субота, 29. новембар 2014.

SNSD na ivici raskola: Nepomirljiv sukob Dodika i Radojičića

Piše: Slobodan Vasković

Savez nezavisnih socijaldemokrata je pukao na dva dijela. Rascijepio se po liniji Stranka nezavisnih socijaldemokrata, koju kontroliše Milorad Dodik, i Demokratska socijalistička partija, koju kontrolišu Nebojša Radmanović i Igor Radojičić. DSP nikada nije ugašen (Stranka nezavisnih socijaldemokrata i DSP su se svojevremno udružili u Savez nezavisnih socijaldemokrata).

U ovom trenutku Radmanović i Radojičić direktno kontrolišu osam poslanika u Narodnoj skupštini RS. Ukoliko se odluče da napuste SNSD, ovi poslanici bi odmah otišli sa njima.

Radmanovićeva i Radojičićeva procjena je da mogu povući ukupno 15 poslanika SNSD-a, što je više od polovine poslaničkog kluba ove stranke, koja u Narodnoj skupštini RS ima ukupno 29 poslanika.

Radojičić i Radmanović sada razmatraju kada da napuste Dodika i SNSD sa svojim poslanicima - da li da to učine odmah i da ne podrže izbor nove Vlade RS ili da to učine u februaru ili martu, kada će ovaj entitet dospjeti u teško izdržive i premostive finansijske probleme.

Sukob između Dodika i Radojičića traje više od dvije godine, a počeo je onog trenutka kada je Dodik postavio Željku Cvijanović za međunarodnog sekretara SNSD-a, a potom je, u martu 2013. godine, ustoličio na premijersku funkciju.

Nezadovoljstvo je kod Radojičiča kulminiralo nakon izbora, kada je shvatio da će on i njegovi ljudi biti bez milosti pometeni sa svih značajnijih pozicija. Radojičića je posebo razjarila Dodikova izjava u stranačkim krugovima da mu (Radojičiću) mora naći neku poziciju.

“Moram nešto dati Igoru”, rekao je Dodik, odnoseći se prema ovom visokom funkcioneru SNSD-a kao prema siromašnom rođaku.

Kada je Radojičić čuo šta je Dodik rekao, napao ga je pred svjedocima i kazao mu: “Ko si ti da bilo kome šta daješ, a posebno meni?”

Radojičić je konačno shvatio da Dodik Republiku Srpsku doživljava kao sopstvenu zemljoradničku zadrugu, a njega i ostale visoke funkcionere SNSD-a kao zadrugare koji čekaju Dodikovu milostinju.


Od tada, Dodik i Radojičić uopšte ne komuniciraju niti Radojičić želi da mu se javi na telefonske pozive.

Radojičića je snažno podržao i Radmanović, koji je ogorčen na Dodika, jer ga je, zajedno sa Nikolom Špirićem, izigrao kada je Špirića postavio za nosioca liste SNSD-a za Predstavnički dom, a njega ostavio da čeka milostinju stranačkog šefa.

Vrhunac sukoba desio se 26. novembra, kada su obavljene konsultacije Dodika sa predstavnicima SNSD-a u vezi sa imenovanjem mandatara za sastav nove Vlade RS. U delegaciji SNSD od visokih funkcionera ove stranke bila je samo Željka Cvijanović. S njom u delegaciji bili su Dušan Petrović, Cvijanovićkin savjetnik i Slavko Mitrović, Dodikov savjetnik.

Na novinarsko pitanje, zašto u delegaciji nema Radojičića, Dodik je odgovorio: “Ovo je sasvim dovoljno”.

Međutim, to objašnjenje nije bilo dovoljno Nebojši Radmanoviću, koji je pozvao Dodika i upitao ga: “Je li ti to SNSD?!”.

Nakon toga, došlo je do žestokog verbalnog obračuna između njih dvojice, koji je završio otvorenom prijetnjom Radmanovića raskolom stranke.
“Ti nas tjeraš da napravimo stranku”, rekao je Radmanović Dodiku.

Dodik se sada nalazi u veoma teškoj situaciji, jer mu se može desiti da i prije izbora nove Vlade RS dođe do raskola u SNSD-u. Dodik je hazarder i neće se predate bez borbe. Koji će potez povući, veoma je teško procijeniti.