субота, 30. април 2016.

14. Maj i Dan posle

piše: Slobodan Vasković

1.
Do Protesta Opozicije ostale su još dvije nedelje. Toliko i do najavljenog Kontramitinga Režima, koji je Milorad Dodik preimenovao u “Miting podrške stabilnosti RS”. Pripremaju se i jedni i drugi, jer taj 14. maj donijeće odgovore na brojna pitanja, a među njima mogu da se nađu i ona o opstanku aktuelnog Režima.

2. 
Neki odgovori su već dobijeni, a SDS je profitirao već od najave Protesta, pošto su SNSD-ovi “Spavači” unutar najveće opozicione stranke, morali da počnu djelovati, pokušavajući obesmisliti Proteste.

3. 
Ognjen Tadić je na sjednici Predsjedništva SDS-a izišao sa prijedlogom da se “protest održi u dvorani Borik”, a da mu prethodi niz manjih po opštinama RS! Bio je to pokušaj obesmišljavanja Protesta, jer ko još nezadovoljstvo iskazuje u sportskoj dvorani, a ne pred institucijama.

4.
Tadić je pokušao izgurati stavove Režima, ali je ostao potpuno usamljen. I konačno razotkriven. Niko više u vrhu SDS-a ne sumnja u to da je Tadić Režimski Kandidat u njihovim redovima. Čak ni Bosić. Kojem su, očito, potrebne godine da shvati. 

5. 
Vjerovatno je sada dokučio i da je Tadić svjesno urušio Gradski odbor SDS Banjaluka kako bi omogućio pobjedu kandidatu SNSD-a na predstojećim lokalnim izborima. I da je instalisao Vladu Babića, pripadnika kriminalnih organizacija, u centralu SDS-a, kako bi zajedno sa njim (Tadićem) rušio napore Opozicije da sruši Režim. I kako bi izgurali još neke pripadnike gangova na bh. funkcije.

6.
Ne tako davno, 10.03. o.g., Bosić je čvrsto stajao iza Tadića, kada je na sjednici GO SDS BL rekao da “garantuje za Tadića da je najčasniji i da nema repova”, nakon što je preko 30 članova tog tijela oštro kritikovalo Režimskog Kandidata. I, između ostalog, ga optužili “za kriminalne radnje i bliske veze sa Draškom Ilićem, funkcionerom SNSD-a i tajkunom”. I Bosić i Tadić tada su doživjeli fijasko.

7.
Nepuna dva mjeseca nakon toga, Bosić je uvidio da je potpuno promašio, pa sada pokušava u Banjaluci izvaditi kestenje iz vatre, koje je sam u vatru ubacio. Bosićeva unutarstranačka politika ima već predug kontinuitet teških grešaka i fatalnih promašaja. Koji su omogućili opstanak Režima do ovog doba, iako je Režim bio zreo za uklanjanje još oktobra 2014.

8.
Međutim, Bosić ima i sreće. Okružen je u vrhu SDS-a (mahom) ljudima kojima je pronicljivost potpuno nepoznata kategorija.

9.
Ima Bosić i jednu vrlinu: Potpuno je opredijeljen protiv Režima. I protiv politike uništenja svega koju vodi Milorad Dodik. Nažalost, Bosić nema sopstvenu politiku, koja bi garantovala stvarnu promjenu ponašanja, široke vizije što prelaze entitetske granice, projekte kako nanovo izgraditi uništene institucije i kako načiniti otklon od političkog treša, kojeg unutar SDS-a personifikuju Tadić i Babić. Nedovoljno je, za budućnost ovog entiteta i naroda, biti protiv Dodika, bitno je znati šta i kako poslije Dodika. A to SDS ne zna. 

10.
U maj, jedan od ključnih mjeseci u ovoj godini, Režim ulazi potpuno dezorijentisan, bez novca, bez šanse da dobiju novac, sa potpuno praznom kasom, sa brojnim problemima u privredi, ekonomiji, poljoprivredi, društvu uopšte…, bez ikakve ideje kako dalje! I sa velikim strahom od Protesta Opozicije!

11.
U maj, jedan od ključnih mjeseci u ovoj godini, Opozicija, posebno SDS, ulazi sa čvrstom odlukom da napravi masovan Protest, bez ikakve vizije šta i kako posle toga.

