петак, 7. новембар 2014.

Orson Vels u SNSD-u: Građanin Kejn pod udarom Građanina Igora


piše: Slobodan Vasković

Milorad Dodik, najveći sijač lažnog optimizma svih vremena, iz dana u dan najavljuje formiranje nove Vlade RS, licitirajući navodnom podrškom od 42-45 srpskih glasova, iako nema više od 39 sigurnih.

Ali, nedostatak parlamentarne većine, najmanji je problem ovdašnjeg Građanina Kejna: može mu se desiti da mu i koalicija i stranka puknu usred kombinatorike!

Građanin Kejn, osim želje da uđe u vlast po svim nivoima, ne pitajući za cijenu, ima i strašnu volju da tokom tih vratolomija iz igre izbaci Igora Radojičića i pošalje ga, ako ikako mogne, za ministra inostranih poslova. Kad već ne može da ga spremi u Mongoliju.

Istovremeno, G. Kejn Željku Cvijanović već inauguriše za premijera (objavio sam to 06.11.). Dodik ne želi Radojičića u blizini niti na bilo kojoj funkciji u Republici Srpskoj, jer ga smatra svojom Jadrankom Kosor. I ne griješi, pošto će Radojičić, prije ili poslije, morati da se otvoreno sukobi sa njim.

Djelovalo je da je Građanin Igor prihvatio šut kartu i da će čekati rasplet oko formiranja vlasti na nivou BiH, koji je krajnje neizvjestan. (U svoj toj neizvjesnosti Savez za promjene malo je bliži ulasku u Savjet ministara od SNSD-a).

Izgleda da se Građanin Igor naglo probudio i shvatio da bi mogao ostati samo poslanik, tek jedan od dizača ruku, i otpočeo je bitku za poziciju premijera.

Ne čini to direktno, već preko DNS-a i SP-a, koji su koalirali sa Građaninom Igorom i zajedno pokušavaju od Dodika napraviti Pustinjaka u Palati predsjednika, i ostaviti ga bez ikakvog uticaja i realnih poluga vlasti.

Jednostavnije rečeno, i Radojičić i DNS i SP procijenili su da je Dodik prošlost, da su promjene neminovnost i pokušavaju ih podstaći unutar koalicije, pri tom izbjegavajući Savez za promjene.
Oni imaju namjeru da se nametnu kao nosioci promjena, da, uz Radojičića, prigrabe kompletan SNSD, i da Dodika i Savez za promjene potpuno izbace iz igre.

Suptilan plan, bez ikakve dileme. I nije uopšte neosnovan.

Radojičić, Pavić i Đokić osmislili su udar na Dodika i taj plan počeo je da se realizuje: Pavić i Đokić pristali su da SNSD predloži mandatara za sastav nove Vlade RS, ali pod uslovom da to ne bude Željka Cvijanović!

DNS i socijalisti traže “novo lice”, a “novijeg lica” unutar SNSD-a od Radojičićevog nema.

Ukoliko Dodik odbije da se odrekne Cvijanovićke, onda će DNS i socijalisti zatražiti poziciju premijera. I priprijetiti odlaskom prema Savezu za promjene. I u toj varijanti Dodik nema ništa.

Radojičić, osim podrške DNS-a i SP-a, ima značajnu podršku i unutar SNSD-a, ali i u tajkunskim redovima, koji su ubjeđenja da u vremenu koje dolazi “Dodik donosi samo nevolje”. Prije svih se to odnosi na Slobodana Stankovića, koji je najinteligentiji i najveći “lisac” od svih Dodikovih tajkuna.

Stanković se već odmakao od Dodika u određenoj mjeri, snažno ojačao svoje veze sa DNS-om i Radojičićevom strujom unutar SNSD-a. Njegov “tal” u cijeloj ovoj priči sa inauguracijom Radojičića (i potapanjem Dodika torpedovanjem Cvijanovićke) je, (sem Ministarstva saobraćaja i veza, koje on cijelu deceniju kontroliše), Ministarstvo zdravlja.

Ukoliko Radojičića uspiju izgurati za mandatara i obezbijediti mu većinu, ministar zdravlja će postati Mirko Stanetić, aktuelni direktor Univerzitetske bolnice Banjaluka.

U znak zahvalnosti, Stanetić bi, kao ministar, obezbijedio da “Integral inženjering” bude izvođač radova na rekonstrukciji Univerzitetske bolnice, vrijednoj 83 miliona evra koju je dobio “Vamed”.

Na taj način iz igre bi, sem Dodika, bili izbačeni i Ranko Škrbić i firma “Sloboprom”, koja je već viđena kao izvođač radova.
Građanin Kejn nije naivčina i vrlo brzo će shvatiti razmjere zavjere protiv sebe. U kojoj učestvuju njegovi, koliko do juče, najvjerniji saveznici. Kako će Dodik odgovoriti na ovaj pokušaj puča, izuzetno teško je prognozirati.
Izvjesno je da se bez “glave na panju” neće završiti.