недеља, 31. јануар 2016.

Impresionisti, Mitar Mirić i Čovjek iz Živinica

piše: Slobodan Vasković

Aleksandar Vučić i Milorad Dodik su se sreli u Šamcu, gdje su otvorili novu školu.

Vučić je tako otpočeo izbornu kampanju na kojoj očekuje natpolovičnu većinu glasova, a Dodik nastavio sa kampanjom rušenja samog sebe.

Kao napredak su ocijenili dogovor da Beograd javno ne kritikuje Banjaluku, niti Banjaluka Beograd. Zaista to i jeste napredak, s obzirom na ono što stvarno misle jedan o drugom, a što njihova okruženja emituju “u povjerenju”. 

“Sve najgore” ni blizu ne opisuje te obostrane impresije.

Kada napravite “impresionistički presjek”, zaključite da Vučić Dodika već drži bivšim, a da je Dodik izgubio i nadu da će se u toj ravni bilo šta promijeniti. Pa luta od referenduma do referenduma; Onog o radu Suda i Tužilaštva BiH do onog o odluci Ustavnog suda BiH. 

Steroidi propale politike, čija je prekomjerna upotreba dovela do potpunog rastakanja Režimskog organizma. Previše testosterona izazvalo je ireverzibilne posledice ne samo po Režim, već i po RS. 

Manične epizode, depresija, agresija i nasilje, kao nuspojave, tek će da uzmu maha. Ovo do sada su bile samo akne. 

Poodavno iza Dodikovih leđa nema vidljivog ni Dragana Čovića, kojeg je lider SNSD-a ne tako davno inaugurisao za “predstavnika RS u Predsjedništvu BiH”.

Čović brine svoje brige, jer se Karamarko uspio “filmskim trikovima” dokopati izvršne vlasti u Hrvatskoj. A Karamarkove “impresije” o Čoviću, kao i Čovićeve o Karamarku, su gotovo identične onim vučićevskododikovskim sa početka teksta. 

Zagrebačka ruka nije ništa lakša od one beogradske. 

Čoviću tek slijede crni dani; Slaba mu je utjeha što su njegovi partneri u najcrnjim. Hodogram mu izaziva jezu, kao i činjenica da BiH ipak neće funkcionisati po njegovom normativu. 

Posebno ne po onom Džonatana Mura. Koji je iscrpio gotovo sve mogućnosti gostovanja u medijima i vođenja kampanje spasavanja samog sebe. Od posledica propalih ambicija “visokog predstavnika u sjenci”.

Zato Mura uskoro možemo očekivati pod šatorima. Gdje će pjevati. Mur, Ćana i Stoja. 

Mur već priprema repertoar, “skida” Mitra Mirića i “Ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine”. Iako bi bilo prikladnije da upjevava onu od Kemala i Azre “Odlazim u novi život”. Sa akcentom na stih “Sudbina je tako htjela, ja bez tebe ti bez mene”. Kad je već propao sa “Garo, Garo”!

Dok čekamo da Mur iz BiH zgari u nepoznatom pravcu (što dalje to bolje), stigla je i vijest da su italijanski mafijaški bosovi, uhapšeni nakon šesnaest godina potrage, “živjeli kao životinje” i iz neke betonske zemunice suvereno vladali. 

BiH je za italijanske mafijaše nedostižni san, jer ovdašnji žive kao bubreg u loju, a narod kao životinje.  Ali svemu dođe kraj. Pa i mafijašima, kako god da žive. I gdje god da se “kriju”/kriju.  

I na kraju, riječ dvije o Opoziciji u RS kroz sledeću sličicu: Neki čovjek iz Živinica odležao pet godina na Golom otoku. Vratio se i ćutao. Pitali ga 1983., (tri godine nakon Brozove smrti), da li je čuo da je Tito preminuo.
“Sad od tebe čuo”, odgovori im on. 


субота, 30. јануар 2016.

Preminuo Nikola Sekulović (1968.-2016.)

U Beogradu je preminuo Nikola Sekulović, veliki čovjek iz Trebinja, neprijatelj svakog totalitarizma i moj prijatelj.

Nikola je preminuo tokom operativnog zahvata u jednoj beogradskoj klinici, u 48. godini.

Ne mogu opisati koliko mi je teško što se to desilo, što uopšte moram pisati ove riječi. Ali desilo se. Nažalost.

Bio je jedan od najžešćih kritičara SDS-a, potom SNSD-a i PDP-a. 