12.
Zato je maj i sve ono što će se događati 14. i u danima posle, potpuno neizvjestan, nepredvidljiv i krajnje opasan.

13. 
SDS zna da mora dovesti (sada već) deset hiljada ljudi, najmanje, da bi pokazali snagu. Sve ispod je krah. Sve ispod znači i kraj ovog vrha SDS-a.

14.
SDS hoće tog 14. maja dovesti 10.000 ljudi na Trg Krajine, u to ne treba sumnjati, ali tada na red dolazi procjena količine energije, potrebne da se stvari dovedu do kraja. Kraja Režima.

15.
Količina energije implicira dužinu Protesta: Bude li samo jedan dan, Režim opstaje; Potraje li duže, Režim pada.

16.
Jedan od zahtjeva biće odlazak Vlade RS i Željke Cvijanović. Jednodnevni Protest neće ih smijeniti, višednevni će ih oduvati. Realno i Dodika sa njima.

17.
Režim je svjestan navedenog, ali bez procjene su šta će sve donijeti 14. maj i kako će se Protest Opozicije razvijati. Zato Dodik i diže ljestvicu na “40.000 onih koji protestvuju” da bi on otišao. I koristi Mladena Ivanića kao sopstvenog borbenog ovna za unošenje razdora u Savez za promjene. Ivanić se sam namjestio za tu ulogu, svojim ultraglupim odlaskom Dodiku na noge. Ukoliko Ivanić ne bude u Prvom redu na Protestu, odigrao je za Režim odličnu utakmicu. Ukoliko bude, Dodik će, u najmanjem, biti politički potpuno izolovan, kako god Protesti završe. I koliko god budu trajali.

18. 
Osim dizanjem ljestvice broja prisutnih na Protestu, Dodik nesigurnost iskazuje i tvrdnjom da se neće takmičiti “brojem pristalica”. Malo je energije u Režimskim redovima. Malo je i oduševljenja za Kontramiting, zvao se on tako ili “Miting podrške stabilnosti RS”. 

19.
Režim se pripremio i za sukobe (Dodik garantuje da "njegovi neće"), ali jedno je pripremiti se, prijetiti, sijati strah, a sasvim drugo donijeti odluku o fizičkom napadu. I rizikovati krv. I odgovornost za krv. Spremnih za prolijevanje krvi uvijek ima, pitanje je da li ima spremnih za narediti?!

20.
Ni Režim ni Opozicija nemaju jasnu sliku o 14. maju, posebno ne Danu posle. Za one na Tribinama to je posebna draž, za one u Areni djeluje jezivo. Posebno za pripadnike Režima, jer 14. maj je ostvarenje njihovih višegodišnjih noćnih mora. Da li i u potpunosti?!


петак, 29. април 2016.

Vlada RS/Duboko oranje: Tegeltijin srebreni metak za Metuzalema

piše: Slobodan Vasković

Stevo Mirjanić Metuzalem najveći je lažov u Vladi RS. Bar u poslednjih pola godine. 

Metuzalem je semberskim seljacima 11.04. o.g., na sastanku u Bijeljini, obećao isplatu većeg dijela duga iz 2015. godine do kraja aprila: Od njegovog bijeljinskog lažijada nastupa isplaćeno je samo 3,4 miliona KM, a ostalo je duga još 19,9 miliona. Toliko o njegovim obećanjima i naivnosti i potkupljivosti seljačkih prvaka.

U Semberiji ga je tog 11.04. dočekao njegov pomoćnik u ministarstvu Zoran Maletić, inače Papak Vojina Mitrovića, poznatog Papka iz afere “Dva Papka”. U delegaciji Seljaka bio je Ljubo Maletić, stric Papkovog Papka, koji je tokom marta gromoglasno napadao Metuzalema, 

Bio je tu i Boris Pašalić, medium  Steve M., koji je 01.04, po Metuzalemovom nlogu, pozvao Seljake da traže ostavku Zorana Tegeltije, ministra finansija. Pašalić je ustvrdio da je Tegeltija kriv za nesiplaćivanje Seljaka.

Od tada, Tegeltija i Mirjanić su potpuno zahladili odnose i uopšte ne komuniciraju. Premijerka Željka Cvijanović posrednik je preko kojeg se razmjenjuju poruke, ona pokušava izgladiti odnose, ali njene posredničke sposobnosti u ovom slučaju pokazale su se ništavim.

Odnosi između Tegeltije i Mirjanića su pukli. Tu pomirenja nema, jer para nema. 

