понедељак, 7. децембар 2015.

Dr Frankeštajn Gospodin Stanetić

piše: Slobodan Vasković

Samo u Repubici Srpskoj je moguće da osoba koja je svojim neradom, javašlukom i korupcionaškim djelovanjem ugrozila živote novorođenčadi, izađe u javnost i tvrdi da je, maltene, heroj.

Tako se i Nečovjek Mirko Stanetić, direktor UBKC Banjaluka, pojavio pred novinarima i ustvrdio da je on spriječio ugrožavanje života djece, a nikako ih doveo u relanu opasnost.

“Da bi obezbijedili da djeca ne bi došla u situaciju da nečiji život bude ugrožen, zato smo se odlučili da ih pošaljemo u Beograd, ne iz razloga bolesti već da obezbijedimo mjesta”, slagao je Stanetić, govoreći o onečišćenim respiratorima.

On je potvrdio da su se na ulazima u respirator pojavili tragovi ulja. “Naši uređaji su visokosofisticirani, sadrže detektore koji bilo kakvo onečišćenje kad primjete stavljaju uređaj van snage. Nije se mogla desiti nikakva šteta po pacijente”, slagao je Stanetić ne trepnuvši i nije pojasnio zašto su bebe na onečišćene respiratore stavljane najmanje petnaest dana, niti zbog čega u tom periodu nije stiglo “upozorenje visokosofisticirane” tehnologije.

Ali jeste stiglo upozorenje sa Klinike iz kojeg je vidljivo da se ništa nije preduzimalo kako bi se novorođenčad zaštitila. I iz kojeg je vidljivo da respiratori nisu radili.

Stanetić je pokušao da minimizira i podatke iz sedmičnog izvještaja načelnika klinika koje sam objavio i iz kojih je vidljivo da u UBKC vlada kataklizmično stanje.
”Sistem je složen. Sistem nabavke zavisi od KC i zavisi od sistema centralnih nabavki FZO. Uvijek se može desiti da nešto nedostaje. Ja nikada nisam tvrdio da je sistem idealan niti postoji idealan zdravstveni sistem.
Dešava se da povremeno ili zbog kašnjenja procedura ili zbog nedostatka novca ili zbog kašnjenja isporuke kasni se sa isporukom, ali se to riješava i nikada neće ni prestati to kašnjenje. S obzirom na spisak artikala gotovo je nemoguće da se to ne desi”, kazao je banjalučki dr Frankeštajn.

Zaista je više nego sramna njegova izjava, ali može mu se. Štiti ga Ranko Škrbić, štiti ga Milorad Dodik, štiti ga bolesna trula vlast kojoj ni atak i ugrožavanje života novorođenčadi ne znače ništa, kao ni istoj takvoj opoziciji.

Frankeštajnova izjava je tim sramnija, jer je stanje na Klinikama mnogo gore od navedenog, pošto većina načelnika ne smije, zbog odmazde, u redovnim sedmičnim izvještajima navesti stvarno stanje stvari.

Stanetić uništio UB KC: Nema osnovnih lijekova, ključni aparati ne rade - 06.12. 

Piše: Slobodan Vasković

U Univerzitetskoj bolnici-Kliničkom centru Banjaluka stanje je katastrofalno.
UB KC nedostaju osnovni lijekovi, ključni aparati ne rade, a tragedija cijele priče je u tome da je generalni direktor Mirko Stanetić povećao troškove poslovanja u ovoj godini, iako je istovremeno manji prihod UB KC, jer se smanjio broj pacijenata. Stanetić voli skupo da plaća, ne bira robu, trebala ona ili ne, o čemu svjedoči podatak da je za prethodni kvartal ulaz u apoteku UB KC bio vrijedan 8.000.000 KM, a izlaz 5.000.000 maraka.
Šta je kupovao, to samo Kleopatra zna, jer je iz sedmičnog Iozvještaja načelnika svih klinika (od 20. do 26. 11. o.g.) uočljivo da fali bukvalno svega za normalan rad UB KC.
Samo četiri Klinike nisu prijavile nedostatak lijekova ili kvar aparata i to Klinika za torokoalnu hirurgiju, Klinika za plućne bolesti, Klinika za maksilofacijalnu hirurgiju i Klinika za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju.
U nastavku prenosim, potpuno vjerno, sve ono što su načelnici svih Klinika upisali pod stavkom oprema, lijekovi i potrošni materijal.

Klinika za anesteziju
Servis anestezioloških aparata i ventilator u toku.
Na klinici nema, sad već  alarmantno:
 antibiotika: (antibiotska terapije se provodi na osnovu trenutno raspoloživih antibiotika u centralnoj apoteci.)
20% Albumini,
Inotropi (Dobutamin)
Analgetika (za intravensku primjenu!)

