недеља, 13. децембар 2015.

Mektić: MUP RS nastavlja saradnju sa Sudom i Tužilaštvom BiH; Sipa će ulaziti u institucije RS


Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić rekao je medijima da mu je ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač saopštio da od 14.12. počinje saradnja policije RS sa Sudom i Tužilaštvom BiH.
"Pojasnio sam mu da je oko 50 osoba srpske nacionalnosti, koji su nakon hapšenja za ratne zločine pušteni na slobodu uz mjere zabrane, došlo u situaciju da im budu odredjene mjere pritvora, jer MUP RS neće da saradjuje sa Sudom i Tužilaštvom BiH i sprovodi mjere zabrane", kazao je Mektić.

Po njegovim riječima, kada je vidio svu ozbiljnost situacije, Lukač je saopštio da će od 14.12. početi da saradjuje sa Sudom i Tužilaštvom BiH.

Mektić je rekao da je do sastanka došlo na Lukačev poziv, koji je, kako je naveo, shvatio ozbiljnost novonastale situacije i koji pokušava da "nadje izlaz" iz stanja u koje je doveden nakon što je Vlada RS prije tri dana donijela odluku da prekine saradnju sa Sipom i državnim pravosudnim institucijama.
"Mi nismo prekidali saradnju, nismo donosili mi zaključke, već Vlada RS. Objasnio sam Lukaču da je to neodrživa situacija i da će posledice vladinih odluka snositi gradjani, prije svega oni osumnjičeni za ratne zločine, koji su uz mere zabrane pušteni na slobodu", naveo je Mektić.
On je dodao da o novonastaloj situaciji nije želeo niti će razgovarati sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom.

Mektić je još kazao da Sipa nastavlja da djeluje u skladu sa svojim ovlašćenjima i da će i dalje djelovati na teritoriji cele BiH, uključujući i RS.

U Banjaluci su o prevazilaženju novonastale situacije u odnosnima MUP Republike Srpske i Agencije za istrage i zaštitu BiH (Sipa) razgovarali ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, kao i direktori Sipe Perica Stanić i policije RS Gojko Vasić, saopšteno je iz MUP RS.
Na sastanku je dogovoreno da se postojeći sporazum o operativnoj saradnji i koordinaciji doradi i precizno definiše, i dogovori buduća saradnja u borbi protiv terorizma, navodi se u saopštenju MUP RS.



Kako je saopšteno iz MUP RS, u toku sledeće sedmice ovaj operativni sporazum će dogovoriti i potpisati Vasić i Stanić "s ciljem efikasnijeg postupanja i koordinacije u budućoj saradnji".

Vlada RS je pre tri dana odlučila da prekine svaku dalju saradnju sa Sipom i pravosudnim insitucijama BiH, a ministar unutrašnjih poslova RS ranije danas je izjavio da će MUP RS i oružjem sprečiti svaki pokušaj Sipe da udje u institucije RS.