четвртак, 6. новембар 2014.

Zaokret: Dodik već prevario Đokića; Cvijanovićka će pokušati sastaviti novu Vladu RS; SNSD: Valjda imamo većinu


Piše: Slobodan Vasković

Milorad Dodik prvo je poziciju premijera nudio DNS-u, potom Igoru Radojičiću, pa Stevi Mirjaniću, nakon kojeg je na red stigao i Petar Đokić. Dodik je i to obećanje pogazio, pa se vratio Željki Cvijanović, kao najboljem rješenju.

„Totalna rasprodaja“, cinično bi primijetio Igor Radojičić.

Istina, njegova otrovna strelica bila je upućena Mladenu Bosiću, lideru SDS-a, a posledica je velikog grča u kojem se SNSD nalazi i straha da neće uspjeti sastaviti skupštinsku većinu.
Zato se „Totalna rasprodaja“ stopostotno odnosi na SNSD. A sam Radojičić je tek roba, koju Dodik ne želi više u svojoj blizini. Krenimo redom.

Obećanje Milorada Dodika dato Petru Đokiću da će biti mandatar za sastav nove Vlade RS trajalo je samo 24 časa. Dodiku je, na pregovorima u Brčkom, jedino bitno bilo da medijski izmanipuliše javnost i stvori privid da je u koaliciji SNSD, DNS, SPRS, sve u redu, da bi potom sve vratio na početak i odlučio da mandatar mora biti iz SNSD-a.

Uz to, SNSD nikako neće dozvoliti da ministarstva policije i finansija pripadnu njihovim koalicionim partnerima, već će te resore zadržati za sebe. Sve ostalo je predmet trgovine.

„Željka Cvijanović će dobiti mandat da pokuša sastaviti novu Vladu RS. DNS će dobiti predsjednika Narodne skupštine, jer Nedeljko Čubrilović ne može vratiti poslanički mandat, pošto je sledeći sa DNS-ove liste član naprednjaka. Đokić neće dobiti nijednu značajniju poziciju“, tvrde moji izvori iz vrha SNSD-a.

Oni su izrazili uvjerenje da Đokić neće praviti nikakve probleme oko ovih stavova SNSD-a.
„Đokić nema snage da napusti savez sa SNSD-om, ma šta mu nudila druga strana. Jednostavno, on nema hrabrosti da povuče taj potez i toga je Dodik svjestan. Uz to, Dodik ga drži u šaci po nekoliko osnova i to je dodatni razlog zbog kojeg će Đokić prihvatiti ono što mu se ponudi“, istakli su moji sagovornici.

Na moj upit da li SNSD, DNS i SPRS imaju većinu od 42 srpska poslanika, odgovor je glasio: „Valjda“!

Prema riječima mojih sagovornika, Igor Radojičić je predviđen za poziciju Ministra inostranih poslova, ukoliko SNSD uspije da uđe u Savjet ministara BiH.

„Ukoliko se stvari ovako slože, Dodik će, iz gotovo izgubljene situacije, izaći kao veliki pobjednik. Moći će, kao i do sada, da nesmetano upravlja Vladom RS, a neće biti nikakvih otpora ni u parlamentu. Uz to, Radojičića će udaljiti iz RS i tako smanjiti mogućnost da mu on, kratkoročno, ugrozi poziciju lidera u stranci“, kažu moji izvori.


Oni ističu da, trenutno, ovakva situacija odgovara i Radojičiću.
„Radojičić je svjestan da ga Dodik ne želi u svojoj blizini i da mu je veliki broj ličnih glasova koje je dobio minus u Šefovim očima. Ali, svjestan je i ogromnog broja problema pred kojim će se naći nova vlada i zato je bez borbe i pristao da prepusti tu poziciju Cvijanovićki. On računa da će se nastaviti dalje urušavanje SNSD-a i Dodikovog kredibiliteta, zbog teških ekonomskih i socijalnih problema o kojima niko ne govori, a koji su već tu, što će njemu, dugoročno, otvoriti širok put ka čelnom mjestu u stranci“, tvrde moji sagovornici.

Sve u svemu, biće još teške borbe po svim frontovima, a „valjda“ će neko uspjeti i da sastavi izvršnu vlast.