уторак, 30. август 2016.

PIK - zadnja opomena Dodiku&Režimu oko referenduma

piše: Slobodan Vasković



1.
Savjet za implementaciju mira u BiH (PIK), uz izdvojeno mišljenje Rusije, pozvao je vlasti RS da ne održe referendum, karakterišući ga destabilizujućim. Što je vrlo teška kvalifikacija i vrlo vrlo oštra opomena Režimu Milorada Dodika.

2.
Saopštenje PIK-a, način na koji je intonirano, može se tretirati kao zadnja opomena vlastima RS, nakon koje će uslijediti sankcije, ukoliko ne postupe po zahtjevu, ali i šansa da se sve to izbjegne, udostoji li se Dodik konačno urazumiti.

3.
PIK je naveo i da je primio k znanju uvjeravanja Vlade RS da je cilj referenduma da bude „korak ka provođenju odluke Ustavnog suda BiH“, ali je PIK takođe konstatovao da su “predsjednik RS i Narodna skupština RS više puta osporavali nadležnost državnih pravosudnih institucija u BiH. Takve izjave i potezi protivni su sporazumu za mir i vladavini prava, i jednostavno su neprihvatlji”.

PIk je na ovaj način stavio “k znanju” vlastima RS da itekako imaju u vidu njihov oprobani recept laganja - jedan set vlastodržaca jedno, drugi set sasvim drugo, i da neće ovaj put pasti na tu “priču”.

4.
Vlada RS je već javno izrazila spremnost da ne ispoštuje mišljenje građana na referendumu o datumu Dana republike, pa je logično postaviti pitanje čemu referendum?!

5.
U istom obraćanju (svim ambasadorima u BiH) Vlada RS je konstatovala da je “Republika Srpska uvjerena da se Dan Republike može proslavljati bez diskriminacije bilo koje vjerske ili nacionalne zajednice”, čime je (indirektno) stavila do znanja da je dosadašnji način obilježavanja Dana Republike bio diskriminatorski.

Nesporno je da Vlada RS priznaje Odluku Ustavnog suda BiH, njene ključne odrednice, a tvrdnje kako se sa njom “ne slaže” jesu manipulacije i bježanje od odgovornosti. Sve u pokušaju da se zloupotrijebi institut referenduma.

6.  
PIK je ponudio častan izlaz vlastima RS, ukazujući na činjenicu da je predsjednik Ustavnog suda BiH “nagovijestio da bi se sjednica Suda (na kojoj bi se raspravljalo o žalbi NSRS, op.aut.) mogla održati prije referenduma”.

Ukoliko vlasti RS baš ništa ne prihvate, onda idu u direktan sukob sa Zapadom. To je više nego jasno. 

Iako to nigdje nije eksplicitno navedeno u saopštenju, na to navodi zaključak u kojem članice PIK-a (sem Rusije) istuču: “Nećemo tolerisati bilo kakvo kršenje Opšteg okvirnog sporazuma za mir, uključujući, između ostalog, i pokušaje otcjepljenja”.

Iako su apostrofirane Dodikove secesionističke izjave, nije opomenut samo on, već i drugi koji su pozivali na cijepanje BiH/RS.

7.
Reakcije iz RS su očekivano neodgovorne.

Dodik je rekao da su mu važnije privatne stvari od saopštenja PIK-a, koje se direktno dotiče RS, što je baš “državnički”.

Željka Cvijanović je navela da je “PIK u funkciji bošnjačke politike” što uopšte nije tačno, niti se takav zaključak na bilo koji način može izvesti iz saopštenja, dok je Mladen Ivanić, po običaju, floskulama i plitkim pristupom “crno-bijelo” trošio vrijeme. 

8.
Treba imati na umu da je Brus Berton, supervizor za Brčko i prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH, zabranio održavanje referenduma u Distriktu.

„Visoki predstavnik je jasno rekao da je odluka o održavanju referenduma u vezi sa danom RS neustavna i da je suprotna odluci Ustavnog suda BiH. Ja sam stoga odlučio da ne dam svoju saglasnost za održavanje referenduma RS na teritoriji Distrikta Brčko“, saopštio je supervizor Berton 19.08. ove godine. 

Nije za očekivati da OHR reaguje samo u Distriktu, a ne i na cijeloj teritoriji RS, jer bi to nereagovanje pokazalo da OHR podržava održavanje referenduma.

Zato je sasvim izvjesno da će visoki predstavnik ići na zabranu referenduma ukoliko vlasti RS ne odluče da se povuku.

Vrlo teško je, nakon saopštenja PIK-a, zamisliv drugačiji rasplet. 

9.
Rusija jeste izdvojila mišljenje, ali je ostala usamljena u tome. 

Rusija nema diplomatsku moć i oslanjanje isključivo na Rusiju u cijeloj ovoj priči je vrlo vrlo slaba odbrana Režima. Uz to, ni ruski ambasador Petar Ivancov nije osporio Odluku Ustavnog suda BiH.

10.
Treba biti realan: Rusija jeste sila, ali su SAD velesila i to je pokazala i današnja sjednica PIK-a.

P.S. Konsultacije vrha Srbije
Veliki značaj saopštenju PIK-a, njegovoj ozbiljnosti i porukama, dali su Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić, predsjednik i premijer Srbije, koji su odmah zakazali konsultacije u vezi sa tim. Njihovi hitno reagovanje ukazuje da su poruke PIK-a sve, samo ne bezazlene, a njihovi stavovi će biti indikativni za nastavak ove potpuno nepotrebe političke drame. Zaključci ovog sastanka pokazaće da li su Nikolić i Vučić još uvijek u Dodikovoj funkciji, kao što je to bilo proteklih mjeseci, ili su, pak, konačno shvatili da on cijeli region vuče u ambis, samo da bi sebe spasao?! 

Poslednja vijest:
Vrh Srbije odlučio je da pozove na konsultacije političke lidere iz RS, i to 01.09. o.g.