Tegeltija nije naivan igrač; vratio je Mirjaniću za Pašalićev udar: “Hitac u glavu Metuzalema”, ispaljen je u izjavi (prije nekoliko dana) da će se “poljoprivrednicima smanjivati podsticaji za iznos doprinosa koje duguju za penzijsko i zdravstveno osiguranje”.

To je u suštoj suprotnosti sa onim što Metuzalem i Ministarstvo poljoprivrede čine: Podsticaje dobijaju i oni koji uplaćuju i oni koji ne uplaćuju doprinose, čime Metuzalem kupuje Seljake. I zavaljuje Budžet i Tegeltiju. 

Sve to kako bi mogao da priča bajke (iz zbirke “Metuzalemova 1001 noć”) Miloradu Dodiku o tome kako je sve u naboljem redu u tom sektoru. Ali daleko je od toga. Predaleko.

“Srebrenim metkom” Tegeltija je teško uzdrmao Mirjanića, jer sad je izvjesno da je registracija gazdinstava propala i to definitivno.

Razloga je napretek.

Poljoprivrednici nisu obaviješteni o izmjenama Zakona o doprinosima (donesen krajem prošle godine), kojim je predviđeno da gazdinstva, koja su dobijala podsticaje u prošloj godini, moraju da plate doprinose za penziono i zdravstveno osiguranje za cijelu 2015. godinu. Rok za plaćanje je prošao. 

Moji izvori iz redova Seljaka dalje tvrde da većina seljaka neće plaćati doprinose, jer nemaju novca za to, a podsticaji, koje im je Metuzalem obećao, kasne. 

Komercijalno gazdinstvo mora da plaća 122 KM za PIO i zdravstveno osiguranje, uz 220 KM za svakog člana gazdinstva. Nekomercijalno plaća 32 KM zdravstveno osiguranje za sve članove domaćinstva. 

Do polovine maja svi poljoprivrednici, koji žele podsticaje u ovoj godini, moraju da obnove registraciju gazdinstva, a to je, do prije dva dana, uradilo tek nešto više od petine farmera. To, praktično, znači da nema šanse da svi to urade do 15. maja.

Metuzalem je sad u velikom problemu: ako samo petina farmera, od preko 30.000 registrovanih gazdinstava, obnovi registraciju i stekne pravo na podsticaje, a ostali budu prekriženi, rizikuje proteste seljaka i glavobolju za Režim u izbornoj godini. Glasovi će otići nekom drugom.

Ukoliko im, pak, dozvoli da konkurišu za podsticaje (iako nisu platili dažbine) onda time krši Zakon o doprinosima, što će najvjerovatnije i desiti. To znači da su svi oni koji su obnovili registraciju namagarčene naivčine. Što je Metuzalemov specijalitet.

Seljaci godišnje uplate oko 800.000 KM na ime doprinosa, što je malo i što Tegeltiju dovodi do nervnog sloma. Razlog ovako malog priliva leži u činjenici da Metuzalem, za više od tri godine koliko je na čelu Ministarstva poljoprivrede, nije uspio da zavede red u oblasti doprinosa za poljoprivrednike. A svu krivicu svalio je na Tegeltiju. Koji u budžetu nema ni za kifle.

Uskoro u ovom sukobu slijede rafali! Seljaci već lagano mogu paliti traktore…, jer para nema. Niti će ih biti.

Salihović Tužilaštvo BiH pretvorio u sopstvenu Samostalnu trgovinsku radnju

piše: Slobodan Vasković

Goran Salihović, Glavni tužilac Tužilaštva BiH, najveća je prepreka ovoj instituciji da postane istinski nezavisna i respektabilna.

Salihović je, u bukvalnom smislu te riječi, privatizovao Tužilaštvo BiH, potpuno ukinuo nezavisnost Tužilaca i sebe doveo u situaciju da je On jedini tužilac u toj instituciji koji može donijeti odluku/odlučiti o bilo čemu.

Svi ostali tužioci su Salihovićev servis, a On odlučuje direktno/lično koji predmeti će se raditi, koji ne; ko će biti optužen, a ko ne.

Sve to Salihović je postigao na jednostavan način: Nedugo nakon što je, 12.12.2012. godine, imenovan za Glavnog tužioca, donio je Uredbu kojom se precizira da nijedan Tužilac ne može samostalno donijeti ni najbenigniju odluku/naredbu bez Salihovićevog potpisa. Preciznije, nijedan tužilac Tužilaštva BiH ne može donijeti nikakvu odluku bez Salihovićevog pismenog odobrenja. 