Bio je žestok kritičar načina djelovanja Vladike Grigorija. Grigorije mu je 2009. zabranio ulazak u Hramove SPC-a, ali je ta njegova odluka ukinuta.

Nikola je 2004. godine formirao Stranku za Hercegovinu-Pokret za Trebinje i ostvario odličan izborni rezultat. Tada je izabran za predsjednika SO Trebinje. 

Rođen je 29.04.1968 u Dubrovniku, Osnovnu i Srednju školu završio je u Trebinju, a Fakultet za bankarstvo i trgovinu u Beogradu.

Iza njega je ostala supruga Slavica i troje djece. 


Slobodan Vasković u CD-u: Da, postoje dvije istrage protiv Dodika


петак, 29. јануар 2016.

168 časova; Kaldera i Tržni centar

piše: Slobodan Vasković

Prije sedam godina, 19.02.2009., objavljena je vijest da je Sipa podigla krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika&mase lica za štetu od 145 miliona KM; Kada je čuo tu vijest Dodik je podivljao, optužio “Sektu”, ustvrdio da je vijest lažna, iako je bila tačna, a njegovi mediji su mjesecima/godinama činili sve da demantuju postojanje bilo kakve krivične.

Dodik je čak prisilio i Osnovni sud da presudi u njegovu korist da je “vijest lažna”; Okružni je tu sramotnu presudu preinačio, ali bruka pravosuđa RS je ostala vječna. Krivična je završila u ladicama Specijalnog tužilaštva RS, a ostalo je za nezaborav da je lider SNSD-a, kada je saznao za krivičnu, poželio novinaru Miši Vidoviću da “dobije visok pritisak”, “da ga udari srce” i još niz drugih teških bolesti. Samo se šećera nije sjetio!

Krajem januara 2016. Dodikovi mediji, koji su prvu krivičnu proglasili nepostojećom, utrkuju se u objavi vijesti o finansijskoj istrazi Šefovih računa, uz akcentiranje “pretresa objekata koje koristi”. S tim što je tačno samo ono o finansijskoj istrazi, pa djeluje iracionalno da isti mediji koji su negirali postojanje krivične prijave prije sedam godina, sada čak izmišljaju prepade na Dodikove objekte!!!

Kakav paradoks.

Šta taj paradoks pokazuje? Pad Dodikove snage: prije sedam godina bio je toliko politički snažan da je sebi mogao priuštiti negiranje notorne činjenice da Krivična Sipe postoji; Danas je toliko politički slab da mora izmišljati upade u objekte, kako bi sebi dao na značaju i pokušao držati u životu matricu Dodik jest jednako Republika Srpska. Neodrživo je to.

Jer nije došlo samo do promjene/dramatičnog pada Dodikove političke snage, već i ponašanja njegovog okruženja; Prije sedam godina svi su se utrkivali da satru “Sektu“, što mu je podigla krivičnu, i svakog onog ko je tu krivičnu pomenuo; Danas se uveliko spekuliše/analizira šta kada Dodika odvedu! 

Spekulacije su najglasnije u Dodikovom okruženju, a koliko je lider SNSD-a zaista slab svjedoči i podatak da se na tu temu raspravljalo i u kabinetu Željke Cvijanović! Gdje je najvažnije pitanje da li će Cvijanovićka ostati premijerka i nakon što Dodika uhapse?! I da li će doći do pada pojedinih ministara? I ko će sve preuzeti nakon što ga odvedu?!

Očito je da su mnogi iz Režimskih redova spremni da se “pozdrave sa Dodikom”, da su se mnogi već “pozdravili” i da se Dodik, zbog ovakvog ambijenta, već ima smatrati napola uhapšenim! Toliko ga njegovi seizi srčano trpaju u zatvor. 

Odmah su mu “natovarili” i Milenka Čičića Kalderu, koji uskoro treba da bude saslušan u Tužilaštvu BiH. Ali ne zbog Dodika, već zbog utaje PDV-a. Riječ je o cca dva miliona KM (sitnica koliko je Kaldera zaista utajio).

Istina, imao bi Kaldera štošta ispričati o poslovima sa Dodikom, o druženjima sa Murom, ali za sada je samo utaja PDV-a. Osim ako ne odluči da Dodika mijenja za utaju. 

Ok, šta god Kaldera rekao/svjedočio, ne vjerujem da će Dodik, biti uhapšen/pretresen/istražen bar u narednih 168 časova (čak i nešto više), osim ako ga njegovo Okruženje na silu ne odvuče u Pritvorsku jedinicu, kako bi dokazali da je RS napadnuta. I pokušali da je “odbrane” bez njega. Iz istih fotelja.

