субота, 16. јануар 2016.

Legija pred vratima

piše: Slobodan Vasković

Milorad Dodik godinama vrti priču o ugroženosti Republike Srpske izvana, da bi se na najbrutalniji/najsuroviji/najstrašniji način pokazalo da je Republika Srpska ugrožena iznutra. I da je ugrožen i Dodik i svaki pripadnik njegovog Režima, kao i svaki član Opozicije i svi građani ovog entiteta.

Situacija je dramatična, ali gotovo svi okreću glavu od činjenice da je udružena zločinačka grupa, sastavljena od pripadnika Specijalne policije MUP RS, izvršila oružanu pljačku, koristeći vatreno oružje i pri tom pucala u ljude. Prije samo četranest mjeseci ista ta Specijalna jedinica bila je u pobuni. Što je jedna od najopasnijih bezbjednosnih situacija po državu/entitet. I tada se ćutalo, pa smo došli tu gdje smo došli - do opšte ugroženosti, jer je jasno da ne postoji kontrola nad najobučenijom i najubojitijom formacijom u RS.

Okretanje glave neće pomoći, posebno ne anesteziranje javnosti minimiziranjem slučaja bajkama o “pojedinačnoj odgovornosti” i “kriminalu koji se ne isplati”. Nema pojedinačne odgovornosti, kada je pljačku izvršila grupa specijalaca, potpomognuta sa ko zna koliko svojih kolega, koji su zaustavili saobraćaj, pucali u gume kombiju, pucali u čovjeka, ili ćutali o tome. A znalo se već nakon nekoliko dana ko je opljačkao blindirano vozilo. Iz snimka kamere sa blindiranog vozila, koje je opljačkano, i laiku je to jasno.

Manje više se ćutalo i oko grupe narkoinspektora, koji su dilali drogu djeci, a unutar MUP-a bio je ogroman otpor njihovom hapšenju.

Ćuti se i o učešću pojedinih grupa policajaca u iznudama, zelenašenju, premlaćivanjima, drugim kriminalnim poslovima…

Svaka kritika karakteriše se napadom na RS, kojom haraju oni koji su navodno napadnuti.

Ko danas može garantovati da tri ubistva izvršena u svega dvadeset dana u Banjaluci nisu djelo nekog od uhapšenih specijalaca ili, pak, neuhapšenih specijalaca ili nekih drugih policajaca? Niko. A postoje informacije da će istrage o ubistvima krenuti u tom pravcu.

Šta će se desiti ako se ispostavi da je neko od uhapšenih hladnokrvni egzekutor?! I da su ona tri ubistva “ručni rad” nekog od njih? Ili nekog od kolega im? Kakvo će onda opravdanje biti? “Ubistva se ne isplate”! Ili “to je lična odgovornost”?!

Ko danas može garantovati da brojna nerazjašnjena nedjela/pljačke takođe nisu njihovo djelo? Niko. 

Nije problem što je opljačkano 600 hiljada KM, problem je što je to učinila grupa specijalaca i problem je što najviši funkcioneri RS o tome ili ćute ili pokušavaju minimizirati cijeli slučaj. A notorno je da nemaju kontrolu nad situacijom, ali ni nad specijalom! Što je najveća moguća opasnost.

Da li će pokušati prikriti nedjela pojedinih odmetnutih grupa unutar MUP-a, koje evidentno postoje, kako bi pokazali da je sve OK i da je riječ o “izolovanom incidentu”? Sasvim realno, ali tada su nam svima odsjekli glave. I samima sebi.

MUP RS je razbijena institucija, tu nema dileme. Samo u tako razbijenoj instituciji može se desiti da specijalci pljačkaju i ranjavaju poput drumskih razbojnika, a inspektori za borbu protiv narkotika dilaju najviše droge. I da pojedini policajci budu sastavni dio bandi što se bave prostitucijom. I da je zavidan broj onih koji “čiste” prljave dosjee tajkuna, kriminalaca, korumpiranih političara…. 

Ima mnogo poštenih policajaca u MUP RS, ali oni su skrajnuti i ne odlučuju. 

Osnovano se zapitati da li mi u Republici Srpskoj imamo neku vrstu Ulemekovog JSO? I trebamo li vjerovati visokim funkcionerima RS i MUP RS na riječ da takvo što nije Specijalna policija RS, odnosno jedan njen dio? 

Osnovano se zapitati da li mi u Republici Srpskoj imamo “Zemunski klan” smješten u MUP-u RS? Jer, nekoliko presuđenih inspektora samo su dio grupe koja je prodavala drogu. I to nije nikakva velika ekskluzivna vijest, već notorna činjenica koju svi znaju.

Ali ćute. I bježe od suočavanja sa činjenicom da je MUP RS razorena institucija, koju neće popraviti nikakve optužbe za izdaju, podrivanje, rušenje…, kao što se to uobičava činiti. Tim žargonom štiti se “JSO” i “Zemunci”, a ne MUP i RS.

Milorad Dodik, koji je još uvijek ključna figura Režima, trebalo bi dobro da se zamisli nad iznesenim činjenicama. Jer, on je taj koji je izgubio kontrolu nad aparatom za represiju i taj gubitak kontrole sasvim realno može izazvati užasne posljedice po sve i svakog. I po Dodika samog. 

Milorad Dodik treba se dobro zamisliti i nad situacijom da se vodi prilično glasna polemika da li su “Lukačevi”/“Ribićevi” specijalci ili “Čubrijevi”/“Krajinovićevi” specijalci izvršili pljačku? Jer to svjedoči o sukobu unutar MUP-a, koji je dosegao nivo gotovo oružanog sudara. Posledica tog sukoba i jeste razotkrivanje pljačkaša specijalaca. I o tome svi ćute, kao i o činjenici da vrh MUP-a RS nije znao za akciju hapšenja. Njihova iznenađenost, ćutanje i gotovo imbecilno reagovanje nesporno to potvrđuju.

Milorad Dodik treba da se dobro zamisli i ko to njega obezbjeđuje i na šta su sve spremni ti koji ga obezbjeđuju? Nije to širenje paranoje, već vrlo vrlo ozbiljno pitanje, zato što se pokazalo da unutar MUP-a ne postoje adekvatne kontrole/provjere/kvalitetna unutrašnja služba koja bi spriječila da najviše entiteske funkcionere obezbjeđuju osobe sklone nasilju i kriminalu!

Milorad Dodik posebno treba da se zabrine što niko iz vrha MUP RS nije pokazao ni minimum odgovornosti i podnio ostavku, već su se listom svi posakrivali iza konfekcijskih najjeftinijih populističkih parola! Takvi ne mogu sačuvati ništa i nikoga, ali mogu nanijeti ogromnu, nesagledivu štetu. Čemu svjedočimo.

Zato je potpuno nebitno da li će Dragan Lukač ostati ministar unutrašnjih poslova, jer on više ne znači ništa, ne posjeduje nikakav autoritet, niti ga može zaslužiti; On ne posjeduje ni znanja da bilo šta kvalitetno uradi. Bitno je da li Dodik ima ikakvu namjeru da pokuša zaustaviti potpuni raspad represivnog aparata, što vodi u direktan haos sa tragičnim posledicama. I da li se Dodik zapitao da li je zaista bilo potrebno/normalno/pametno dati MUP RS u ruke jednoj Porodici da njime upravlja?!

Najbitnije je da li Dodik uopšte ima snage da bilo šta konkretno učini po navedenim pitanjima? Nema razloga za optimizam po ovom pitanju!