Klinika za vaskularnu hirurgiju
Čekamo bateriju za aparat za doppler indekse. Trenutno je aparat van funkcije. Obaviještena je tehnička služba. Slabija snabdjevenost antibioticima . U kontaktu smo sa apotekom radi nabavke zamjenskih antibiotika

Zavod za mikrobiologiju
Stigla manja količina podloga za hemokulture za Bact/Alert system za ićpedijatriju, ostale podloge bi trebale da stignu u utorak.
Stigla manja količina  hromogenih podloga za urinokulture.

Stigli testovi za Rota i adeno virus, EBV IgM i IgG.
Nedostatak hranjivih podloga za klasičnu bakteriologiju, uskoro nećemo imati podloga za svakodnevni rad.
Nema reagenasa za HSV1/2, Borrelia burgdorferi ELISA i imunoblot, Coxackie IgM I IgG, Echo virus IgM I IgG, Chlamidia pneumoniae IgM I IgG, mumps IgM I IgG, te CNS indirektna imunofluorescenca profile IgM I IgG.
U periodu od 23.11. do danas izuzetno otežan rad u prijemnoj laboratoriji Zavoda za mikrobiologiju zbog niskih temperatura. Problem stara stolarija, kao i nezavršeno zatvaranje otvora koji je ostao nakon rekonstrukcije prijemne ambulante.
Podloge za klasičnu bakteriologiju naručene, ali dobavljač (Spektrolab) čeka isporuku.
U vezi prijemne ambulante kontaktirana tehnička sužba u više navrata. Problem je nedostatak materijala kojim bi izvršili zatvaranje mjesta koja su kritična i nedostatak dijela koji treba da se zamijeni na stolariji prozora. U prijemnu ambulantu stavljena dodatna grijalica koja donekle ublažava hladnoću.

Klinika za infektivne bolesti
Svi aparati su u ispravnom stanju.
Slabija snabdjevenost antibioticima, dobili smo manju količinu antibiotika (revers) s kojom smo, zbog manjeg priliva pacijenata u toku sedmice „pokrili“ potrebe pacijenata u potpunosti.

Zavod za  patologiju
Ponovo kvar na aparatu Ventana, koji je sad potpuno prestao raditi. To je dovelo do ozbiljnog prekida rada IHH analiza i usporilo završavanje PH nalaza. Ponovo obavještena Tehnička služba, koja kontaktira nadležni servis. Ponovo dolaze i rade  na otklanjanju kvara. Privremeno se osposobi aparat za rad, zamjenom filtera, ali do potpune popravke, potrebno je sačekati novi rezervni dio, koji treba zamijeniti. Potrošnog materijala ima dovoljno.

Klinika za ginekologiju i akušerstvo
I dalje nedostaju lijekovi za indukcija porodjaja i pobačaja (Prepidil gel,Prostin E2 vag.tabl i Prostin 15 M).

U operacionoj Sali pokvarena kamera histeroskopa-TEKNO.Potrebna nabavka nove.U konsultaciji sa tehničkom službom ista se ne može servisirati.Kvar na stropnom reflektoru u akušerskoj Sali(trafo) popravljen
U toku analiza potrošnje lijekova iz Apoteke za period 2011-2015.g.
Priprema smjernica sa anesteziolozima za preoperativnu tromboembolijsku profilaksu i liječenje.
S obzirom na dotrajalost reflektora u porodjajnim i operacionim salama,te na rizik rukovanja sa istim,smatram da bi u što skorije vrijeme Uprava trebala izvršiti nabavku novih stropnih reflektora,uz modernizaciju sa novim radjaonskim krevetima,bez obzira na brojne dopise upućene rukovodstvu KC-a u prethodnom periodu,te na činjenicu o teškoj materijalno-finansijskoj situaciji. Ipak se u našem porodilištu i u operacionim salama porodi prosječno oko 3000 porodilja koje donose novi naraštaj.

Zavod za nuklearnu medicinu i bolesti štitne žlijezde
Nedostatak materijala za izvođenje neonatalnog TSH i PKU
Nakon ponovljenih molbi dobavljaču, isporučena je po jedna kutija reagensa za neonatalni TSH i PKU, te se ove sedmice određivanje uzoraka odvija bez problema.
Snabdijevanje iz apoteke ove nedjelje odvija se bez problema.
Isporuka novog generatora planirana je u subotu 28. novembra 2015. godine.
Obavljen razgovor sa dobavljačem koji je unatoč neisplaćenim dugovanjima isporučio minimalne količine reagensa dovoljne za rad u narednih 15 dana.