Nije bitan Dodik, bitne su fotelje. Dodik je ionako samo sredstvo za dolazak do unosnih pozicija, a kada ga njegovi predaju, “odbrana” RS bi im trebala biti sredstvo za ostanak u njima.

Šta je još bitno primijetiti: Iako u konfuziji, strahu i panici, pripadnici Režima ne namjeravaju napustiti vlast ni kada Dodika “uhapse u analizi”! Zaista nevjerovatan voljni momenat i dokaz da je ovaj Režim specifičan po mnogočemu, a najviše po ubijeđenosti da su vječni. Vječniji i od Dodika. Da je svijećom tražio, Dodik nije mogao naći crnje i gore Okruženje. Ali tako je to sa olovnim ljudskim talogom, gdje vlada pravilo da se minus i minus privlače. Posebno ološ i šljam. 

U narednih 168 časova, Željka Cvijanović će nekoliko dana provesti u SAD-u. Gdje će krasti Bogu dane. Interesantno je da sa sobom ne vodi Tegeltiju, iako je prilikom ranijih odlazaka predstavnika Vlade RS u SAD, Tegeltija vodio nju. Da popunjava ekipu.

Zašto Željka ide u SAD? Bezveze.
Šta će raditi u SAD? Bezveze.
Da li će možda u kakvom trgovačkom centru pronaći neki Fond sa slobodnih par stotina miliona dolara za RS? Ovo je baš bezveze, jer Željka bez Tegeltije ne može pronaći ni solidan hipermarket. 

A Zoki ne ide. Što znači da je baš u nemilosti Šefa. Ali neće ni to još predugo trajati. 

I da ne zaboravim: Dodik, koji je ustvrdio da je sve montaža, nijednom režimskom novinaru, nakon poluistina o istrazi protiv njega (istina je da postoji nalog za finansijsku, ali ne i za pretrese objekata), nije poželio nikakvu bolest! Čak ni grip. Ne zato što je prestao biti goropadni primitivac, već što se uplašio. 

Sadašnji Dodik nije ni sjenka onog Dodika od prije gotovo sedam godina. Kombinacije na temu “Šta posle Dodika” će dobiti na intenzitetu. Isključivo u režimskim redovima, jer Opoziciji još nije palo na pamet da bi Dodik mogao pasti. Ikada. 

четвртак, 28. јануар 2016.

Devet ne baš lakih komada

piše: Slobodan Vasković

1.
Konfuzija u Režimu je potpuna: Nikako da saznaju da li Tužilaštvo BiH vodi novu istragu protiv Milorada Dodika i da li će Dodik biti uhapšen ovih dana?!

Sam Dodik se ne oglašava, što je zapanjujuće, jer on u poslednjih deset godina ima sve odgovore. Ili je i tu presušilo.

Takvom konfuzijom i licitiranjem istragom/neistragom, hapšenjem/nehapšenjem, Režim nastavlja sa kriminalizacijom Dodika, koja poprima sve dramatičnije razmjere, da počinjem vjerovati kako su se krenula ostvarivati moja predviđanja da će lidera SNSD-a ukloniti njegovo Okruženje. 

Plan Dodikovog okruženja za uklanjanje Dodika sa političke scene poprima sve jasnije obrise. I ima sve više uspjeha.

2.
Dio tog Plana je i rasturanje MUP-a RS. MUP je pocijepan na dva dijela i to iznutra - sukobom Dragana Lukača i Miloša Čubrilovića Čubrija. Niko to više ne sastavi. 

Što je i Dodika i kompletnu RS dovelo u veliku bezbjednosnu opasnost. Kako Dodiku nije do RS, već do samog sebe, rasturanje MUP-a njega lično čini veoma ranjivim. Jer ne kontroliše procese u toj instituciji. A ne smije da smijeni Lukača, jer bi to izazvalo nove velike turbulencije i u vladajućoj koaliciji i u MUP-u RS. I njega učinilo još ranjivijim, ako su procjene Dodikovog Okruženja, koje sprovodi Plan njegovog rušenja, o istragama i mogućem brzom hapšenju tačne. U šta ne želim izražavati sumnju, kako ne bih baš uvijek bio protiv svega što dolazi iz Režimskih redova.

