понедељак, 20. март 2017.

"Pavlović banka" ponovo na ivici ambisa - nedostaje 12 miliona kapitala

piše: Slobodan Vasković

"Pavlović banka" nalazi se u ogromnim problemima, jer joj je potrebno još 12 miliona KM kapitala da bi mogla normalno da funkcioniše.

Ukoliko se Banka u veoma kratkom periodu ne dokapitalizuje sa 12 miliona KM, Agencija za bankarstvo RS biće prinuđena da u njoj uvede prinudnu upravu.

Interesantno je da je Agencija za bankarstvo RS prije par mjeseci naložila "Pavlović banci" dokapitalizaciju od deset miliona KM, a Slobodan Pavlović, vlasnik Banke, uspio je naći taj novac i dokapitalizovati ovu finansijsku instituciju.

Međutim, ponovna kontrola poslovanja Banke pokazala je da joj nedostaje još 12 miliona KM za dokapitalizaciju, što je za njenog vlansika već "horor verzija".

Ukupni potencijal Banke, na kraju 2016., je 184 miliona, dok je na kraju 2015. godine aktiva iznosila 232 miliona KM, što je evidentan pad.

Banka je u 2016. godini zabilježila gubitak od 17.209.000.

Problem sa "Pavlović bankom" je u lošim plasmanima.

Vršilac dužnosti direktora Agencije za bankarstvo Srđan Kondić, koji je nedavno izabran na tu funkciju, odmah po stupanju na dužnost suočio se sa velikim problemom u "Pavlović banci.

Nije isključeno da Kondić bude "stečajni upravnik" domaćih banaka, koje bi, vrlo lako, mogle popadati "kao zrele kruške", jer se nalaze u velikim finansijskim problemima; Kada je "Pavlović banka" u pitanju čini se gotovo nerješivim.

Tužilaštvo BiH tereti Pavlovića i Milorada Dodika za pranje novca, u visini od 1,5 miliona KM, a taj slučaj još uvijek je u fazi istrage.