Klinika za opštu i abdominalnu hirurgiju
Lijekovi koji nedostaju u apoteci:
Efloran tbl i amp.
Portalak sirup
Clexan amp
Meronem 1 g
Linex cps
Bisolvon amp.
Longacef 1 g
Elastični zavoj

Klinika za psihijatriju
U toku ove sedmice  je bila redovna nabavka opreme, lijekova i  potrošnog materijala izuzev što imamo problema mjeračima krvnog pritiska.
Trenutno imamo 4 mjerača krvnog pritiska a pokrivamo više lokacija. Jedan mjerač od ova četiri  takodje loše radi ali ga ne smijemo poslati na popravku  zbog toga što smo ionako deficitarni sa mjeračima.  Potrebno je na Klinici da bude najmanje 8  mjerača da bi se pokrile sve lokacije.Često se dešava da se sa jednog Odjeljenja na drugo mora prenositi mjerač krvnog pritiska . Klinika ima dosta pacijenata koji pored lošeg psihičkog stanja imaju i loše somatsko stanje i u terapiji imaju antihipertenzivnu terapiju. Posebno su nam problemi u detox centru gdje se tretiraju zavisnici od psihoaktivnih supstanci koji imaju brojnu somatsku problematiku.  Od početka novembra dva mjerača nisu vraćena sa popravke .Služba za  upravljanje  medicinskom opremom tvrdi da su mjerači  krvnog pritiska  popravljeni i poslani na Kliniku a mi ih nismo dobili niti je iko od naših radnika podigao mjerače  iz Službe .U petak 20.11.2015 o svemu je obavještena Glavna sestra  UKC i Miljenko Mihajlović i do danas nisu dostavljeni mjerači.  23.11.2015 godine poslali smo još jedan mjerač i do danas ga nismo dobili.

Klinika za kožne i polne bolesti
- Već ranije navedena neispravnost terapijskih UV fluo cijevi Waldmannove kabine 7001K (lampe u fazi nabavke)
-  Očišćena optika na dermoskopskom aparatu tako da je oštrina slike zadovoljavajuća

Klinika za dječiju hirurgiju
Laparaskopski stub još uvijek u ginekološkoj Sali

Op.blok sa sterilizacijom     
Aparati koji nisu u funkciji su:
kamera STORZ u  endo sali ginekologija.
Bušilica DESAUTTER ne radi, poslana na popravak
Optike za histeroskopiju pokvarene u Sali za Ginekologiju
RTG aparat –četvrta sala ne radi

Klinika za očne bolesti
I dalje nedostaju kapi, lokalni anestetik, kao i hirurški konci, zbog čega i dalje ne radimo strabološke operacije i druge operacije koje se mogu odložiti.
Autoklav u operacionoj Sali u toku sedmice se često kvario, radnici naše tehničke službe popravljali.
Dana 19.8.2015.godine uputili smo zahtjev za popravku štampača od uzv aparata, dolazili elektroničari, utvrdili da je kvar u kablu od štampača. Štampač je povremeno radio, trenutno ne radi uopšte, kabl još nije nabavljen

Klinika za dječije bolesti
Serviseri aparata se još nisu pojavili !!

Zavod za kliničku radiologiju
Izdavanje CD filmova:
Nabavljeni CD-ovi koji su velikom procentu ispod kvaliteta prihvatljivog za CD robot za rezanje medicinskih slika, kao i potpuni nedostatak DVD-ova uzrokuju potpunu blokadu izdavanja CD filmova.

MR sistem GE Signa HDxt 3.0T :
26.11. u popodnevnim satima izvršeno dopunjanvanje kriogenog sistema tečnim helijumom kako bi se pokušala izbjeći havarija aparata dok ne stigne koldhed za zamjenu čija je nabavka pokrenuta,

potrebno je dijagnostifikovati i otkloniti kvar koji onemogućava rad na kalemovima koji nisu RX/TX. Podaci iz log fajlova pokazuju da bi ovaj kvar mogao biti negdje na sistemu za upravljanje RF pojačalom ili mjerenje parametara istog. Nije isključeno da ovo može dovesti do problema sa RF pojačalom.

potrebno je izvršiti nabavku i ugradnju dijelova „Docking Unit“ i „ICN“ server za rekonstrukciju slike.

Još uvijek nije u potpunosti rješena sanacija „backup“ sistema za hlađenje helijuma. Potrebna je zamjena oštećenih crijeva i veza. Povremeno se javlja alarm za visok protok vode kroz rashladni sistem. Potrebno je angažovati vanjski servis radi servisiranja „backup“ sistema za hlađenje helijuma.

Digitalni RTG GE Discovery XR 650:
Blokada sistema za automatsko pozicioniranje RTG cijevi vrlo često izaziva potpunu blokadu aparata, pa se isti  koristi uz velike poteškoće i prekidi rada su vrlo česti. Potrebna je nabavka i ugradnja dijela OTS Power Supply.

MR sistem  SIEMENS Magnetom Avanto 1.5T:
MR već duži period ima problem sa kvalitetom slike, što je i potvrđeno od strane ovlaštenog servisa, nakon urađenih testova.

