субота, 17. октобар 2015.

Tužilaštvo BiH će ispitati isplate Vladi Babiću iz kase Savjeta ministara

Piše: Slobodan Vasković

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine ispitaće navode da je Vladislav Babić, generalni sekretar SDS-a, primao platu u Savjetu ministara, a da nijednom nije došao na posao, potvrđeno mi je iz te institucije.

Babić je za juni i juli ove godine inkasirao 4441,82 KM, a da nikada nije došao na radno mjesto. Novac je primio za nerad na poziciji Šefa kabineta-savjetnika Borisa Jerinića, Zamjenika ministra odbrane za upravljanje resursima. 

Cifra se čini premalom, ali cijeli slučaj daleko je od toga i svjedoči o oprobanom receptu svih stranaka, tako i SDS-a čiji je Babić član, da „zaslužne“ kadrove uhljebljuju u državnim i entitetskim institucijama, da im omogućavaju izuzetno visoke plate, a da oni nikada ne dolaze na posao.

Tužilaštvo i Sud BiH odlučili su, čini se, stati u kraj takvoj praksi, što na svojoj koži osjeća Marina Pendeš, aktuelni ministar odbrane BiH.

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je 25. avgusta ove godine optužnicu protiv Marine Pendeš, ministra odbrane BiH, koja se tereti za krivična djela - nesavjestan rad u službi i falsifikovanje službene isprave, nakon što je  tužilac Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao u julu ove godine optužnicu protiv nje.

Pendešova se, između ostalog, tereti da je, obavljajući dužnost zamjenice ministra odbrane BiH, omogućila da se savjetniku u njenom kabinetu Ivi Miri Joviću isplaćuju plate i naknade, iako nije redovno dolazio na posao niti bio prisutan na radnom mjestu. Riječ je o 17.000 KM.



Shodno navedenom, Tužilaštvo BiH u obavezi je da istraži ko je Babiću isplatio dvije plate, a da se narečeni nijednom nije pojavio na radnom mjestu. Posebno je to važno zbog saznanja da je možda bilo falsifikovanja dokumentacije u vezi sa Babićevim uposlenjem i otkazom kako bi se izbjegle konsekvence zbog davanja državnih para partijskim trutovima.

Istina je da je Babić dobio otkaz u Ministarstvu odbrane, ali iz te institucije mi nisu htjeli odgovoriti zbog kojih razloga je to i učinjeno.

Iz dopisa Ministarstva odbrane, koji mi je upućen, uočljivo je da je Babić “radio” tokom jula i avgusta ove godine, za šta je inkasirao 4441,81 KM.


Uočljivo je i da je otkaz zbog nedolaska na posao Babić dobio nakon što je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Pendešove, što ukazuje da su se u Ministarstvu odbrane uplašili nove istrage.

Ko zna koliko budžetskog novca se odliva na raznorazne stranačke trutove i neradnike, smještene u institucijama BiH i oba entiteta, dok pola miliona ljudi u ovoj zemlji nema nikakve šanse da dobije posao?!

Vlado Babić je proizvod Ognjena Tadića, potpredsjednika SDS-a i taj dvojac je nedavno razorio Gradski odbor SDS Banjaluka.

Uprkos tome Tadić je uspio izgurati Babića za generalnog sekretara SDS-a zahvaljujući falsifikovanom zapisniku. Tadića i Babića politički kontroliše Milorad Dodik preko Dragana Kalinića, dok je Budo Stanković, tajkun, zadužen za svaku drugu vrstu kontrole nad njima.

Tadić i Babić su direktna Dodikova ruka u vrhu SDS-a.

Babić je u bliskoj vezi sa kriminalnim krugovima, a istraga Tužilaštva BiH trebala bi se proširiti i na kriminalne zelenaške poslove sa kojima se dovodi u vezu generalni sekretar SDS-a. (nastaviće se)