среда, 3. децембар 2014.

Bobar banka - šteta najmanje sto miliona

Piše: Dragan Čavić

Prije nekoliko dana Agencija za bankarstvo RS (ABRS) uvela je prinudnu upravu u Bobar banku i postavila Savu Ševaljevića za prinudnog upravnika. Desetak dana prije ove odluke, upozorio sam javnost o alarmantno lošem stanju ove banke i pozvao ABRS, MUP i Tužilaštvo RS da odmah preduzmu mjere kako bi se spriječilo da propadnu depoziti građana i države. I da se odmah krene u utvrđivanje krivične odgovornosti onih koji su ugrozili 250 miliona KM depozita u ovoj banci.

Građani su ostali uskraćeni za informaciju koliko je depozita izloženo riziku i kolika je vjerovatnoća da će definitivno propasti. Nažalost, ova vijest ostala je samo vijest, iako je pravo stanje u Bobar banci trebalo da alarmira ne samo ABRS, već i tužilaštvo i MUP da se provede cijelovita istraga o kriminalu zbog kojeg je gotovo 250 miliona KM depozita građana, preduzeća i države ugroženo do krajnje granice.

Bez dileme, stanje u Bobar banci, ali i u drugim preduzećima iz sastava Bobar grupe rezultat je političkog uticaja na upravljanje ove firme.
Pokojni Gavrilo Bobar godinama je bio jedan od najuticajnijih ljudi u SNSD-u i zbog toga je imao ogroman uticaj na institucije vlasti. Očigledno je da se politički uticaj ispreplitao sa poslovnom politikom Bobar grupe, i da je cijela grupacija Bobar bila oslonjena na finansijsku podršku Bobar banke, a ona opet u velikoj mjeri na depozite javnog sektora i javnih preduzeća.

Povezane firme Gavrila Bobara prelivale su ogromne novce iz šupljeg u prazno i, ako se ispostavi na kraju perioda prinudne uprave da ova banka mora u likvidaciju, šteta na teret države i građana iznosiće više od 100 miliona KM.

Ne treba se čuditi što ovu ogromnu aferu ne prati hitna sveobuhvatna kriminalistička istraga, jer kada bi se istraga provela u njoj bi se našla zlodjela ko zna koga sve ne iz vrha SNSD-a. Bez dileme, pljačke je bilo u ogromnim razmjerama, a sada SNSD vrhuška pokušava svu krivicu svaliti na pokojnog Gavrila .

Gavrilo je pokušavao održati firmu na nogama, i nije prezao od upotrebe političkog uticaja na vlasti Republike Srpske da bi mu firma preživjela. Ali, oni iz vlasti Republike Srpske, što su mu izdašno pomagali obezbjeđujući u njegovoj banci državne depozite (što po viđenju što oročene), koji su sada ugroženi i lako mogu biti izgubljeni, najveći su  krivci za sve što se trenutno događa.

Treba li da podsjećam na nekoliko velikih afera propasti banaka u Srbiji, zbog sprege političkog uticaja vladajuće kaste i povlaštenih režimskih biznismena. Propale su, po istom receptu kao i Bobar banka, slijedeće banke: Agrobanka, Razvojna banka Vojvodine, Privredna banka Beograd i Univerzal banka  i time oštetile državu Srbiju za oko 800 milina Evra.
Zbog toga su se u zatvoru našle desetine odgovornih lica iz svijeta politike, koja se sumnjiče za kriminal bankarstva i biznisa, a akciju države na sređivanju stanja u ovim bankama pratila je intenzivna kriminalistička istraga policije i tužilaštva.

Kod nas to vladajućem režimu ne pada na pamet. Na kraju,biće kriv samo Gavrilo Bobar, jer je upokojen, a oni koji su najveći krivci će reći da je ovaj slučaj samo redovna aktivnost Agencije za bankarstvo RS. Umjesto da se iza brave pod hitno nađu svi oni koji su saučesnici u dugogodišnjem prikrivanju katastrofalnog stanja u Bobar banci, kao i brojnih nezakonitosti zbog kojih je ova banka propala, nije isključeno da upravo oni operu ruke od katastrofe koja je na vidiku i za sve optuže onog koji se ne može braniti. A to je njihov bivši stranački drug, pokojni Gavrilo Bato Bobar.

Da bi bila shvaćena veličina finansijske afere Bobar banke dovoljno je pogledati kako izgledaju depoziti ove banke prema dostupnim javnim podacima iz izvještaja nezavisnih revizora:




Na dan 30.06.2014. godine ukupni depoziti u Bobar banci iznosili su 251.372.602 KM.

Depoziti do 50.000 KM, odnosno oni koji su osigurani od strane Agencije za osiguranje depozita BiH, iznose oko 95 milona KM.
Preostali iznos depozita nije osiguran.

Dakle, pod rizikom da propadne  je oko 160 miliona KM depozita.

U strukturi depozita treba imati u vidu one koji su sigurno došli u Bobar banku zbog političkog uticaja iz vrha SNSD-a . Tu su naročito uočljivi depoziti  javnih preduzeća i IRB.

Depoziti javnih preduzeća,fondova i IRB:
RITE Ugljevik 8.000.000 KM,
Hidroeletrane na Drini  2.000.000 KM
Hidroelektrane na Trebišnjici 2.955.830 KM
Lutrija RS 2.000.000 KM
Garanti fond 6.500.000 KM
Mješoviti  Holdinga "ERS" MP a.d. Trebinje oročila nedavno 10.000.000 KM
IRB RS 2.000.000 KM

Meni je poznato ovih gotovo 35 miliona KM depozita koji su se u Bobar banci našli zbog političkog uticaja, a sada su ta sredstva blokirana i upitna sa stanovišta njihove naplativosti.

Pravu sliku o ukupnom iznosu državnih depozita trenutno znaju jedino Savo Ševaljević, Zoran Tegeltija i Slavica Injac.
I svi oni šute jer su u funkciji prikrivanja zločina koji je počinjen protiv građana ove zemlje, što su svoj teško zarađeni novac držali u Bobar banci, a takvih ima na hiljade i njihov novac koji će dobrim dijelom propasti ukupno iznosi oko 115 miliona KM.

Preko Bobar banke, IRB RS je kroz više kreditnih linija dala kredite fizičkim i pravnim licima u ukupnom iznosu od  43.738.348 KM.

Korisitim i ovu priliku da još jednom apelujem na MUP RS, SIPU,Tužilaštvo RS, Specijalno tužilaštvo RS,Tužilaštvo BiH da odmah otpočnu kriminalističku istragu u Bobar banci.

Neko mora krivično odgovarati za ovaj finansijski zločin nad građanima Republike Srpske, a nikada neće odgovarati ako se hitno nešto ne preduzme. Tako oni smatraju, ali stvari će se primijeniti. i to vrlo brzo.