3.
Jedini moj zaključak je da je Dodik, na ovaj ili onaj način, sam sebi “Usjekao Malj”. I to vrlo efikasan.  

4.
Da postoji Plan Dodikovog Okruženja za rušenje Dodika potvrđuje i rušenje namjera Vlade RS da Zorana Stevanovića postavi na čelo Uprave “Alumine”. Prije 24 časa sve je bilo spakovano. U poslednja 24 časa sve se raspakovalo. Stevanović ostaje na rezervnom položaju gradonačelnika Zvornika. 

Namjeru Dodika, Vlade RS i samog Stevanovića da Zoki zasjedne na čelo “Alumine” mogao je da spriječi samo neko mnogo jak. I to iz Režima, jer u Opoziciji takvi ne postoje. 

Nije pukao samo MUP; Puklo je u Režimu sve kada njegovi, naoko, najsnažniji reprezenti više ne mogu da imenuju ni predsjednika Uprave jedne firme, makar ona bila i “Alumina”. Mrdu da ne pominjem.  

5.
U Opoziciji ne postoje snažni, ali pojavio se konačno jedan koji je odlučio da “izađe iz ormara”. Vukota Govedarica javno je ukazao na greške Opozicije, i to one najtragičnije. 

Veliki je to korak za Vukotu, njegov lični kredibilitet i političku budućnost.

Veliki bi to bio iskorak i za Opoziciju kada bi shvatili/prihvatili ono što je Vukota rekao, ali plašim se da to neće ići baš lako. 

Što Vukoti daje širok prostor za formiranje stvarne alternative Režimu, a da i ne napušta učmali opozicioni prostor. On je ionako okvir za političko vegetiranje, pa što Vukoti ne bi bio okvir za stvaranje alternative?! 

Nakon ovog prvog, najtežeg, koraka, Vukota mora odlučiti da li će napraviti i drugi. I treći. I nastaviti koračati… Ne nastavi li, uvući će ga u Ormar i ugušiti; Nastavi li, stari opozicioni Kredenac će se raspasti. Konačno. 

6.
Suvara zaista ima kome da piše. Pisao je Mektiću šta će se sve dešavati na Javnom servisu u danima koji slijede. I sve precizno predvidio. 

Kakav naivan pokušaj uvlačenja Mektića u “dijalog” sa “izvorom” Suvarom. Kada je Mektić sve to raskrinkao i objelodanio, Suvara se naljutio i prestao da mu piše. Okrenuo se drugim metama. 

Ako očekujete da ću ja sada da kritikujem Suvaru grdno se varate; Pa on je jedini ostao “na braniku" Dodika. Za razliku od Dodikovog Okruženja koje sve čini da On završi na braniku. Ili pod njim.

7.
Neki iz Režima javno priznaše da sve teže prepoznaju Tegeltiju M. Kako nije riječ o Pokajanju, mogao bih da preporučim kvalitetne naočare, ali kako sam dobar čovjek, ne želim da ih varam. Naočari ne vrijede. Opet ga neće prepoznati. Jer je za razliku od njih Tegeltija M golim okom vidio “kud plovi” njihov brod. Dno je granica. 

8.
Fahrudinu Radončiću određen je jednomjesečni pritvor. Slijede najteži postratni politički dani za Sarajevo. Sledeća tri mjeseca ključna su za pozicioniranje bošnjačkih političkih partija u idućoj deceniji.

9.
Aktuelni reis Husein Kavazović tiho, ali istrajno, korača ka poziciji neprikosnovenog bošnjačkog autoriteta. Snagu IVZ-a usmjerio je protiv svakog ekstremizma - i vjerskog i političkog. I to se mora primijetiti, jer djelovanje reisa i IVZ-a ima snažan uticaj na sve bošnjačke partije, pa samim tim i na dešavanja u BiH.



N1: Pogledajte kako je Mektić odgovarao na pitanja novinarke


среда, 27. јануар 2016.

Finansijska istraga Dodikovih računa i poslova; Bosić i Kajanje; Vasković zabranjen u JP “Šume”, uskoro i u svim šumama

piše: Slobodan Vasković

1.
Tužilaštvo BiH, kako pouzdano saznajem, jeste naložilo Sipi istrage računa i transakcija Milorada Dodika, ali, kako (takođe) pouzdano saznajem, nije naložilo pretres objekata koje Milorad Dodik koristi, kao što je to ustvrdila Režimska agencija.

