понедељак, 29. децембар 2014.

Obračun sa novinarima: MUP RS i FUP upali u Klix

Piše: Slobodan Vasković


Upad MUP-a RS i FUP-a u prostorije portala Klix je najbrutalniji pritisak na medije, čiji je cilj da se zaštite svi oni koji su učestvovali u kupovini poslanika u Narodnoj skupštini RS.

Optužiti novinare Klix-a za prisluškivanje i neovlašteno snimanje ravno je ludilu, ali cilj je samo jedan: spriječiti novinare da ubuduće ikada objave snimke poput onog na kojem Željka Cvijanović otvoreno govori o kupovini dva poslanika i konstatuje da su dva i kupljena.

„Slobodna Bosna“ je javila da po naredbi Kantonalnog suda Sarajevo, policijski službenici Sektora kriminalističke policije MUP-a Kantona Sarajevo uz podršku pripadnika Službe za suzbijanje organizovanog kriminaliteta i korupcije Uprave kriminalističke policije MUP-a RS, vrše pretres prostorija preduzeća D.O.O. "Intersoft“ Sarajevo, koje koristi "Klix.ba“ u Sarajevu.

Još kažu da je iz MUP RS navedeno da se “pretres vrši zbog postojanja osnova sumnje da je izvršeno krivično djelo iz član 174, stav 2 Krivičnog zakona”.

Novinari SB na terenu saznaju da su svi uposlenici portala, urednici i novinari, zamoljeni da napuste prostorije redakcije, dok su na razgovoru zadržani urednik Jasmin Hadžiahmetović, direktori portala Dario i Mario Šimić te novinarka Edita Gorinjac.

Kako se nezvanično saznaje, policija pregleda računare u redakciji portala, a pretpostavlja se da će pretres trajati cijeli dan.

Generalna sekretarka Udruženja BH novinari Borka Rudić pozvala je sve novinare da dođu ispored redakcije Klixa i protestuju zbog ovih dešavanja.

"Pretpostavljamo da se pretresi vrše zbog objavljivanja tajnih snimaka u kupovini glasova u RS-u. Nisu nam dali nikakve informacije i ne daju nam da uđemo u redakciju Klixa. Obavijestila sam sve medije i pozivam novinare da dođu pred porostrije Klixa jer novinari imaju pravo na zaštitu svojih izvora informacija", rekla je Rudić.

Ona je u iozjavi za “Oslobođenje” naglasila da "Umjesto da policija istražuje autentičnost snimka i da se bavi time da li je bilo kupovine glasova, oni maltretiraju novinare i bave se efemernom stranom tog slučaja".



Pripadnici Federalne uprave policije (FUP) i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske još pretresaju prostorije portala "Klix", nakon što su tu akciju počeli jutros u 8.45 sati.

Kako saznaje novinar Agencije Fena s mjesta događaja, kao razlog akcije navodi se objavljivanje spornog audiosnimka razgovora Željke Cvijanović i nepoznatih osoba o navodnoj kupovini glasova poslanika u Narodnoj skupštini RS-a.

Novinari na terenu saznaju da su svi uposlenici portala, urednici i novinari, zamoljeni da napuste prostorije redakcije, dok su na razgovoru zadržani urednik Jasmin Hadžiahmetović, direktori portala Dario i Mario Šimić te novinarka Edita Gorjanac.

Kako se nezvanično saznaje, policija pregleda računare u redakciji portala, a pretpostavlja se da će pretres trajati cijeli dan.
federalna.ba