Na taj način, Salihović je pod svoju kontrolu stavio sve, ali baš sve, predmete i lično on odlučuje o njihovoj sudbini. Čak ni po najbenignijim stvarima tužioci ne mogu postupiti samostalno; da se ne govori o većim zahvatima u istragama, koji podrazumijevaju stavljanje na mjere i kompleksnije istražne radnje.

Ovakva Uredba krajnje je diskutabilna, realno nezakonita, jer se postavlja pitanje čemu ostali tužioci kada Salihović sam sve odlučuje?!

Nije valjda da je Salihović jedini u Tužilaštvu BiH koji može procijeniti potrebu neke istražne radnje i koji može procijeniti da li je neki predmet zreo za optuženje ili ne?! Čini se da jeste.

U prethodne tri i po godine, otkako je na čelu Tužilaštva, uočeno je da Salihović manipuliše brojnim predmetima i da ih, prema svom ličnom nahođenju, ali i ličnim vezama i “simpatijama”, ubrzava, usporava ili skroz ukida.

Nerijetko Salihović od pojedinih tužilaca oduzima predmete koji su dovedeni do optuženja i daje ih drugim tužiocima, sa nalogom da u njima krenu od početka. Na taj način istrage se razvlače unedogled, a takvi predmeti, mahom, završavaju neriješeni/odbačeni.

Još gori su oni “slučajevi” u kojima je Salihović alate Tužilaštva BiH koristio/iskoristio za lične obračune. 

Svi ovi Salihovićevi “ručni radovi” doveli su Tužilaštvo BiH na ivicu kolapsa, a dobar dio tužilaca u potpunu konsternaciju i na prag otvorene pobune protiv Glavnog tužioca, koji je od institucije napravio Samostalnu trgovinsku radnju, pa on optužuje koga hoće i spasava koga hoće.

Mahom to čini po principu “Superhika”: oni koji su bez političke podrške i bez para, završavaju na optuženičkim klupama; oni koji imaju jaku političku podršku, moć i novac, nikada te klupe ni ne vide.

Stvari su otišle tako daleko da Salihović pregovara o predmetima bilo sa njihovim “Glavnim junacima” ili izaslanicima “Glavnih junaka”, a da se, pri tom, i ne pokušava, uslovno rečeno, prikriti, već to čini sasvim javno.

Ukoliko se ovoj i ovakvoj praksi ne stane u kraj, Tužilaštvo BiH će doživjeti potpuni kolaps, jer je Salihović na odličnom putu da ga ukine. 

Poslednji njegov privatni projekat, koji realizuje zloupotrebom Tužilaštva BiH, jeste namjera da opstrukcijom i potapanjem nekoliko velikih predmeta, dobije podršku moćnih političara i uspije se izgurati za predsjednika Suda BiH. 

Desi li se to, nikakav referendum Milorada Dodika o radu Suda i Tužilaštva BiH neće biti potreban za njihovo ukidanje, jer će te institucije nestati Salihovićevim destruktivnim radom, prljavom trgovinom predmetima, protekcionaštvom i klijentelizmom. 

Takav Sud i Tužilaštvo nisu potrebni nikome, jer nisu servis građana, već mjera privatizacije institucija, njihove maksimalne zloupotrebe i trgovine ljudskim sudbinama, po uzoru na najbrutalnije i najkorumipranije Režime u svijetu.   





   

четвртак, 28. април 2016.

Lihvarenje

piše: Slobodan Vasković

1.
Savez nezavisnih socijaldemokrata blizu je odluke da napusti parlament BiH. Ukoliko se odluče za napuštanje, SNSD će kao glavni razlog navesti neusvajanje Zakona o Ustavnom sudu, kojim bi se iz ove institucije uklonile strane sudije. 

2. 
SNSD u parlamentu BiH nije podržao zaključak o formiranju interresorne radne grupe čiji je zadatak da pronađe način drugačijeg izbora troje stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, što je jedan od pokazatelja da bi zaista mogli napustiti parlament BiH.

3.
Ukoliko to i učine, namjera im je da se ne vraćaju najmanje do kraja godine.

4.
Nema dileme da je ovaj potez, ako do njega dođe, predizborni marketinški trik. I to vrlo efektan. Uz to, bio bi to dodatni pritisak na Savez za promjene, posebno sa aspekta teških optužbi za “izdaju i veleizdaju”, što ih SNSD brutalno ispaljuje.

