субота, 12. децембар 2015.

Dosje/Dodik u Ratu: Prve mete za odstrel Mektić, Čavić, uposlenici BN i N1

piše: Slobodan Vasković

Fakti: 

  • 10.12. Vlada RS i Narodna Skupština RS, po naredbi Milorada Dodika,  suspendovali su državne institucije BiH na teritoriji RS; MUP RS počeo kontrolu međuentiteske granice sa “Dugim cijevima”;
  • 11.12. Milorad Dodik je na pres koneferenciji izjavio da Savez za promjene, odnosno, kako je rekao,“Srbi koji su otišli u zajedničke institucije žele da upotrijebe silu Bosne odnosno Sipu da Ratuju protiv Republike Srpske”. Dodik je ponovo zaprijetio institucijama BiH da ne preduzimaju nikakve radnje na teritoriji RS, jer će naići na žestok odgovor.
  • 12.12. Režimski mediji objavili su Plan za rušenje aktuelne vlasti u Republici Srpskoj, čiji je autor aktuelna vlast u Republici Srpskoj. U Planu su imenovani Petokolonaši, što je poziv na njihov odstrel.
  • Kada se sve ove činjenice, koje su se desile u samo tri dana, pravilno procijene, onda je nesporno da je Milorad Dodik proglasio Rat, a da su prve Mete za odstrel Dragan Mektić, Dragan Čavić, uposlenici BN TV i N1. 






Plan za rušenje aktuelne vlasti u Republici Srpskoj, čiji se dijelovi svako malo pojave u nekom mediju, napisala je aktuelna vlast u Republici Srpskoj. Preciznije, njen paraudbaški vrh, na čijem je čelu Predrag Ćeranić. Uz njega je i gomila istih takvih netalentovanih, ali vrlo opasnih i ubilačkih poluinteliganata, koje je Milorad Dodik promovisao u “Čuvare Ustavnog poretka RS”. 

Plan za rušenje aktuelne vlasti, koji je napisala aktuelna vlast, samo je dio Ubilačkog Plana Režima, koji se priprema za oružani obračun sa svojim kritičarima. Ubilački Plan Režima svakodnevno se realizuje i u načelu i u detalju, a svjedoci smo da je već uspostavljena Linija Vatre - međuentiteska linija, na kojoj se nalaze pripadnici MUP RS sa dugim cijevima. I to nakon odluke Dodika, koju su potvrdili Vlada RS i Narodna skupština RS, o prekidu svih odnosa sa Tužilaštvom BiH i Sipom.

Od te odluke, teritorija RS je pod punom kontrolom stranačke falange u koju je pretvoren MUP RS, ojačan sa brojnim zaštitarskim agencijama, koje su, odreda, u rukama Dodikovih poltrona.

Dodik je objavio i da je Republika Srpska u ratu (11.12.), tvrdnjom da Savez za promjene - “Srbi koji su otišli u zajedničke institucije žele da upotrijebe silu Bosne odnosno Sipu da Ratuju protiv Republike Srpske”. Zapanjujuće je da niko iz Saveza nije primijetio objavu Rata i proglašenje Ratnog stanja, koje je učinjeno suspenzijom države BiH na teritoriji RS, a zatim i Dodikovom izjavom o Ratu.

U Ratu nema milosti, posebno ne za Petokolonaše, a oni (dio njih) su označeni objavom Plana za rušenje aktuelne vlasti, koji je napisala aktuelna vlast; I u njemu imenovala prve Mete za Odstrel: Dragana Mektića, Dragana Čavića, BN TV i N1.

Plan naširoko promovišu Režimski mediji, kako ne bi bilo nikakve zabune oko toga koga treba Eliminisati.

Nakon ovih stranica Plana, slijede nove sa ostalim imenima za odstrel. Plan Režima je genijalan - moguće ga je iz dana u dan dopisivati. Budući da je Dodik lično potvrdio da je Plan autentičan, shodno tome on je i izdao naredbu za odstrel.

Već ranije sam objavio da će egzekutori Režima, za početak, biti zatvorenici.

Komanda privatne Udbe Milorada Dodika osmislila je Plan disciplinovanja Opozicije, čiji je ključni dio premlaćivanje najistaknutijih predstavnika Saveza za promjene.

“Cilj je sijanje straha i dovođenje društva na rub sukoba, ne bi li se opozicija natjerala da prestane sa kritikom, posebno sa istragama koje vodi Tužilaštvo BiH i Sipa i od kojih su mnoge pri kraju”, tvrde moji izvori. 

Prema tom Planu, pojedinci iz vrha Saveza za promjene, koji najoštrije kritikuju Dodikov Režim, biće izloženi verbalnim napadima u kafanama/restoranima/na ulici…, premlaćivanju, a razmatra se i upotreba hladnog oružja protiv njih.
“Plan je vrlo jednostavan: Mete će biti optužene za izdaju interesa RS, da su Bakirovi podanici, da su antisrbi… i to od njima nepoznatih osoba. Bilo da reaguju ili ne, verbalni napad će se pretvoriti u fizički, a za pojedine slučajeve, poput Govedarice, planirano je i hladno oružje”, tvrde moji izvori iz Dodikove Udbe. 

