понедељак, 10. август 2015.

Dodikovi udbaši obučavani u Izraelu; Imena ključnih osoba privatnog DB-a

Piše: Slobodan Vasković

Pripadnici novoformirane Državne bezbjednosti Republike Srpske obučavani su u Izraelu. Sa obuke su se vratili prije petnaestak dana, potvrdili su mi izvori iz vrha Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

Državna bezbjednost RS formirana je tajno u okviru Uprave za borbu protiv terorizma i ekstremizma MUP RS.

Neutralisanje
Cilj ove privatne Udbe Milorada Dodika nije nikakva borba protiv terorizma i ekstremizma, već neutralisanje njegovih političkih protivnika i kritičara.

Moji sagovornici iz vrha MUP RS tvrde da je primarni zadatak Dodikove Udbe spriječiti bilo kakvo javno ispoljavanje nezadovoljstva u septembru “ne birajući sredstva”. Vrh RS procjenjuje da bi moglo doći do demonstracija, a njihovi ideolozi već razmatraju mogućnost kontramitinga.

Šef Dodikove Udbe je Predrag Ćeranić, bivši obavještajac.

Njegovi najbliži saradnici su Dragomir Andan, bivši direktor policije RS, za kojeg se vežu brojne kriminalne stvari i Duško Živković, nekadašnji načelnik SDB Doboj. Živković se godinama dovodi u usku vezu sa bombaškim napadom na jednu poznatu javnu ličnost.

Na Ćeranićev prijedlog formirana je Uprava za borbu protiv terorizma i ekstremizma MUP RS kako bi se tajno formirala državna bezbjednost Republike Srpske.

Uprava je sastavljena od dvije jedinice: Jedinice za borbu protiv terorizma (koja je postojala i do formiranja nove Uprave), i Jedinice za prevenciju i analitiku.

Kadrove u Jedinici za prevenciju i analitiku lično je birao Ćeranić. I svi su listom provjereni članovi SNSD-a, potpuno odani Dodiku.

Ova Jedinica samo je formalno u sastavu Uprave i njom direktno rukovodi Ćeranić, a za njen rad podnosi izvještaje lično Dodiku.

Jedinica ima dva odjeljenja – za analitiku i za prevenciju.

Posebno su opasni zadaci Odjeljenja za prevenciju; Opasni po protivnike Režima i Nepodobne. Oni su mete Odjeljenja za prevenciju.

Pripadnici tog Odjeljenja, prema tvrdnjama mojih sagovornika iz MUP-a RS, spremni su na sve.

Zvanično, ovih vojnika SNSD-a, spremnih na sve, je u Odjeljenju za prevenciju 21. Od toga ih je šest u sjedištu MUP RS, a 15 po detašmanima u RS. Njihov stvarni broj je znatno veći.

Komandni lanac
Načelnik Jedinice za analitiku i prevenciju je Predrag Kudrić. On je direktno odgovoran Siniši Kostreševiću, zamjeniku načelnika Uprave za Uprave za borbu protiv terorizma i ekstremizma MUP RS.

Kostrešević podnosi izvještaje Ćeraniću, a ovaj Dodiku.

U ovom lancu zaobiđen je potpuno Goran Balaban, načelnik Uprave za borbu protiv terorizma i ekstremizma MUP RS. Balaban čak i ne zna ko su sve lica zaposlena u Odjeljenju za prevenciju, kakvi su im zadaci i kojim sredstvima raspolažu. Balaban je tu samo pokriće za podzemne radove Dodikove privatne Udbe.

Na poziciji načelnika Odjeljenja za prevenciju nalazi se Dejan Mitrić, koji je Kostreševićev kum.

Značajnu ulogu u ovom Odjeljenju ima Vučeta Šipčić, koji je čovjek Dragomira Andana. Šipčića moji izvori iz vrha MUP RS dovode u vezu sa švercom cigareta.