5.
Ovakav potez SNSD-a značio bi i produbljivanje krize i dodatnu nestabilnost, što je jedini pravac u kojem ta stranka može da se kreće, jer im nikako ne odgovara smirivanje tenzija. 

6.
Forsiranjem Krize SNSD želi da sabije unutarstranačke redove i prikrije sve veće pukotine unutar vladajuće koalicije. Posebno sa DNS-om, koji igraju na “oštrici”, demonstrirajući javno nezadovoljstvo Vladom RS. Što je otvoreno namigivanje Savezu za promjene i pokušaj postavljanja u situaciju da mogu prvi pobjeći sa Broda, ukoliko se uvjere da tone bez spasa. 

7.  
Realno, DNS nije ništa manje odgovoran za katastrofalno stanje u RS od SNSD-a, jer su godinama učestvovali u svim mogućim otimačinama i nikada, ali baš nikada, se nisu usprotivili nijednoj. Niti su se usprotivili urušavanju bankarskog sektora, koje intenzivno traje od 2009. godine. A sada bi da operu ruke od svega.

8.
Svaki Lažni Šćepan Mali ima svog Bruta. DNS sve više naginje ka toj ulozi.

9.
Dok DNS pilatovski pere ruke od svega, SDS je održao navodno tajnu sjednicu Glavnog odbora, na kojoj su dogovoreni detalji Protesta zakazanog za 14. maj. 

10.
Sjednici GO je prisustvovao i Vlado Babić, potrčko Ranka Škrbića, tako da su svi zaključci SDS-a već u Ratnom/Propagandom štabu SNSD-a.

11.
Babić je jedna od najprljavijih krtica iz SNSD-ovog krtičnjaka unutar SDS-a, a njegov zadatak je da ruši napore Saveza da organizuje masovne Proteste. Babić na tome intenzivno radi ne samo po Škrbićevom nalogu, već i po direktivi Kriminalnog Ganga, čiji je član, a koji je često dovođen u vezu sa trgovinom narkoticima.

12. 
Bosić bi trebalo da pripazi da se pored njega 14. maja ne nađe Babić, jer bi se postavilo logično pitanje zbog čega se Režim ruši uz pomoć zelenaša, (što gensek SDS-a svakako jeste), koji ima sve Ray-Ban veze sa Italijanskom mafijom. Napisao sam nedavno o rečenom desetak tekstova.

13.
Kada je Dodik organizovao proteste prije dvanaest godina, u prvom redu, pored njega, bilo je nekoliko poznatijih banjalučkih kriminalaca. Svi oni nosili su transparent na kojem je pisalo: “Dalje ne može, hoćemo promjene”!

14.
Biće interesantno vidjeti da li će Bosić 14. maja kopirati Dodika i zajedno sa Lihvarom Babićem nositi bilo kakav transparent. Na primjer: Dole Kamate! Ili: Samo Ray Ban Srbina spasava!

15.
Kad smo već Babića, člana Dodikove privatne Udbe, važno je istaći da je 11. aprila ove godine u Nastavnom centru MUP-a RS otpočela obuka stotinjak pripadnika MUP-a iz svih uprava i centara na temu: Terorizam i globalni izazovi. Stvarna tema je - Kako sačuvati Režim!

16.
Osim Predraga Ćeranića, šefa Udbe, predavač je i Miroslav Lazanski, beogradski podrepaš, koji je izvrsno plaćen za agenturne poslove koje obavlja. A koji njegovom ovdašnjem finansijeru ne donose ama baš nikakvu korist.

17.
April je bio za pehlivanjenje, a maj je za Lihvare i Lihvarenje. U junu stiže 90 miliona KM vanjskog i unutrašnjeg duga na naplatu. Ali, kome je još do juna! 










"Bobar banka" dala kredit od cca 6 miliona maraka Slobodanu Pavloviću, a on ga ne vraća

piše: Slobodan Vasković

"Bobar banka" dala je Slobodanu Pavloviću kredit vrijedan 2.999.954 Evra, što je gotovo šest miliona KM.

Zaista je interesantan kredit koji je Pavlović, vlasnik Pavlović banke, podigao lično za sebe od Bobar banke: novac mu je isplaćen 12. Maja 2008. godine.

Sektor korporativnog bankarstva "Bobar banke" dao je pozitivnu ocjenu za davanje ovog kredita, dok Sektor za upravljanje rizivcima nije dao nikakvo izjašnjenje.


