четвртак, 21. мај 2015.

Bogdanićeva kriminalna garancija za "Lindner" povučena s dnevnog reda parlamenta RS

Vlada Republike Srpske je sa dnevnog reda sjednice Narodne skupštine povukla prijedlog odluke o zaduženju Republike Srpske u visini od 6,5 miliona evra kako bi se isplatila firma "Lindner", koja radi na izgradnji Centralnog hola Južnog krila UBKC Banjaluka. 

Ovo se desilo nakon što sam sinoć objavio tekst u kojem sam detaljno pojasnio plan ministra zdravlja Dragana Bogdanića da se "pokrije" za nezakonito izdavanje garancije za kreditno zaduženje UBKC, ali i da ponovo sa svojim saradnicima ošteti Republiku Srpsku, novom pljačkom novca namijenjenog za radove na projektu rekonstrukcije  UBKC, na kojem je angažovana firma "Lindner". 






Afera „Lindner“: Bogdanićev tim za implementaciju pljačke  
 
piše: Slobodan Vasković

Narodna skupština Republike Srpske treba da donese odluku o zaduženju RS u visini od 6,5 miliona evra kako bi se na taj način isplatila firma „Lindner“, koja radi na izgradnji Centralnog hola Južnog krila UBKC Banjaluka.

Ministar zdravlja Republike Srpske Dragan Bogdanić nezakonito je dao garanciju za kreditno zaduženje UBKC tako da Skupština, usvajajući odluku, pokriva čisti kriminal. Da je sva šteta u tome, bilo bi dobro. Problem je što će se od cca 13.000.000 maraka, koliko je vrijedan ugovor, ukrasti najmanje pola.   

Iza firme „Lindner“ stoji Ranko Škrbić, a radove izvodi firma njegovog kuma Rade Markovića (vidi vezane tekstove).

Nadzorni organ za ove radove je Zavod za izgradnju grada, po zlu čuveni ZIBL, zbog čijeg je protežiranja, u dijelu poslova koje izvodi firma „Vamed“, Evropska investiciona banka (EIB) obustavila finansiranje izgradnje Centralnog bloka UBKC Banjaluka, kako bi spriječila koruptivne radnje.

Nažalost, koruptivne radnje nisu spriječene u dijelu koji gradi „Lindner“. Potvrđuje to i zapisnik sa sastanka Tima za praćenje implementacije Projekta izgradnje i opremanja centralnog dija Južnog krila UBKC (svi zapisi u mom posjedu).

Tim je formiralo Ministarstvo zdravlja, a negov predstavnik je dr Zoran Aleksić, koji je bio zamjenik Mirku Stanetiću tokom njegovog prvog direktorskog mandata, kao i Brani Topiću.
Član Tima je i Dušan Majkić, pravnik, koji je sada na poziciji zamjenika Mirka Stanetića, direktora UBKC Banjaluka.

U Timu su još i Mile Moravac, zadužen za elektrofazu, zaposlen u ZIBL-u, Vesna Malinović, zadužena za vanjsko uređenje, takodje zaposlena u ZIBL-u, Vladimir Stevandić- hidrofaza i Spomenka Vještica- medicinska faza.

Tim se navodno bavi uštedama na Projektu, što je notorna laž. Tim, zapravo, kreira odstupanja od Ugovora, omogućavajući time pljačku. Zato im je potreban ZIBL, da bi kao nadzorni organ parafirao sve ove promjene, a takva uloga mu je bila namijenjena i u poslovima koje izvodi „Vamed“, a koji su vrijedni 84 miliona evra.

Na sastanku Tima održanom 15. aprila 2015. godine, Aleksić je tražio da se „prezentuju uštede na ugovorene radove, kao i neophodne naknadne radove i količine koji se moraju izvršiti“. Uštede su, u njihovom žargonu, u stvari pljačka, pa je Mile Moravac rekao da problem leži u činjenici da postoje „značajna odstupanja između projektnog i ugovorenog predmjera i predračuna, pogotovo po pitanju jake struje“.

On je istakao da je neophodno izmijeniti tip kablova, a da razlika u cijeni iznosi 288.000 KM. Moravac je još rekao da za centralni nadzor nije predviđen odgovarajući softver, naglašavajući da je Projekat zastario, da se neke stavke više ne proizvode i da ih je potrebno zamijeniti.
Naveo je i da nije moguće napraviti konačan spisak radova, ali da postoji prostor za uštede.  

Optimista Moravac je prostor za uštede našao u izbacivanju iz Projekta razvodnih ormara, na kojima bi oteli 220.000 KM i dva UPS-a, na kojima bi dodatno oteli 100.000 maraka.
Jednostavnije rečeno, UBKC će omogućiti Bogdanićevom timu da na zaboravljanju dva ormara i dva UPS-a ukradu 320.000 maraka.

Gospođa Vještica je ukazala na to da se može smanjiti snaga čilera (sa 57 KW na 250 KW), na čemu će im ostati 60.000 KM.
Dodatnih 43.000 KM će ukrasti na uštedama na podnom grijanju, a još 50.000 maraka tako što će Centralni hol ostaviti bez klimatizacije i ventilacije.
„Teško je pronaći uštede, pošto je samo u mašinskoj fazi tokom smanjivanja vrijednosti Ugovora izbačen iz predmjera radova u vrijednosti oko 213.500 KM“, rekla je gospođa Vještica.

Vladimir Stevandić je naveo da se „neće raditi desno od diletacije, čime će se uštediti između 200.000 i 300.000 KM, koje će se prebaciti na mašinsku fazu“.  

Novak Pupovac je ukinuo nadstrešnicu, koja košta 250.000 maraka. On je predložio da se napravi konzolna nadstrešnica, koja bi koštala oko 50.000 KM, „tako da bi ukupna ušteda mogla iznositi oko 200.000 KM“.

Dr Zoran Aleksić je naveo da se „u projekat izvedenog stanja moraju uključiti sve izmjene“. U prevodi, da se sve pare moraju ukrasti ili, ako više volite, uštediti.

Ako narodni poslanici usvoje odluku o zaduženju RS, oni će svjesno podržati teške kriminalne akte i neće im to biti prvi put.

vezani tekstovi: EIB prekinula finansiranje izgradnje UBKC Banjaluka kako bi spriječila prevaru od nekoliko desetina miliona KM 

Dosje: Vlada RS odobrila prevaru od pet miliona maraka 

Foto dokaz da iza smjene Duška Račića stoji Ranko Škrbić