петак, 30. мај 2014.

Ekskluzivno-istraživanje međunarodne zajednice u BiH: SDS 9,6%; SNSD 6%; SDA 9%, DF 8%; SDP 3,6posto - dokumenti

Piše: Slobodan Vasković



Srpska demokratska stranka (SDS) ima znatno veću podršku među biračima od Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), pokazali su rezultati istraživanja javnog mnjenja koje je sprovela jedna međunarodna organizacija u BiH. 

Prema ovom istraživanju, koje je rađeno na nivou cijele BiH u aprilu ove godine, SDS ima u Republici Srpskoj podršku 9,6 posto birača, dok SNSD ima podršku 6 posto.

Zanimljivo je da bi SDS podržalo 3,6 posto isptanika koji spadaju u starosnu grupu od 18-40 godina, dok bi starosna grupacija od 18 do 24 godine u postotku od 1,6 posto glasala za SNSD.

Čak sedam posto ispitanika “u nivou obrazovanja master i doktoranata” bi glasalo za SDS.
“U nivou obrazovanja master i doktoranata nema onih koji su se izjasnili da bi glasali za SNSD”, navodi se u dokumentu.

Zanimljivo je da je čak 18 posto ispitanika u regiji Banjaluka reklo da bi glasalo za SDS, a svega 7 posto za SNSD.
Prema ovom istraživanju, ispitanici u RS, a posebno u regijama Prijedora, Višegrada i Banjaluke izjasnili su se da žive lošije u odnosu na isti period prije četiri godine.

Takođe, preko 60 posto ispitanika negativno je ocijenilo rad Vlade RS, dok ih je tek deset posto rad Vlade RS ocijenilo zadovoljavajućim.

Više od 70 posto ispitanika u RS, rad Savjeta ministara vidi kao negativan, dok ih je samo 3 posto ocijenilo pozitivnom ocjenom.

Anketa je pokazala i da su Stranka demokratske akcije (SDA) i Demokratska fronta (DF) dva i po puta jači od SDP BiH.  

Prema toj anketi SDA ima podršku 9 posto birača, Demokratska fronta 8 posto, a SDP BiH 3,6, HDZ BiH 2,3 posto, SBB BiH 2,1 posto i HDZ 1990 0,5 posto.

Anketa je sprovedena na uzorku 1557 ispitanika, od čega je skoro 56 posto istaklo da će skoro sigurno izaći na izbore.
Na teritoriji FBiH anketiran je 931 učesnik, u RS 578, a u Brčko distritu njih 48.

Režimski ljudski faktor ponovo zakazao: Stotine studenata nestalo iz kadra

piše: Slobodan Vasković

Režimu baš ne ide. Nikako.
Nisu se okrenuli samo građani protiv njih, već i tehnika. I to režimskih medija.

Kamere su „prolupale“, montaže „poludjele“, a režimski nazovinovinari, ti siroti mali hrčki, drhtavim glasićima pokušali su nadomjestiti sve tehničke nedostatke. Uzalud.

Ekskluzivna vijest glasi da je stotine studenata nestalo u nepoznatom pravcu iz Doboja i Šamca. Preciznije, 550 ih je nestalo, jer ih je jedva pedesetak bilo prisutno na postrojavanju i smotri koju je izvršio Brigadir, imenom Milorad Dodik zvani Udarnik.    

SRNA je prvo Udarnički najavila da je u Doboj i Šamac stiglo 600 studenata na radnu akciju čišćenja. Interesantno je da je Brigadir povjerovao SRNI, iako on najbolje zna koliko ta nazoviagencija laže.

Ne budi mu mrsko, Udarniku našem; spremi se on na brzaka, kežual takoreći, i bez bijelih čizmica, te sjede u Helikopter i pravac Doboj.

Tamo ga je dočekao nekakav Bucko, kojeg su predstavili kao šefa studenata, iako neodoljivo podsjeća na predsjednika Udruženja Mladih Poltrona.

Osim Bucka, prisutne su bile i kamere režimskih ATV-a i RTRS-a, kao i medijsko krilo antirežimskih snaga - BNTV.

Krenulo je kadriranje tokom postrojavanja.    

Udarnik je postrojio Brigadu, ali, kako je on vizionar zagledan u budućnost, nije ni vidio da mu fali 550 studentskih duša.

Snimali su ATV-ovci i RTRS-ovci sa svih strana i iz svih uglova, padao im je na um i helikopter, ali pedesetak ostaje pedesetak, ma šta direktive govorile.

Zato su tu nazovinovinari, ti siroti mali hrčki.

Prvo su na probakinačkoj ATV izvijestili da je u Doboju čistilo „na stotine studenata“, a prikazali su njih pedesetak, da bi se potom preselili u Šamac i „istinito“ nam saopštili da ih je tu svih 150, a nisu prikazali nijednog. Čak ni Bucka.

