среда, 26. новембар 2014.

Ko je, BRE, i Šta je, BRE, Japansko društvo?

piše: Slobodan Vasković

Već dva dana pokušavam da saznam kakva je i čija humanitarna organizacija “Japansko društvo”, koja večeras u parlamentu Srbije treba da dodijeli nagrade Aleksandu Vučiću, Miloradu Dodiku i Emiru Kusturici.

Ne postoji broj telefona te organizacije ni u Srbiji ni u Republici Srpskoj. Niti novinari iz Srbije imaju pojma o njima.

Na netu se može naći da su smješteni na Trgu Mladenaca 4/14 u Novom Sadu, ali vam na informacijama ljubazno kažu da ne postoji takva organizacija na toj adresi. I da ne postoji takva organizacija ni u Beogradu. Ni u Banjaluci.

Postoji njihov sajt na netu, na kojem nema nikakvog kontakt broja. Ali ima slika pozivnice za 21. maj ove godine za uručenje Velikih nagrada Vučiću, Dodiku, Kusturici i brojnim drugim ličnostima i kompanijama.

Potpisnik pozivnica je izvjesni Slobodan Maldini, arhitekta. Osnivači Japanskog društva su: Slobodan Maldini, Sofia Lancoš Maldini i Dragan Mirković.
Još se navodi da “Svake godine Japansko društvo će birati svoje počasne članove: Pojedince i kompanije”.

Nema ni riječi o sastavu žirija, za koji se tvrdi da je sastavljen od “eminentnih javnih ličnosti iz svijeta kulture i obrazovanja”.

Volio bih znati ko su ti Članovi Žirija koji su Dodiku dodijeli nagradu za “свеукупан допринос развоју друштва, економије, безбедности Републике Српске и региона, за допринос подизању угледа Републике Српске у региону и ван регионалних граница, за покретање свеукупних друштвених реформи, реализацију нове етапе прогреса друштва и подизање нивоа међудржавних, међунационалних и општих људских односа у Републици Српској”!

Riječ je, po svemu sudeći, o medijskoj manipulaciji i ujdurmi u kojoj učestvju i Vučićevi i Dodikovi kabineti. Dodikov kabinet me ne iznenađuje, a, Bogami, ni Vučićev, pa se u narednom vremenu može lako desiti da im nagrade uruči i “Sjevernokorejsko društvo”. Jer Vučić je sve više Dodikov Dron, koji on baca na Republiku Srpsku. Ali o tome više uskoro.
POZIVNICA NA DODJELU VELIKIH NAGRADA
Због изванредних достигнућа на свим областима развоја друштва, жири Јапанског друштва који чине наши истакнути представници на подручју културе, друштва и економије донео је одлуку да Јапанско друштво ове године додели Велике награде: 
  
1. АЛЕКСАНДРУ ВУЧИЋУ, председнику Владе Републике Србије, за допринос развоју Србије који је учинио отпочињући свеукупне реформе друштва које су без преседана у новијој историји Србије, посебно за изванредне напоре које чини у изградњи новог, савременог друштвеног уређења заснованог на највишим светским стандардима, за изванредне резултате у борби против корупције и криминала и свеукупној промени свести друштва према потенцијалима земље и новим могућностима развоја Републике Србије;

2. МИЛОРАДУ ДОДИКУ, председнику Републике Српске, за свеукупан допринос развоју друштва, економије, безбедности Републике Српске и региона, за допринос подизању угледа Републике Српске у региону и ван регионалних граница, за покретање свеукупних друштвених реформи, реализацију нове етапе прогреса друштва и подизање нивоа међудржавних, међунационалних и општих људских односа у Републици Српској;

3. ЕМИРУ КУСТУРИЦИ, хуманисти и ствараоцу, за изванредан допринос развоју културне свести у региону, посебно у Републици Србији и Републици Српској, за изванредан допринос афирмацији културе, историје и традиције Срба и осталих народности који живе на нашим просторима, за реализацију дугорочних пројеката на Мокрој Гори и Андрићграду, којима се афирмишу наше културне и друге трајне вредности на најбољи могући начин;

4. МАСАФУМИЈУ КУРОКИЈУ, Амбасадору Јапана у Републици Србији, за изузетан допринос међудржавној сарадњи Србије и Јапана, за реализацију помоћи Јапана Републици Србији на многим пољима, укључујући хуманитарну помоћ, посебно за помоћ приликом реализације донације хибридних возила Владе Јапана Републици Србији и донација Јапана на пољу образовања, здравства и заштите животне средине.

5. АЛЕКСАНДРУ ВУЛИНУ, Министру за рад, запошљавање, борачка и социјална питања за изванредан допринос одрживом развоју и помоћ српским срединама на подручју Косова и Метохије, за допринос стабилизацији свеукупних односа у српским срединама на Косову и Метохији.

6. СЛОБОДАНУ ТРКУЉИ, музичару, за допринос у представљању српске културе изван граница земље и развоју традиционалног музичког израза код нас;

7. Компанији "ЈТ ЈАПАН ТОБАКО" а.д. Сента за хуманитаран рад, посебно за донације корисницима народне кухиње и реализацију програма стипендија "Сакура" које ЈТИ додењује сваке године студентима из Србије за истраживачки рад у Јапану;

8. Компанији "ПРО ТЕАМ" и госпођи Нели Перовић за изванредна достигнућа у пословању и унапређењу пословања, као лидеру међу предузећима на полљу шпедиције и транспорта;

9. Компанији "ТИГАР", Пирот и генералном директору Небојши Ђенадићу за реализацију програма реорганизације компаније и хуманитарну делатност компаније "Тигар";

10. Расаднику "ЕДЕН" и Илији Јованову директору расадника, за развој малог предузетништва у Србији, приватну иницијативу и постигнуте резултате у примени врхунских научних достигнућа у малом приватном предузећу.

11. Специјалну награду "Пријатељ Јапана" јапанологу Драгану Миленковићу, за 40-тогодишњи допринос ширењу јапанске културе у Србији и представљање српске културе у Јапану.

СВЕЧАНА ДОДЕЛА ВЕЛИКЕ НАГРАДЕ ЈАПАНСКОГ ДРУШТВА БИЋЕ ОДРЖАНА 21. МАЈА 2014. У 12Ч У ВЕЛИКОЈ САЛИ МУЗЕЈА КИНОТЕКЕ У БЕОГРАДУ У УЗУН МИРКОВОЈ УЛИЦИ БР . 1. ОВИМ ПОВОДОМ ПОЗИВАМО ВАС ДА ВАШИМ ПРИСУСТВОМ УВЕЛИЧАТЕ ОВУ СВЕЧАНОСТ.

Захваљујемо се свим добитницима Награде Јапанског друштва" на изванредним достигнућима и честитамо им на изванредним резултатима и напорима које чине на пољу развоја нашег друштва.  Желимо вам пуно успеха у даљем раду .

Слободан Малдини, председник Хуманитарне организације Јапанско друштво