Oni podsjećaju da je na automobilu Vukote Govedarice već načinjena diverzija prije nekoliko mjeseci i da je to djelo privatne tajne službe. Takođe navode da se prijeti i drugim visokopozicioniranim funkcionerima Saveza. Neki od njih su te prijetnje i prijavili, a usmjerene su i na članove njihovih porodica. 

Na moje pitanje ko će biti angažovan na premlaćivanju, sagovornik je odgovorio - Zatvorenici.
“Dio zatvorenika iz zatvora Tunjice već je pripremljen za takve zadatke. Oni bi, vozilima pripadnika Udbe, bili prebačeni do mjesta na kojima se nalaze Mete, gdje bi izazvali incidente i obavili te prljave zadatke. Nakon toga bili bi vraćeni u zatvorske prostorije i gotovo nemoguće bi ih bilo otkriti”, kaže moj izvor i dodaje da je slična “tehnologija” korištena prilikom nekih ubistava u RS.

Prema njegovim riječima, zatvorenicima, koji su prihvatili da budu batina Režima, kazne bi bile značajno umanjene.

Moj sagovornik ističe da se sa ovim Planom nisu složili pojedini funkcioneri Ministarstva pravde, zaduženi za zatvore, pa je odlučeno da isti budu uklonjeni iz tog sistema.  

Sve rečeno objavio sam 25.11. ove godine. Prije dva dana (10.12. o.g.) došlo je do promjena na čelu pojedinih Zatvorskih ustanova - direktori su postali oni koji su stopostotno odani Režimu i ne postavljaju nikakva pitanja. Smijenjeni su oni što se nisu slagali sa zadacima. 

Nakon Dodikove objave rata i njegovog pečaćenja Liste za odstrel, Kažnjenička Bojna može krenuti da hara.

Važno je naglasiti da je Dodik još polovinom aprila ove godine uspostavio svoju privatnu UDBU i to u okviru MUP RS - Uprave za borbu protiv terorizma. Dodikova “državna bezbjednost” smještena je u Odjel za prevenciju, a u nastavku reemitujem cijeli tekst u kojem sam (10. avgusta o.g.) njeno funkcionisanje detaljno pojasnio.

Dodikovi udbaši obučavani u Izraelu; Imena ključnih osoba privatnog DB-a (10.08.2015.)

Piše: Slobodan Vasković

Pripadnici novoformirane Državne bezbjednosti Republike Srpske obučavani su u Izraelu. Sa obuke su se vratili prije petnaestak dana, potvrdili su mi izvori iz vrha Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

Državna bezbjednost RS formirana je tajno u okviru Uprave za borbu protiv terorizma i ekstremizma MUP RS.

Neutralisanje
Cilj ove privatne Udbe Milorada Dodika nije nikakva borba protiv terorizma i ekstremizma, već neutralisanje njegovih političkih protivnika i kritičara.

Moji sagovornici iz vrha MUP RS tvrde da je primarni zadatak Dodikove Udbe spriječiti bilo kakvo javno ispoljavanje nezadovoljstva u septembru “ne birajući sredstva”. Vrh RS procjenjuje da bi moglo doći do demonstracija, a njihovi ideolozi već razmatraju mogućnost kontramitinga.

Šef Dodikove Udbe je Predrag Ćeranić, bivši obavještajac.

Njegovi najbliži saradnici su Dragomir Andan, bivši direktor policije RS, za kojeg se vežu brojne kriminalne stvari i Duško Živković, nekadašnji načelnik SDB Doboj. Živković se godinama dovodi u usku vezu sa bombaškim napadom na jednu poznatu javnu ličnost.

Na Ćeranićev prijedlog formirana je Uprava za borbu protiv terorizma i ekstremizma MUP RS kako bi se tajno formirala državna bezbjednost Republike Srpske.

Uprava je sastavljena od dvije jedinice: Jedinice za borbu protiv terorizma (koja je postojala i do formiranja nove Uprave), i Jedinice za prevenciju i analitiku.

Kadrove u Jedinici za prevenciju i analitiku lično je birao Ćeranić. I svi su listom provjereni članovi SNSD-a, potpuno odani Dodiku.

Ova Jedinica samo je formalno u sastavu Uprave i njom direktno rukovodi Ćeranić, a za njen rad podnosi izvještaje lično Dodiku.

Jedinica ima dva odjeljenja – za analitiku i za prevenciju.

Posebno su opasni zadaci Odjeljenja za prevenciju; Opasni po protivnike Režima i Nepodobne. Oni su mete Odjeljenja za prevenciju.

Pripadnici tog Odjeljenja, prema tvrdnjama mojih sagovornika iz MUP-a RS, spremni su na sve.

Zvanično, ovih vojnika SNSD-a, spremnih na sve, je u Odjeljenju za prevenciju 21. Od toga ih je šest u sjedištu MUP RS, a 15 po detašmanima u RS. Njihov stvarni broj je znatno veći.