Nakon toga slijedio je krešendo na RTRS-u. Oni su u izvještaju svih šesto odmah strpali i u Doboj i u Šamac, ali tehnika se nije dala - prikazala ih je tek pedesetak.

BNTV je prikazala njih pedeset, odnosno onoliko koliko ih je i bilo.

Šta reći, sem da je režimski ljudski faktor ponovo zakazao!

https://www.youtube.com/watch?v=gXL6SiA7PqE&feature=youtu.be

SDS gotovo duplo jača od SNSD-a, a SDA i DF više nego duplo od SDP-a

Piše:  Slobodan Vasković

Srpska demokratska stranka (SDS) ima gotovo duplo veću podršku među biračima od Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), pokazali su rezultati istraživanja javnog mnjenja koje je sprovela jedna međunarodna organizacija u BiH.

Prema ovom istraživanju, koje je rađeno na nivou cijele BiH u aprilu ove godine, SDS ima podršku 6,1 posto birača, dok SNSD ima podršku 3,7 posto.


Ovdje je riječ samo o odlučnim biračima, a anketa kaže da će izlaznost na oktobarskim izborima biti oko 55 posto.

Anketa je pokazala i da su Stranka demokratske akcije (SDA) i Demokratska fronta (DF) dva i po puta jači od SDP BiH.  

Prema toj anketi SDA ima podršku 8,4 posto birača, Demokratska fronta 8,1 posto, SDP BiH 3,6, HDZ BiH 2,2 posto, SBB BiH 2 posto i HDZ 1990. 1,9 posto.

четвртак, 29. мај 2014.

RADMANOVIĆ ZNA ODGOVOR: Gdje su milioni od prodaje poslovnih prostora u Jevrejskoj ulici?

Ovih dana sve režimsko "cvijeće" diglo se u odbranu Nebojše Radmanovića, u bezuspješnom pokušaju da demantuju da je ponosni vlasnik novog stana od tačno 307m2. 
Čak ga zastupa i Rajko Vasić, koji je svojevremeno Radmanovića i njegove DSP-ovce, (nakon njihovog ulaska u SNSD), u jednoj svojoj knjizi okarakterisao kao "crvenu gamad". Radmanovića štiti i potrošena i satrula udbaška mrcina Anđelko Kozomara, koji je lani tvrdio da će Radmanović da proda Milorada Dodika strancima. I to zajedno sa Igorom Radojičićem, plavim džemperkom srpske političke scene. 

Evo još "mesa" za odbranu Radmanovića i to u tekstu "RADMANOVIĆ ZNA ODGOVOR: Gdje su milioni od prodaje poslovnih prostora u Jevrejskoj ulici?", koji sam januara ove godine prenio sa portala "Žurnal".

P.S. Zaboravio sam u tekstu oko Radmanovićeve stančuge od 307m2 navesti da osim lovačke i muzičke sobe, ima i sobičak za poslugu.

RADMANOVIĆ ZNA ODGOVOR: Gdje su milioni od prodaje poslovnih prostora u Jevrejskoj ulici?

Piše: Žurnal info

Grad Banjaluka je suinvestitor poslovnog objekta u Jevrejskoj ulici (strogi centar grada). Taj poslovni objekat, prema Aneksu samoupravnog sporazuma iz 1998. godine ima 1661,70 metara kvadratnih. Prosječna cijena kvadrata poslovnog prostora u tom dijelu grada je cca 7.000 konvertibilnih maraka, što znači da ti poslovni prostori vrijede oko 12 miliona KM.
Grad nije zaradio ni marke od prodaje tih poslovnih prostora, iako je u njihovu izgradnju uložio više od 50 posto sredstava. Čak ne zna ni za koliko su ti poslovni prostori prodati niti gdje je završio njihov novac, a onima koji su se usudili da pitaju šta je sa parama od prodaje poslovnih prostora rečeno je:
„Najpametnije vam je da ćutite, jer ako nastavite dalje da čačkate može vas mrak progutati“!!!

GDJE JE ŠEST MILIONA
Cijela priča počinje 1989. godine kada tadašnja firma GP „Krajina“, potom SIZ Komunalnih djelatnosti Banjaluka i Zavod za izgradnju Banjaluka, potpisuju Samoupravni sporazum, kojim se precizira izgradnja poslovnog objekta u Jevrejskoj ulici.
GP Krajina je bila zadužena za izvođenje svih građevinsko-zanatskih i ostalih radova, SIZ komunalnih djelatnosti za pribavljanje, uređenje i opremanje građevinskog zemljišta, izgradnju i uređenje parkirališta..., dok je Zavod za izgradnju trebalo da uradi projektnu dokumentaciju.