Ne vidim razloga histeriji u kojoj su pojedini Režimski mediji, posebno zbog činjenice da je Dodik u nekoliko navrata rekao da je spreman odazvati se svakom pozivu Tužilaštva BiH. Još češće je navodio da su svi njegovi poslovi u najboljem redu, pa je sasvim nejasno zbog čega ga njegovi mediji već “hapse”, a da Tužilaštvo ozbiljnije nije ni započelo finansijske istrage. Tek će ih otpočeti.

Sad se osnovano zapitati da li će Dodik, koji je lak na tužbama, podnijeti tužbeni zahtjev protiv Režimskih medija što ga privode, trpaju u pritvor i prizivaju pretrese objekata koje koristi?! Valjda im finansijske istrage nisu dovoljne, pa bi Dodiku i Sipu uvalili u brojne kuće koje posjeduje!

2.
Licitiranje Dodikovom slobodom, vođeno čvrstom rukom njegovog Propagandističkog tima, loše je po njega samog, jer ga “dovode pod sumnju” iz sopstvenih mu redova. I pokazuju strah od istraga.

Ima li Dodik razloga da strahuje od istraga Tužilaštva BiH o njegovim poslovima? Ako Režimski mediji ne sumnjaju da ima, ne vidim razloga da ja izražavam nevjericu. 

3.
Histerija u ovdašnjim Režimskim medijima oko istraga Dodikovih poslova, počela je nakon hapšenja Fahrudina Radončića, lidera SBB BiH. 

Povlači se paralela, pa se čak i indirektno prijeti sa “300.000 Dodikovih glasova”. Pritisak je to na pravosudne organe koji nisu ni počeli da rade intenzivnije finansijske istrage. Ali jesu “Pavlović banku”, koja je baš neprijatna po Dodika. Vrlo neprijatna. 

Pritisak ni na koji način neće staviti istrage u defanzivu. Dapače. Pritisak na istražne organe je loša usluga Dodiku, jer će istrage samo ubrzati, nikako usporiti ili prekinuti. Zbog toga očekujem da Dodik podrži rad pravosudnih bh. organa, kad već, kako je zborio, nema čega da se plaši. U njegovom je interesu. 

4.
Koliko je realno da Dodik, kako to spekulišu pojedini režimski mediji, bude priveden/uhapšen ovih dana? Rekao bih da je rano za takve procjene. Ali ne i prerano. 

5.
Specijalac-pljačkaš Željko Inđić se izvinio javnosti i kolegama iz MUP-a RS zbog svog nasilnog, kriminalnog čina. 

Pred njim su godine kajanja, tu nema dileme, ali je zaista stvarna dilema kako se zbog postojanja Organizovane Kriminalne Grupe unutar MUP-a RS niko u vrhu tog istog MUP RS ne kaje! I izvini javnosti. I podnese ostavku. 

Posmatrano iz ravni kajanja, može se zaključiti da je pljačkaš Inđić mnogo moralniji i savjesniji od svojih donedavnih šefova.

6.
Specijalci-pljačkaši pohapšeni su prije dvije sedmice, 13.01. SDS se nijednom nije oglasio o tom šokantnom aktu i teškoj bezbjednosnoj situaciji koju je proizveo otvoren sukob u MUP-u RS.  

Može biti da još nisu saznali da su specijalci-pljačkaši otkriveni?! To je sasvim realno, jer medijski savjetnici Mladenu Bosiću služe za šamaranje potpredsjednika stranke, postrojavanje poslanika, vrijeđanje političkih saradnika, napade na medije, pa od silnog posla ne stižu ni pogledati vijesti.

Čim Bosić sazna da su pohapšeni specijalci-pljačkaši izraziće kajanje. U sebi.

I medijskim saradnicima, išareteći očima, narediti nove napade na visoke funkcionere SDS-a što nisu reagovali. On nije odgovoran, jer nije znao. A to i nije njegov posao, već nižih nivoa. On razmišlja. I ćuti. Kao zaliven. Zaliveni Bosić. Dok ga Odliju, Čovječanstvo će se preseliti na Mars.

Svi u SDS-u smatraju da Bosićeva ćutnja ima posebno značenje; Da on Zna Nešto što oni Ne znaju. I svi ćute o njegovoj ćutnji. Iz čega birači zaključuju da u SDS-u zaista Nešto znaju. Prava ćutološka lakrdija. Jer mahom ne znaju ništa.  Birači o SDS-u; Vrh te stranke o Bosiću; Bosić o bilo čemu ozbiljnom. Ali razmišlja. I ćuti. Nakon čega će uslijediti kajanje. Pa Okajanje.

Ako do tada ko progovori, slijedi Bič Bosićevih Medijskih savjetnika. 