Komandni lanac
Načelnik Jedinice za analitiku i prevenciju je Predrag Kudrić. On je direktno odgovoran Siniši Kostreševiću, zamjeniku načelnika Uprave za Uprave za borbu protiv terorizma i ekstremizma MUP RS.

Kostrešević podnosi izvještaje Ćeraniću, a ovaj Dodiku.

U ovom lancu zaobiđen je potpuno Goran Balaban, načelnik Uprave za borbu protiv terorizma i ekstremizma MUP RS. Balaban čak i ne zna ko su sve lica zaposlena u Odjeljenju za prevenciju, kakvi su im zadaci i kojim sredstvima raspolažu. Balaban je tu samo pokriće za podzemne radove Dodikove privatne Udbe.

Na poziciji načelnika Odjeljenja za prevenciju nalazi se Dejan Mitrić, koji je Kostreševićev kum.

Značajnu ulogu u ovom Odjeljenju ima Vučeta Šipčić, koji je čovjek Dragomira Andana. Šipčića moji izvori iz vrha MUP RS dovode u vezu sa švercom cigareta.

Šipčić je zadužen za Višegradski okrug, preciznije on je šef Dodikove Udbe za taj dio Republike Srpske. Interesantno je da je Šipčić bio pratilac Emira Kusturice.

Fočanski okrug pokriva Aleksandar Mojović. On je na tu poziciju postavljen na insistiranje Nedeljka Lubure, zamjenika načelnika Uprave kriminalističke policije MUP RS. Lubura je zet Dragana Lukača, ministra unutrašnjih poslova RS.

Trebinje pod kontrolom drži Vlado Vuković, sin poslanika SNSD-a Radovana Vukovića. Važno je znati, tvrde moji izvori iz vrha MUP RS, da je policija jedno vrijeme u ranijem perodu Vukovića juniora istraživala i prisluškivala. Na taj način utvrđene su njegove čvrste veze sa kriminalnim podzemljem.

Siniša Pantić zadužen je za regiju Bratunac. On je nekada bio komandir Stanice javne bezbjednosti u tom gradu, ali je smijenjen zbog nasilničkog ponašanja.  

Aleksa Milošević zadužen je za Srebrenicu.

Nebojša Lazić Zenga je prvi operativac Dodikove Udbe u regiji Bijeljina.
On je u Odjeljenje za prevenciju ubačen direktno po Dodikovom nalogu, a na insistiranje Vojina Mitrovića, narodnog poslanika, poznatog iz afere “Dva papka”.

Svi “Šefovi okruga” imaju svoje ljude u tim područjima, koji rade za Dodikovu privatnu Udbu, a nerijetko su to i pripadnici krim miljea.

Obuka u Izraelu
Dio ove grupe bio je na obuci u Izraelu, gdje su otišli po nalogu vrha MUP RS. Na taj način teško je zloupotrijebljena ova institucija. Oni su obučavani za rad na sofisticiranoj tehnici za praćenje i prisluškivanje.

Njihov boravak u Izraelu jedna je od najčuvanijih tajni Režima.

Pripadnici Odjeljenja za prevenciju na raspolaganju imaju velika finansijska sredstva, vozila i operativnu tehniku. Raspolažu vozilima sa kompletnom opremom za ovu vrstu zadataka.

Mile Šušljik
Mile Šušljik bio je savjetnik bivšeg ministra policije Stanislava Čađe, a i sada je u vrhu MUP RS.

Šušljika je Milan Vukelić javno optuživao da ga je maltretirao po nalogu Čede Savića, nekadašnjeg direktora ZIBL-a, da mu je prijetio i da je prijetio njegovoj porodici.

Vukelić je ubijen 06.11.2007. godine ispred zgrade MUP RS. Raznesen je eksplozivnom napravom. Ubice i nalogodavci nikada nisu otkriveni.

Šušljik je vrlo značajna karika u Dodikovoj privatnoj Udbi. On je veliki dio svojih saradnika, pripadnika vojne bezbjednosti, udomio u Jedinici za analitiku i prevenciju, kao i u Jedinici za borbu protiv terorizma.

Načelnik Jedinice za borbu protiv terorizma je Šušljikov čovjek Nenad Tonković, kao i njegov zamjenik Rade Bubalo.


Predrag Ćeranić, bivši pripadnik Državne bezbjednosti RS i kratko vrijeme OSA BiH, imenovan je 15.04.2015. godine za savjetnika ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača.

Dragomir Andan, bivši direktor policije RS, imenovan je 01.06.2015. godine za konsultanta savjetnika Draganu Lukaču, ministru unutrašnjih poslova.

Dušan Živković, ratni i poratni šef dobojske udbe (Centra SDB Doboj u periodu od 1992.-2003., kada je rasformiran), imenovan je za instruktora u novoj Upravi za borbu protiv terorizma i ekstremizma MUP RS. Živković je nedavno imao infarkt, ali i dalje obučava pripadnike Pretorijanske garde Milorada Dodika.  


Uprava za borbu protiv terorizma i ekstremizma MUP RS zvanično je uspostavljena 15. aprila 2015. godine.