четвртак, 15. октобар 2015.

Ekskluzivno: Dodik prodao Banku Srpske


Piše: Slobodan Vasković

Milorad Dodik prodao je Banku Srpske, potvrdili su mi izvori iz te finansijske institucije.

Potvrđuje to i informacija da je u Banci postavljen Prokurista, bez čijeg potpisa više ne može biti donesena nijedna odluka.

Nije poznato za koliko je Banka Srpske prodana, a proces preuzimanja Banke vodi se u najvećoj tajnosti. Dodik je u junu izjavio da će kupac platiti 17 miliona evra.

„Banke Srpske“, prodana je fondu izuzetno sumnjive reputacije. Riječ je o „Imperial Trust Fund“ koji raspolaže novcem sumnjivog porijekla.

Riječ je o Fondu, registrovanom na Floridi, iza kojeg, navodno, stoji ruski novac.

Čelni ljudi ovog fonda su Konstantin Sergej-Vostrikov i Karlos Estevez.

Karlos Estevez nije nikakav kolumbijac ili urugvajac, već Zoran Marković, Srbin sa Kosova. Već ta činjenica da je Marković iz nekog razloga postao Estevez sama po sebi čini cijeli posao vrlo maglovitim.

Imperial trust fond stoji i iza Global Bancorp Commodities & Investment (GBCI) investicionog fonda čije je sjedište u trgovačkom centru na Floridi. Od tog Fonda Vlada RS će se, na osnovu svoje odluke zadužiti 300 miliona dolara.

Dodik je (15.10. o.g.)naglasio da kredit s američkim fondom nema veze sa dokapitalizacijom Banke Srpske i da pregovori sa jednom finansijskom grupacijom i dalje traju. 

"Očekujemo da se transfer završi i da Banka Srpske sa dokapitalizacijom bude jedna od najboljih banaka na ovim prostorima", istakao je Dodik, potvrđujući indirektno da su poslovi oko prodaje Banke Srpske pri kraju.  



Estevez/Marković i Sergej - Vostrikov imali su namjeru kešom platiti „Banku Srpske“, što je zapanjujuće.

To znači da će Estevez, Vostrikov, a možda i neki Eskobar, u Republiku Srpsku unijeti 17 miliona evra keša i za taj novac kupiti Banku. Ovih dana cijela ta operacija će biti završena.

Da bi se ova akcija efikasno sprovela, Narodna skupština RS je u junu usvojila Zakon o porezu na dohodak, koji omogućava unos novca bez porijekla. Defakto crnog novca.

Taj zakon omogućava kriminalni akt kupovine „Banke Srpske“ crnim novcem, jer se neće ispitivati porijeklo keša kojim će Banka biti plaćena.

Milorad Dodik je krajem juna ove godine ustvrdio da će “zapadni partner uložiti 17 miliona evra u dokapitalizaciju plus 300 miliona evra kapitala u Banku Srpske, što će pomoći RS da servisira svoje obaveze i smanji zavisnost od MMF-a”.

Tada sam (23. 06.2015.) objavio da zaista postoje kontakti sa „Zapadnim partnerom“ i da Dodik to nije izmislio. Moji izvori iz Banke Srpske tvrdili su tada da se menadžment te propale institucije ne može načuditi „Zapadnom partneru“, jer im stalno šalju drugačiju dokumentaciju.

Preciznije, osnivačka dokumentacija „Zapadnog partnera“ stalno je, prema mojim izvorima iz vrha Banke Srpske, drugačija i samim tim netačna.