KT aparat SIEMENS Somatom Sensation 16:
Zbog problema sa doznom modulacijiom i istrošenim karbonskim četkicama, KT aparat već duži vremenski period ima česte prekide skeniranja. Javljali su se i problemi sa kretnjama pacijent stola.

Digitalni Mamograf GE Senographe Essential:
Povremeni prekidi konekcije i nemogućnost komunikacije sa IDI radnom stanicom.

AW server za 3D rekonstrucije:
Hardverski kvar, server je u potpunosti nefunkcionalan.

MR sistema Siemens Magnetom Avanto 1.5T: Kvalitet slike na ovom MR sistemu gradualno opada i vjerovatno uskoro neće imati dijagnostičku vrijednost.

Veoma izraženi prekidi rada Siemens Somatom Sensation KT uređaja.
U dogovoru sa rukovodstvom se pokušava riješiti problem funkcionalnosti opreme

Klinika za bolesti uha,grla i nosa
Ažurirati nabavku implanta za novembar.
Ažurirati nabavku sonde za skrining sluha.Rok za  isporuku  prema  navodima ekonomske službe ističe za 4 dana.
Adrenalin amp na rezervi.-kontaktirana apoteka
Prekomjerna buka u donjim etažama otežava i usporava rad u kabinetu za ispitivanje sluha

Klinika za neurologiju
Zbog nedovoljne količine imunoglobulina u apoteci jedan bolesnik sa akutnim poliradikuloneuritisom upućen kao hitan slučaj za Beograd. Koordinisano sa direktoricom za medicinske poslove prof. Dr Z. Rajkovačom.
EEG aparat na šestom spratu koji će sada da koriste i vanjski pacijenti (zbog preseljenja) nije u KIS sistemu. Tehnička služba reagovala, konstatovano da se mora pozvati ovlašteni serviser iz Zagreba zbog pristupa softveru aparata. Do tada se pacijenti evidentiraju u KIS-u da je usluga izvršena, bez mogućnosti unošenja nalaza

Klinika za unutrašnje bolesti
Od  26.11.2015 kolonoskop u kvaru

Služba intenzivne medicine
Počeo servis i remont dregerovih uređaja (ventilatori i monitori)

Zavod za laboratorijsku dijagnostiku
Reagenasi za veliki koagulacioni status  isporučen danas, 27.11. u 11h, zamrznuti uzorci će se raditi od ponedjeljka.
Reagenasi za specifične alergene nisu isporučeni.
Reagensi za autoimune bolesti isporučeni, rade se zamrznuti uzorci.
U Zavodu za ove analize imamo oko 800 zamrznutih uzoraka.
Za hematološki brojač Sysmex XT1000 nestao jedan reagens 26.11., distributer nema na lageru i aparat ne može raditi, reagens će biti isporučen sutra, 28.11.

Klinika za onkologiju
Od citostatika nema Gemzara, Ifosfamida i Granisentrona, Ondansentron amp.
Gemcitabin i Ifosfamid su isporučeni krajem sedmmice  a Granisentron nešto ranije.
Zbog smanjenih količina potrošnog materijala maximalno se štede dobijene količine (gaza, alkohol).
Nema Penbritina i Longacefa ali ima Cenin i Orvagila i peroraln antibiotika pa se  obezbjedi terapija.

Klinika za ortopediju
Obezbjeđivanje pištolja-borera je u toku. Obavješteni svi nadležni.
Klinika trenutno ne raspolaže antibiotikom koji se koristi preoperativno kao profilaksa za elektivne operativne zahvate (Cefasolin). Takođe ne raspolažemo i analgeticima (Ketonal).

Klinika za traumatologiju
Tokom protekle sedmice došlo je do nedostatka antibiotika koje najčešće koristimo u svrhu terapije kao i hirurške profilakse (Cefazolin ; Ampicillin)

Klinika za kardiovaskularne bolesti
U sali za katetrizaciju srca, zbog prelaska na režim rada samo u hitnim stanjima, smanjen obim rada.
Nastavljen proces zbrinjavanja pacijenata sa STEMI, kao i nestabilnih pacijenata koji prema odluci konzilijuma Klinike imaju indikaciju za hitnu koronarografiju
Nedostatak potrošnog materijala u Sali za kateterizaciju srca, uz povremene isporuke dobavljača čime se održava gore opisani proces rada.
Od ponedeljka, 30.11., očekuje se isporuka VVI pejs-mejkera čime će se omogućiti nastavak ugradnje za pacijente sa odgovarajućom indikacijom.
Nedostatak nefrakcionisanog Heparina, ampula Dobutamina.

Klinika za urologiju
Nedostaje:
Antibiotika,
perkutanih nefrostoma,
Ispirola
Albumina
Trožilnih katetera
Tonera
Papir za štampanje A4
Registratora za odlaganje istorija