Šipčić je zadužen za Višegradski okrug, preciznije on je šef Dodikove Udbe za taj dio Republike Srpske. Interesantno je da je Šipčić bio pratilac Emira Kusturice.

Fočanski okrug pokriva Aleksandar Mojović. On je na tu poziciju postavljen na insistiranje Nedeljka Lubure, zamjenika načelnika Uprave kriminalističke policije MUP RS. Lubura je zet Dragana Lukača, ministra unutrašnjih poslova RS.

Trebinje pod kontrolom drži Vlado Vuković, sin poslanika SNSD-a Radovana Vukovića. Važno je znati, tvrde moji izvori iz vrha MUP RS, da je policija jedno vrijeme u ranijem perodu Vukovića juniora istraživala i prisluškivala. Na taj način utvrđene su njegove čvrste veze sa kriminalnim podzemljem.

Siniša Pantić zadužen je za regiju Bratunac. On je nekada bio komandir Stanice javne bezbjednosti u tom gradu, ali je smijenjen zbog nasilničkog ponašanja.  

Aleksa Milošević zadužen je za Srebrenicu.

Nebojša Lazić Zenga je prvi operativac Dodikove Udbe u regiji Bijeljina.
On je u Odjeljenje za prevenciju ubačen direktno po Dodikovom nalogu, a na insistiranje Vojina Mitrovića, narodnog poslanika, poznatog iz afere “Dva papka”.

Svi “Šefovi okruga” imaju svoje ljude u tim područjima, koji rade za Dodikovu privatnu Udbu, a nerijetko su to i pripadnici krim miljea.

Obuka u Izraelu
Dio ove grupe bio je na obuci u Izraelu, gdje su otišli po nalogu vrha MUP RS. Na taj način teško je zloupotrijebljena ova institucija. Oni su obučavani za rad na sofisticiranoj tehnici za praćenje i prisluškivanje.

Njihov boravak u Izraelu jedna je od najčuvanijih tajni Režima.

Pripadnici Odjeljenja za prevenciju na raspolaganju imaju velika finansijska sredstva, vozila i operativnu tehniku. Raspolažu vozilima sa kompletnom opremom za ovu vrstu zadataka.

Mile Šušljik
Mile Šušljik bio je savjetnik bivšeg ministra policije Stanislava Čađe, a i sada je u vrhu MUP RS.

Šušljika je Milan Vukelić javno optuživao da ga je maltretirao po nalogu Čede Savića, nekadašnjeg direktora ZIBL-a, da mu je prijetio i da je prijetio njegovoj porodici.

Vukelić je ubijen 06.11.2007. godine ispred zgrade MUP RS. Raznesen je eksplozivnom napravom. Ubice i nalogodavci nikada nisu otkriveni.

Šušljik je vrlo značajna karika u Dodikovoj privatnoj Udbi. On je veliki dio svojih saradnika, pripadnika vojne bezbjednosti, udomio u Jedinici za analitiku i prevenciju, kao i u Jedinici za borbu protiv terorizma.

Načelnik Jedinice za borbu protiv terorizma je Šušljikov čovjek Nenad Tonković, kao i njegov zamjenik Rade Bubalo.
Predrag Ćeranić, bivši pripadnik Državne bezbjednosti RS i kratko vrijeme OSA BiH, imenovan je 15.04.2015. godine za savjetnika ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača.

Dragomir Andan, bivši direktor policije RS, imenovan je 01.06.2015. godine za konsultanta savjetnika Draganu Lukaču, ministru unutrašnjih poslova.

Dušan Živković, ratni i poratni šef dobojske udbe (Centra SDB Doboj u periodu od 1992.-2003., kada je rasformiran), imenovan je za instruktora u novoj Upravi za borbu protiv terorizma i ekstremizma MUP RS. Živković je nedavno imao infarkt, ali i dalje obučava pripadnike Pretorijanske garde Milorada Dodika.  

Uprava za borbu protiv terorizma i ekstremizma MUP RS zvanično je uspostavljena 15. aprila 2015. godine. (nastaviće se)