7.
U JP “Šume RS” blokirali su pristup mom blogu. I to nakon višednevne analize šta uposlenici JP najviše čitaju. I zaključka da je moj blog najčitaniji.

Analizu su sproveli v.d. direktora za plan i analizu Zoran Stojčić i rukovodilac informatičke službe Nataša Bosnić. Zabranu je aminovao v.d. direktor JP Risto Marić.

Zaista hvale vrijedan poduhvat, koji se može unaprijediti oduzimanjem pametnih telefona zaposlenima. Nema čitanja Vaskovića za vrijeme radnog vremena. Možda u JP naprave još inovativniji korak: zabrane uposlenicima da uopšte imaju pametne telefone i bilo kakav pristup internetu, čak i od kuće. 

Zamolio bih g. Marića da g. Stojčića i gđu Bosnić pošalje na teren - u šume. Jer sam saznao da se šumari, njih po 12/13, u svim gazdinstvima, okupljaju svako jutro, otvore jednu za “našte srca”, otvore blog, pa jedan čita “Na glas”! A šuma ječi. Vasković kao eho.

Ako već ne mogu da pohvataju sve šumare koji čitaju moj blog, ne bi bilo loše da po šumama širom RS postave table sa mojim likom i natpisom “Opasnost”. Ili da mi jednostavno zabrane ulazak u šumu.   


   







Una Vasković dobitnik Svetosavske nagrade Grada Banjaluka

piše: Slobodan Vasković

Una Vasković, Ljiljina i moja kći, dobitnik je nagrade koju povodom Svetog Save, školske slave u Republici Srpskoj, tradicionalno dodjeljuje Grad Banjaluka.

Una je učenica 4. razreda Opće gimnazije Katoličkog školskog centra “Bl. Ivan Merz” i za Svetosavsku nagradu predložilo je Nastavničko vijeće njene škole.

U obrazloženju nagrade navedeno je da je Una, osim što je odličan učenik, komunikativna, kolegijalna, da aktivno govori dva svjetska jezika (engleski i njemački), da je učestvovala na seminarima van granica BiH…

Nagradu je Uni uručila Ljubinka Dragojević, načelnica Odjeljenja za društvene djelatnosti Grada Banjaluka.

Osim Une, Svetosavsku nagradu dobilo je još 16 učenika banjalučkih srednjih škola.


Svima njima uručena je knjiga “K’o lepi san” Nadežde Lazarević-Kovačević i simbolična novčana nagrada.  

Stevanović od 28.01. na čelu Alumine

piše: Slobodan Vasković

Zoran Stevanović, načelnik opštine Zvornik, 28.01. preuzeće “Aluminu”, najveću firmu u istočnom dijelu RS. Stevanović će na poziciji predsjednika Uprave zamijeniti Mileta Matića.

Stevanović je, kako saznajem, obezbijedio natpolovičnu većinu u Skupštini povjerilaca “Alumine”, što bi trebalo biti presudno za njegovo imenovanje.

Skupštinu povjerilaca zatražio je stečajni upravnik “Alumine” Lazar Đurđević, koji nije htio sam donijeti odluku o imenovanju Stevanovića umjesto Matića.

Đurđević je jedini koji može eventualnim otkazivanjem Skupštine prolongirati/spriječiti imenovanje Stevanovića na čelo “Alumine”.

Vlada RS je na sjednici  održanoj 13.01. ove godine donijela Zaključak  kojim je institucijama pod njenom kontrolom, a koje su povjerioci “Alumine”,  naložila da umjesto Matića imenuju Stevanovića.

Ove institucije nemju odlučujuću većinu u Skupštini povjerilaca (cca 47%), ali je za Stevanovićevo imenovanje obezbijeđeno još 4% glasova povjerilaca, što čini natpolovičnu većinu.

Stevanović će podnijeti ostavku na poziciju gradonačelnika Zvornika. 


уторак, 26. јануар 2016.

MUP RS - Trenutno stanje i raspored snaga na Frontu zakrvljenih policijskih frakcija

piše: Slobodan Vasković

MUP RS potpuno je razbijena institucija unutar koje bjesni rat dvije frakcije - ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača i Miloša Čubrilovića Čubrija, nekadašnjeg alfa-mužjaka svih (para)bezbjednosnih struktura Milorada Dodika. 

Čubri je unutar MUP-a RS ovaploćen u liku Siniše Kostreševića, zamjenika načelnika Uprave za borbu protiv terorizma.