Rat je prekinuo izgradnju poslovnog objekta, a 1. jula 1998. godine potpisuje se Aneks Samoupravnog sporazuma „o zajedničkoj izgradnji i operativnom programu finansiranja objekata male privrede u Jevrejskoj ulici“. Ovaj Aneks sporazuma u stvari je novi ugovor između pomenutih subjekata, a Krajinu je i tada predstavljao Borko Đurić, Grad Banjaluku 
Nebojša Radmanović (bio predsjednik IO Grada), dok je na čelu ZIBL-a bio Rajko Pucar, kojeg je na toj funkciji naslijedio čuveni Čedo Savić. (svi dokumenti u posjedu Žurnala)

Ovaj Aneks omogućio je početak izgradnje poslovnog objekta, s tim što je veoma važno istaći da je Grad Banjaluka u tom trenutku imala 49,77 posto vlasništva nad objektom, ZIBL 5,23 posto, a GP Krajina 45 posto. U skladu sa tim udjelima u vlasništvu, trebalo je da bude podijeljen i novac od prodaje poslovnih prostora, što znači da je Gradu Banjaluka trebalo da pripadne najmanje 6.000.000 KM. Međutim, u gradski budžet nije stigla ni marka. ZIBL je bio zadužen za prodaju tih poslovnih prostora i podjelu novca, a sve u skladu sa vlasničkim udjelima.

Ovdje nije kraj priče. Pred izbore 2000. godine Grad Banjaluka izdvaja još milion maraka za dodatno finansiranje izgradnje poslovnog objekta, a novac se prebacuje na račun čiji su potpisnici bili Radmanović, sadašnji gradonačelnik Slobodan Gavranović (tada bio sekretar Skupštine Grada) i Slobodan Bućma, tadašnji sekretar gradskog Sekretarijata za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove. Gavranović i Bućma su i tada, kao i sada, bili ljudi od najvišeg povjerenja Nebojše Radmanovića.

Bilo je logično da Banjaluka, nakon dodatnog ulaganja od milion maraka, zatraži promjenu Aneksa i poveća svoj vlasnički udio u poslovnom objektu. Taj procenat bi premašio 50 posto, ali se to nije desilo, što je protivno zdravom razumu, ali i zakonu.

PREBACITE NAM NOVAC
Poslovni objekat završen je 2003. godine, poslovni prostori u njemu su rasprodani, a Grad nije dobio ni marke. Najveći krivci za to su Radmanović, Gavranović, Bućma i Čedo Savić, koji je na mjestu direktora ZIBL-a naslijedio narečenog Pucara.

Da apsurd bude veći, pojedini vlasnici lokala tužili su izvođača radova, GP Krajinu, zbog kašnjenja izgradnje poslovnih prostora. Na osnovu toga, vlasnicima je po tom osnovu isplaćena izgubljena dobit u iznosu od oko 400.000 KM, a u isplati tih sredstava učestvovao je i Grad Banjaluka, iako nije dobio ni marke od prodaje poslovnih prostora.

Suočen sa ovim problemom, bivši gradonačelnik Banjaluke Dragoljub Davidović je u martu 2012. godine uputio dopis ZIBL-u u kojem od njih traži da mu saopšte koliko su sredstava od prodaje poslovnih prostora uplatili u gradsku kasu.


„Kako je prema navedenom Sporazumu i investicionom programu o zajedničkoj izgradnji objekata, u ulici Jevrejska u Banjaluci, utvrđeno da je zajednički prihod identičan visini učešća u izgradnji objekata i da za Grad Banjaluka, kao pravnog sljednika SIZ-a komunalnih djelatnosti Banjaluka, iznosti 49,77 posto, to vas molimo da nam dostavite finansijski izvještaj koji je ZIBL prebacio, odnosno trebao prebaciti sa zajedničkog računa u korist i na račun Grada Banjaluka u skladu sa članom 18. Sporazuma“, napisao je bivši gradonačelnik Davidović.
Interesantno je da Davidović od svojih službi, odnosno finansija Grada, nije zatražio ove podatke, što pokazuje da Grad nije dobio ni marke.

Gdje su pare završile, možda će odgovore dati Antikorupcioni tim koji će uskoro formirati Vlada RS. Biće interesantno vidjeti da li će Antokorupcioni tim krenuti u istraživanje ovih poslova, kojima je rukovodio aktuelni srpski član Predsjedništva Nebojša Radmanović, u kojima je učestvovao aktuelni gradonačelnik Slobodan Gavranović i koje je realizovao aktuelni predsjednik Privredne komore RS Borko Đurić, a koje je godinama prikrivao neaktuelni Dragoljub Davidović.