понедељак, 3. новембар 2014.

Progon gradonačelnika Banjaluke: Dodik tjera Gavranovića zbog zemljišta Hirurgije

Piše: Slobodan Vasković

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović već nedeljama je pod pritiskom da podnese ostavku na tu funkciju. Lično to od njega traži Milorad Dodik, a stvari su otišle tako daleko da mu se Gavranović prestao javljati na telefon.

Nekoliko je razloga  zbog kojih Dodik hoće da otjera Gavranovića, a ključni jeste odbijanje gradonačelnika Banjaluke da povuče tužbu u vezi sa zemljištem na kojem se nalazi Hirurgija.

Rješenjem Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS (od prošle godine), dozvoljava se Univerzitetskoj bolnici Banjaluka (nekadašnji kBC) upis vlasništva na zemljište na kojem se nalazi Hirurgija.

Riječ je o 40 dunuma u strogom centru Banjaluke, koje po gradskim cijenama vrijedi 32 miliona KM.

Predati su dokumenti za uknjiženje, nakon čega je Gavranović pokrenuo upravni spor. To sada stoji kao zabilježba u predmetu i kvari plan.
A plan je da se to zemljište da kao hipoteka za bankarsku garanciju, kojom bi se firmi “Lindner” garantovalo plaćanje izgradnje centralnog hola i završetka Južnog krila Univerzitetske bolnice (nekadašnjeg KBC-a).

Nakon čega Bolnica i Ministarstvo zdravlja ne bi plaćali “Lindneru” radove. Vrijednost tih radova je 10,3 miliona, a “Lindner” bi aktivirao hipoteku i preuzeo zemljište vrijedno najmanje 32 miliona, po gradskim cijenama. (Realna vrijednost mu je 40 miliona KM – vidi vezani tekst Nova afera-stari akteri: Škrbić, Bogdanić i Stanetić otimaju 40 dunuma u centru Banjaluke).

Od Gavranovića se ultimativno zahtijeva da povuče tužbu, nakon čega bi Bolnica mogla uknjižiti zemljište Hirurgije kao svoje vlasništvo, što bi omogućilo realizaciju kriminalnog plana otuđenja 40 dunuma građevinskog zemljišta u centru Banjaluke.

Gavranović to neće da uradi, jer zna da ga takav postupak, prije ili kasnije, vodi direktno u zatvor, pošto je riječ o teškom krivičnom djelu.

Istovremeno, Mirko Stanetić, direktor Univerzitetske bolnice Banjaluka, ultimativno zahtijeva od Upravnog opdbora te ustanove da mu izda odobrenje da može zemljište Hirurgije staviti pod hipoteku za bankarsku garanciju “Lindneru”.


Nakon što sam 31. oktobra ove godine, u tekstu Nova afera-stari akteri: Škrbić, Bogdanić i Stanetić otimaju 40 dunuma u centru Banjaluke), objavio kriminalne namjere u vezi sa zemljištem na kojem je Hirurgija, Stanetić je sazvao hitan sastanak UO i zahtijevao podršku za nezakoniti akt.

Stanetić je u upravi Univerzitetske bolnice uveo pravi teror: svakodnevno se progone “sumnjivi”, urla se na radnike, a, u skladu sa normama Režima, pretresaju se stolovi i računari, kako bi se otkrilo ko mi dostavlja informacije. (nastaviće se)

Vezani tekst: Nova afera-stari akteri: Škrbić, Bogdanić i Stanetić otimaju 40 dunuma u centru Banjaluke