Lukač i Kostrešević
Siniša Kostrešević bio je, do dolaska Lukača na čelo MUP RS, načelnik Jedinice za borbu protiv organizovanog kriminaliteta i korupcije UKP MUP RS, i najmoćniji čovjek u policiji. Lukač je tu Jedinicu rasformirao, potpuno devastirao UKP (koja je do njegovog dolaska bar nešto sporadično radila), a Kostreševića degradirao imenovanjem na mjesto zamjenika načelnika Uprave za borbu protiv terorizma i ekstremizma MUP RS. 

Lukač je imao namjeru da Kostreševića skroz makne i sa te pozicije, čime bi definitivno isknjižio Čubrijev uticaj iz MUP-a RS, ali je taj pokušaj (koji nije i jedini razlog, već ih je sijaset) završio kontraudarom na ministra, koji se ogleda kroz hapšenje Specijalaca-pljačkaša, što su, septembra prošle godine, razbojničkim prepadom oteli novac “UniCredit” banke iz blindiranog vozila, na autoputu Banjaluka-Gradiška.

Već treći dan nakon pljačke (koja se odigrala 22.09.2015.) znalo se da je to djelo “specijalaca”, ali se ćutalo sve do prije desetak dana (13.01.2016.) kada je u Kostreševićevoj ekipi procijenjeno da je krajnje vrijeme za udar na Lukača. Jer, specijalci se njemu stavljaju “na dušu”.

specijalni udar
Sada se, nezvanično, Specijalcima-pljačkašima na teret stavljaju i pljačke bankomata, pljačka “UniCredit” banke u Kotor Varošu, ali i tri ubistva počinjena u Banjaluci prošle godine u razmaku od samo dvadeset dana.

Ukoliko se zaista i pokaže/dokaže da su “specijalci” počinili ta tri ubistva (vidi dodatak), od kojih su u dva slučaja žrtve narkodileri, tada ćemo imati dokazanu situaciju da je unutar MUP-a RS djelovala ovdašnja inačica “Zemunskog klana”. 

To bi otvorilo brojna užasna pitanja za vladajući Režim, ali i za Opoziciju, koja je nijemo ćutala na sve informacije o negativnim dešavanjima unutar MUP RS, pa i kada se otkrilo da su “specijalci” u stvari drumski razbojnici. (Posebno se to, kada je opozicija u pitanju, već sada odnosi na nereagovanje SDS-a i čelnog čovjeka te stranke na brutalne/prijeteće istupe Dragana Lukača i razbojničku akciju grupe specijalaca).

Da ne bude nikakve dileme: specijalci-pljačkaši pali su zbog sukoba unutar MUP RS i udar su Kostreševićeve frakcije na Lukača. Taj udar jeste poravnao Lukača, ali je i pokazao da je MUP RS iznutra razoren i proći će dugo dugo vremena dok se ne nađe neko ko će uspjeti koliko toliko uvezati pokidane veze unutar ove institucije.

Specijalno tužilaštvo
Nakon hapšenja specijalaca, Kostreševićeva ekipa je u ofanzivi, jer nastavlja sa razotkrivanjem njihovih nedjela, a na svojoj strani ima Specijalno tužilaštvo RS, koje vodi slučaj. Svako novo zvanično otkriveno nedjelo značiće i novi teški udar na Lukača. 


Lukač pokušava iskoristiti nespremnost Milorada Dodika da javno, njegovom smjenom, prizna sopstvenu grešku i stabilizovati se kontraudarom na Kostreševićeve ljude, koji se nalaze pod permanentnom istragom. 

Sukob je svakim danom sve žešći, najjače se reflektuje unutar Specijalne jedinice MUP RS, gdje Lukačevu stranu drži njegov kum i komandant te formacije Dragan Ribić, a Čubrijevu/Kostreševićevu Ribićev prethodnik Predrag Krajinović.

Kontrola ljudi i resursa
Lukač kontroliše znatno veći dio MUP-a RS, jer je lično imenovao načelnike Centara javne bezbjednosti; potom vodeće ljude Uprave krimpolicije, koju vodi njegov zet Nedeljko Lubura, zamjenik načelnika te komponente.

Ni u Upravi za borbu protiv terorizma i ekstremizma, gdje je Kostrešević zamjenik načelnika, Lukač nije bez svojih ljudi. 

Uprava je sastavljena od dvije jedinice: Jedinice za borbu protiv terorizma (koja je postojala i do formiranja nove Uprave), i Jedinice za prevenciju i analitiku.

