo i blasfemično.

3.
Vučić je tada učinio sve da uruši demokratsko pravo građana Republike Srpske da iznesu javno svoje mišljenje i spase Dodika po svaku cijenu.

Na kraju mu je to i pošlo za rukom, a majski protest arhiviran je zajedno sa Dodikovim kontramitingom.

4. 
“Mase iz Zenice” su se sjetili Vučić i Dodik dok su na Happy obnavljali ljubav prekinutu u septembru prošle godine, protivustavnim referendumom, još jednom Dodikovom obmanom.

5.
Obnovljena ljubav, i to na “Ćirilici”, dodatno je popečaćena u izbornoj noći, kada je Vučić osvojio 55 posto predsjedničkih glasova i pobijedio, dok mu je Dodik virio iz drugog reda. Happy land!

6.
Nije mi problem Vučićeva pobjeda, to je izbor Srbije, ali mi je, itekako, problem da su protesti u Beogradu za Vučića “praznik demokratije”, a protesti u Banjaluci djelo “stranih službi” i onih “Iz Zenice”!

Posebno mi je problem što Vučić nije ostavio ni minimum prostora da su i protesti u Banjaluci, 14. maja 2016., bili “praznik demokratije” i da nije bilo nikakve potrebe da njegovi mediji, prije i na sam dan protesta, brutalno uništavaju/tranžiraju/masakriraju nezadovoljne sa ove strane Drine ovdašnjom entitetskom vlašću.

Isti ti sada su mu izazvali “praznik demokratije” u brojnim gradovima u Srbiji i to bez ikog “Iz Zenice”, ali sa mnogo mnogo mladog svijeta kojima je dojadila politika - meko vani, prečvrsto/prenasilno/preuvredljivo/prebrutalno unutra.

7.
To “prečvrsto/prenasilno/preuvredljivo/prebrutalno unutra” odnosi se i na Republiku Srpsku, a da li će i kada će izazvati “praznik demokratije” to je već drugo pitanje. 

Izvjesno je da je Vučić ubjeđenja da ovdašnji puk nije sposoban za “praznik demokratije” ni intelektualno ni civilizacijski, već da smo svi mi sa ove strane Drine tek geaci, koji trebaju biti sretni što uopšte postoje, dok im skidaju kožu sa leđa bez ikakvih anestetika.

8.
Svako orošavanje veze Vučića i Dodika dovodi do daljeg dezintegrisanja institucija RS.

Vrlo je zabrinjavajuće da Vučić institucije RS smatra nepostojećim, tvrdnjom da mu je “Dodik obećao da neće biti referenduma o otcjepljenju”.

Postoji li za Vučića Skupština RS; Vlada RS; Narod RS ili postoji samo Dodik iz RS?! Kada su im odnosi orošeni.

I šta ćemo sa onom Deklaracijom SNSD-a o nezavisnosti RS u 2018.; Tek je pitanje šta ćemo sa odlukom Narodne skupštine RS o referendumu o radu Suda i Tužilaštva BiH, koja je već donesena, ali nije objavljena u Službenom glasniku?!

9.
Da li je Dodik obećao Vučiću da neće biti ni referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH? Ili su to prećutali, da bi ga, po potrebi, mogli aktivirati? Kako bi ponovo orosili!

10.
Kakav je to demokrata Vučić kada (in)direktno tvrdi da RS ima samo jednu instituciju - Dodika i, bez pardona, sve njene stanovnike svede na nivo Horde, najprimitivnijeg oblika etničke društvene grupe?

Odgovor je jedan - “demokrata” je kao i Dodik.

11.
Upravo ta sličnost izrodila je već sedmodnevni “praznik demokratije”!

Bez ijednog jedinog “Iz Zenice”!

12. 
Uskoro će Maj. Valjda će nekom pasti na um da obilježi godišnjicu. Bio bi to pravi Praznik Demokratije.