Grejs period je nevjerovatnih sedam godina, jer je Pavlović trebalo da počne otplaćivati kredit tek 18. jula 2015. Godine. Što on nije učinio, budući da je kredit klasifikovan u C klasu, odnosno kao veoma rizičan. Desilo se to 27.11.2014. godine, dva mjeseca nakon smrti Gavrila Bobara i mjesec dana prije likvidacije Bobar banke. 

Ovaj kredit jedna je od mogućih kontrausluga Režima Pavloviću za pranje para, kojima je Milorad Dodik kupio vilu na Dedinju. Vila je plaćena sa 1,5 miliona KM keša, maja 2007. godine. 

Da podsjetimo, Dodik je 27.06.2008. godine podigao kredit od 1,5 miliona KM kod “Pavlović banke”, kako bi prikrio doneseni keš godinu dana ranije, kojim je plaćena vila. Isti dan taj novac prebacio je na račune Slobodana Pavlovića, u "Pavlović banci".

Krajem marta ove godine Dodik je uplatio 200.000 Evra na svoj račun u "Pavlović banci" i dao trajni nalog za otplatu kredita. Platio je odmah pet rata, u vrijednosti od cca 45.000 KM. 

Dodik i Pavlović osumnjičeni su za pranje 1,5 miliona KM. Ostalo je da Tužilaštvo BiH sasluša Dodika, nakon čega bi trebalo da bude podignuta optužnica u ovom slučaju.

U maju se očekuje podizanje optužnice protiv Slavice Injac, direktorice ABRS, Snežane Vujnić, direktorice IRB RS i još dvadesetak lica, zbog zločinačkog udruživanja radi nanošenja štete i pljačke Bobar banke.

Narečeni se terete za 123 miliona KM štete pričinjene budžetima BiH, RS, Javnim preduzećima... 


среда, 27. април 2016.

Kažnjavanje Vučića, Dodik bez ćilima, Opozicija još bez jasnih zahtjeva, Ivanić i dalje bez karaktera

piše: Slobodan Vasković

1.
U prilici sam, zbog objektivnih razloga, gledati samo Dnevnik RTRS-a. 
Primjećujem vrlo čudne stvari: U ponedjeljak, vijest o pobjedi SNS-a i Vučića u Srbiji tek u 18. minutu. 

Nešto tu ne štima kao ranije, Vučić i SNS zgriješili su Režimu, jer 18. minuta je za gubitnike, za stavljanje do znanja da si neomiljen, za popunjavanje Dnevnika.

2.
Nakon te 18. Vučićeve minute, sve mi se više čini istinitim da isti taj Vučić nije dozvolio obraćanje MD na završnom nastupu SNS-a u Areni, pred protekle nedeljne izbore. Lično. 

3.
Govorio je u Areni čak i Dragče Milanović, penzos, ali za MD nije bilo vremena. Ni prostora. 

4.
Da tu zaista nešto ne štima, posvjedočile su i čestitke: Mladen Bosić je čestitao Vučiću pobjedu još u toku izborne noći, oko 22 časa. A Dodik tek sutradan, iza podne. Prekasno da ne bi “mirisalo” na nezadovoljstvo. 

5.
Nakon što je u ponedjeljak RTRS “šutnuo” Vučića u 18. minut, u utorak je u 14. minutu završio i sam MD. Njegova posjeta Ferhadiji gurnuta je u drugi plan, ostao je (u prilogu) i bez ćilima. Minutaža svjedoči da “MD u Ferhadiji” nije baš kurentna roba na RTRS-u, a ni u propagandnim planovima Režima.  

6.  
Dodikova posjeta Ferhadiji je kredibilan politički potez, ali, očito, sve što je politički prirodno i normalno, za Režimske propagandiste je neprihvatljivo i derejtingirajuće. Nema dileme da slijedi divljanje.

7.
Ako već Vučić i Dodik ne mogu u prve minute Dnevnika RTRS-a, taj prostor zagarantovan je Obrenu Petroviću i njegovom svjedočenju u Tužilaštvu BiH. Obren je predstavljen kao izdajnik, a oni kojima se sudi su, prema RTRS, valjda heroji. Na ovom mjestu mala dilema: ako su za RTRS heroji oni protiv kojih je Obren svjedočio da su protjerali, prognali, pobili…, kako i zašto je isti taj RTRS, prije nekih dvadesetak dana, sistematično progonio Dragana Mektića, dramatizujući iz večeri u veče krivičnu prijavu protiv njega za navodne ratne zločine?! I kako je moguće da oni koji (lažno) prijave Mektića jesu savjesni građani, a da je Obren, koji svjedoči šta se sve tokom rata dešavalo, izdajnik?!