Jedinica za prevenciju i analitiku samo je formalno u sastavu Uprave; Riječ je o paradržavnoj bezbjednosti, formiranoj unutar MUP RS. U Jedinici su listom SNSD-ovi vojnici odani Miloradu Dodiku.

Jedinica ima dva odjeljenja – za analitiku i za prevenciju.

Posebno su opasni zadaci Odjeljenja za prevenciju; Opasni po protivnike Režima i Nepodobne.

Komandni lanac 
Načelnik Jedinice za analitiku i prevenciju je Predrag Kudrić. On je direktno odgovoran Siniši Kostreševiću, zamjeniku načelnika Uprave za Uprave za borbu protiv terorizma i ekstremizma MUP RS.

Kostrešević
Međutim, pitanje je da li je Kudrić Kostreševićev čovjek ili je, pak riječ, o osobi od najvećeg povjerenja Nedeljka Lubure, samim tim i Lukača.

Kudrić i Lubura su, svojevremeno, zajedno radili u krim službi CJB Banjaluka i Kudrić je bio od najvećeg Luburinog povjerenja

Goran Balaban, načelnik Uprave za borbu protiv terorizma i ekstremizma MUP RS, jeste Lukačev čovjek, ali on je nebitan, jer čak i ne zna ko su sve lica zaposlena u Odjeljenju za prevenciju, kakvi su im zadaci i kojim sredstvima raspolažu. Balaban je tu samo pokriće za podzemne radove Dodikove privatne Udbe.

Na poziciji načelnika Odjeljenja za prevenciju nalazi se Dejan Mitrić, koji je Kostreševićev kum. I tu je najveća Kostreševićeva snaga, sem odličnih konekcija sa Specijalnim tužilaštvom RS.

Brojnost
Zvanično, vojnika SNSD-a, spremnih na sve je u Odjeljenju za prevenciju 21. Od toga ih je šest u sjedištu MUP RS, a 15 po detašmanima u RS. Njihov stvarni broj je znatno veći. 

Taj broj će tokom januara i februara ove godine biti uvećan za novih 30 “SNSD-ovih vojnika”. Svi odreda su uposleni u MUP-u, prošli su posebne provjere podobnosti, koje se ogledaju kroz lojalnost SNSD-u, a krajnji cilj je da svaka Stanica Policije ima po jednog pripadnika Odjeljenja za prevenciju, koji će biti zadužen za “Neprijatelje” iz tog mjesta. 

Uveliko se radi na realizaciji tog plana i Kostrešević će uskoro imati pravu vojsku pod sobom.

Istina, u toj vojsci ima i nešto Lukačevih ljudi, ali je njihov broj zanemarljiv.

Ilegalna oprema za prisluškivanje
Još jednu veliku prednost ima Kostrešević nad Lukačem: On kontroliše veoma modernu ilegalnu opremu za prisluškivanje i praćenje.

Riječ je o vrhunskoj opremi, kupljenoj prije nešto više od dvije godine od njemačke firme “Rohde&Schwarz” iz Minhena. 

“Statični” dio opreme smješten je u Banjaluci, a pokretnim “koferima” može se pokriti cijela teritorija RS, njene ključne tačke. 

Oprema je nabavljena s ciljem praćenja politički nepodobnih lica, NVO, institucija međunarodne zajednice, novinara koji nisu pod kontrolom… Za iste svrhe je i Odjel za prevenciju, ali se, nakon sukoba unutar MUP RS, desilo da se ovi resursi koriste za međusobni obračun. (nastaviće se)   

Ubistva u Banjaluci
Za dvadeset dana na potezu Banjaluka-Gradiška izvršene su tri likvidacije: 19. septembra 2015. ubijena je Rada Dojčinović (Jošikova voda kod Banjaluke); Dojčinovićeva je sestra nekada žestokog banjalučkog momka, što ne mora značiti da je njena likvidacija poruka/osveta. Ali se ne može ni isključiti, pošto je istraga bez ikakvih odgovora; 01. 2015. oktobra ubijen je Nebojša Čubrilović, narko diler iz Slovenije (Banjaluka);10. oktobra 2015. ubijen je Milan Vujičić, žestoki momak koji je dovođen u vezu sa trgovinom narkoticima (Gradiška).
Dojčinovićevu je likvidirao profesionalac, Čubrilovića je likvidirao profesionalac,  Vujičića je likvidirao profesionalac.Nijedno od ovih ubistava nije rasvijetljeno.