8. 
Ne može i jedno i drugo i sve u dvadeset dana. Nespojivo je, ali Režimski propagandisti su uporni alhemičari (premda o alhemiji pojma nemaju) - u Dnevniku, kao u Retorti, smiješaju sve što im padne na pamet, makar to bili i zadnji idiotluci. Ne čudi, jer odavno je jedina konstanta, koja isijava iz njihovih ručnih radova, prezir prema publikumu/narodu. Čiji razum su potcijenili do mjere da im se obraćaju kao da su njihovi gledaoci još uvijek na grani, i da ne pomišljaju sići sa nje. 

9.  
Zbog ovakvog pristupa Režim i jeste Režim. Dnevnik RTRS-a je slika Režimskog “Doriana Greja”.

10. 
Opozicija se zagrijava za Proteste organizujući tribine širom RS. Sve je to divno, krasno, ali koji su ključni zahtjevi Opozicije?
Da li je to odlazak MD?
Da li je to smjena Vlade RS?
Da li je to uklanjanje kompletnog Režima?

11.
Vrijeme je da Opozicija iznese jasne zahtjeve, ciljeve, kako bi se znalo zbog čega Protesti!

12.
Vrijeme je i da Opozicija jasno kaže šta će sve činiti/učiniti do ispunjenja zahtjeva! 
Da li će ostati samo jedan dan, pa onda ponovo nakon izvjesnog vremena, ako im zahtjevi ne budu ispunjeni?
Da li će kampovati do ispunjenja svojih zahtjeva pred zgradom Vlade RS ili pred Palatom ili na Trgu?

Bitno je da to saopšte, kako bi se znalo zbog čega se Protesti dešavaju. Bez Konkretnih Zahtjeva i Datuma za njihovo ispunjenje nema svrhe!

13.  
Poznato je da će na čelu Protesta biti Mladen Bosić. I to je sasvim OK! Vrijeme je i bilo da preuzme odgovornost. Ali nepoznato je gdje će u vrijeme Protesta biti Mladen Ivanić? I on bi trebalo/morao da bude pored Bosića, jer je izabran glasovima onih koji su smatrali/smatraju da treba demokratskim sredstvima ukoniti Dodika i njegov Režim. 

14.
Ivanić nije izabran da bude Arbitar, već Igrač. I da igra za one koji su ga birali, za ostvarenje njihovih ciljeva, a ne da igra za sebe i malu grupu poltrončića kojima se okružio. Što on uporno čini, na najmizerniji mogući način.

15. 
Ukoliko se Ivanić ne pojavi na Protestu u prvom redu, pored Bosića, onda je Ivanić izdao sve one koji su glasali za njega. Ne bi mu bilo prvi put. To je kod njega konstanta.




уторак, 26. април 2016.

Salihović opstruiše slanje poziva za saslušanje Dodiku i onemogućava podizanje optužnice protiv osumnjičenih za pranje 1,5 miliona preko “Pavlović banke”

piše: Slobodan Vasković

Glavni Tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović namjerno opstruiše slanje poziva za saslušanje Miloradu Dodiku, u slučaju u kojem je lider SNSD-a, zajedno sa Slobodanom Pavlovićem i još nekoliko uposlenika “Pavlović banke”, zvanično osumnjičen za pranje 1,5 miliona KM.

Riječ je o novcu kojim je Dodik kupio vilu na Dedinju 2007. godine.

Salihović je već nekoliko puta najavio slanje poziva za saslušanje Dodiku, ali je svaki put "zaboravio" da to i učini.

Ne čini to Salihović bez razloga: U ovom slučaju, kako sam objavio početkom aprila, Tužilaštvo BiH okončalo je sve istražne radnje; Ostalo je još da se sasluša osumnjičeni Milorad Dodik, nakon čega bi bila podignuta optužnica protiv Dodika, Pavlovića i ostalih. 

Optužnica ne može biti podignuta bez saslušanja osumnjičenog i to je glavni razlog zbog kojeg Salihović opstruiše slanje poziva Dodiku.

Salihović je javno slagao “da ne postoji predmet protiv Milorada Dodika”, gostujući u emisiji OBN televizije 10.04. o.g., da bi samo dan kasnije izjavio da “postoji predmet protiv Milorada Dodika”. Još je rekao da će Dodiku biti upućen poziv na saslušanje, ali nije precizirao kada.

Iz njegovog djelovanja može se zaključiti da on čini sve da se to nikada ne desi. Međutim, Salihović je pod velikim pritiskom unutar Tužilaštva BiH, jer je svima poznato da on manipuliše brojnim predmetima, čak dijelom njih i trguje, kako bi sebi obezbijedio poziciju predsjednika Suda BiH.

U maju će biti raspisan konkurs za tu funkciju, a izbor je najkasnije do novembra ove godine.  

Ukoliko Salihović nastavi sa svojim opstrukcionaškim djelovanjem, nije isključena ni javna pobuna tužilaca protiv njega i njegovog pristupa predmetima. 

Istovremeno, sa opstrukcijama glavnog tužioca, traju i Dodikovi napori da obezbijedi sebi čvrste garancije da neće biti uhapšen u Tužilaštvu BiH, ukoliko Salihović iznenada okrene ćurak i ipak mu uputi poziv za saslušanje.

Dodik je u februaru izjavio da neće otići na saslušanje u Tužilaštvo BiH u Sarajevu, ali da jeste spreman dati izjavu tužiocima u Banjaluci. Međutim, on je svjestan da ne može dobiti takvu vrstu privilegije i da će, u slučaju poziva, morati da ide u Sarajevo.

Dodik je, prema mojim informacijama, odlučio da neće otići u Sarajevo ukoliko ne bude dobio najčvršće garancije da neće biti uhapšen tokom saslušanja. 

Da bi Dodik dobio ove garancije, angažovao se i Dragan Čović, lider HDZ-a, koji preko svojih, prilično jakih veza u Tužilaštvu BiH, traži da lider SNSD-a ni po koju cijenu ne bude lišen slobode, ukoliko mu stigne poziv za saslušanje, a on se odazove. 

Milorad Dodik počeo je lično otplaćivati kredit kod Pavlović banke. Krajem marta ove godine Dodik je položio 200.000 Evra na svoj tekući račun u “Pavlović banci” i otvorio trajni nalog do 2030. godine. Rata mu je oko 9.000 KM.

Odmah po polaganju novca, dao je nalog za isplatu pet rata - 45.000 KM. 


OO SNSD Sokolac: Sukob Čolovića i Tošića na ivici vatrenog obračuna

piše: Slobodan Vasković

Nastavljen je žestok sukob u OO SNSD Sokolac između Bojana Tošića, direktora ŠG “Romanija” i nekadašnjeg visokog funkcionera tog odbora i Mirka Čolovića, predsjednika OO SNSD Sokolac.

Do sukoba je došlo oko podjele plijena, a Čolović optužuje Tošića da je previše novca zarađenog na nelegalnoj sječi šume, zadržao za sebe.

Istovremeno, Tošić tvrdi da je nemoguće ispuniti Čolovićeve finansijske zahtjeve. 

Čolović je u subotu (23.04. o.g.) uklonio Tošića sa svih stranačkih pozicija i zatražio da bude smijenjen i sa funkcije direktora ŠG “Romanija”. Međutim, Risto Marić, direktor JP “Šume RS”, postavio je 25.04., Tošića ponovo za direktora.

Čolović javno optužuje Tošića da je platio direktorsko mjesto i da je od pljačke Šumskog gazdinstva sebi kupio pet stanova: dva na Palama, i po jedan u Beogradu, Trebinju i Budvi.

Nakon ovog Čolovićevog udara, Tošić je krenuo u kontranapad i u poslednja 24 časa obišao je sve članove OO SNSD Sokolac, tražeći od njih podršku za smjenu Čolovića.

Tošić ima namjeru da Ćolovića prvo smijeni sa pozicije predsjednika OO SNSD, a potom da ga istjera iz stranke. 

Uz njega, Tošić hoće da iz SNSD istjera i Bojana Koprivicu, Jovana Golijanina i Jelenu Mijatović, članove Izvršnog odbora OO SNSD, koji drže stranu Čoloviću.

Ogromna većina članova OO SNSD radnici su šumarstva, tako da je Tošić u velikoj prednosti, jer im je direktor. 


Sukob plamti neviđenom žestinom, a dobri poznavaoci prilika ne isključuju teške fizičke obračune između Tošića i Čolovića, ali ni upotrebu vatrenog oružja. (nastaviće se)