понедељак, 17. новембар 2014.

Ekskluzivno: Okružni sud vratio Banjaluci zemljište koje je oteo Budo Stanković

Piše: Slobodan Vasković

Okružni sud Banjaluka donio je 23. oktobra 2014. godine Presudu broj: 11 0 U 012 752 13 U, kojom poništava notarske ugovore kojima je zemljište, koje koristi Poljoprivredna škola u Banjaluci, bilo upisano kao vlasništvo firme „Gilmark“ iz Gradiške. 

Sud je utvrdio da je Grad Banjaluka stvarni vlasnik zemljišta (gotovo 300 dunuma), a Poljoprivredna škola njegov privremeni korisnik, te da ta školska institucija „nema mogućnost da raspolaže navedenim nepokretnostima obzirom da se radi o zemljištu kojim raspolaže Grad Banjaluka“.

Poslije ove presude, Budo Stanković je ostao bez (najvećeg dijela) najskupljeg komada zemljišta u Banjaluci, vrijednog cca 400 miliona KM.

U vezi cijelog ovog slučaja, portal „Žurnal“ u serijalu „Afera“, objavio je film „Kum1“, u kojem je precizno objašnjeno kako je došlo do otimanja ovog dragocjenog zemljišta i njegovog prelaska u ruke Bude Stankovića. 

Nakon ugovora između Poljoprivredne škole i firme "Gilmark", zemljište je ekspresno sa „Gilmarka“ prebačeno na Budu Stankovića).
Stanković je tada na sebe uknjižio 292 dunuma zemljišta u Banjaluci i time postao najveći privatni zemljoposjednik u urbanoj zoni grada Banjaluke.

Izuzetno je bitno uočiti hodogram preuzimanja gotovo kompletnog zemljišta Poljoprivredne škole. Stanković je to uradio uz pomoć firme „Gilmark“ d.o.o. iz Gradiške, čiji je vlasnik Ilija Gigović.


Prvo firma „Gilmark“ 22.04.2013. godine mijenja zemljište sa Poljoprivrednom školom, tako što im daje parcele po selima, a oni njima 292 dunuma u Banjaluci. Defakto je to poklon od 292 miliona maraka.

Stanković sa „Gilmarkom“ pravi kupoprodajni ugovor 27.05.2013. godine, kojim od te firme navodno kupuje skupocjeno građevinsko zemljište u Banjaluci, a suštinski ga samo preuzima.

U ZK ulošku, iz kojeg se vidi da je Stanković preuzeo svih 292 dunuma, uočljivo je da je Dodikov kum i školski prijatelj, tu supervrijednu komadinu gradskog građevinskog zemljišta uknjižio na sebe 27. aprila. Stanković se uknjižio 27. aprila, a kupoprodajni ugovor sa Gilmarkom potpisao je 27. maja, što znači da je zemljište uknjižio na sebe mjesec dana prije nego što ga je kupio.

Kada je Tihomir Gligorić saznao za ove malverzacije, on 29. aprila 2013. godine pokreće disciplinski postupak i smjenjuje Aleksandra Deurića sa mjesta šefa Područne jedinice Banjaluka. Deurić je uknjižio zemljište na Stankovića. Zbog toga je Gligorić ekspresno smijenjen dan kasnije.

Nakon svega se ispostavilo da je Budo Stanković, uz pomoć firme „Gilmark“ i odgovornih iz „Poljoprivredne škole“ počinio teško krivično djelo, ali niko od oragana gonjenja ništa ne preduzima.

Objavio sam 29. oktobra ove godine da je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik smijenio Budu Stankovića sa mjesta predsjednika Izvršnog odbora OO SNSD Laktaši.

Niko ovu vijest nije ni potvrdio, ali ni demantovao. Međutim, Stanković se od tog dana vrlo vrlo rijetko pojavljuje u Laktašima.

Očito je ova presuda Okružnog suda bila razlog za razlaz Dodika i Stankovića.

O svemu ovome pišem već godinama, a Stankovićev sin Dragan pozivao je javno na moje ubistvo u martu ove godine. Uprkos tome, istražni organi RS nisu htjeli prstom da mrdnu zbog tih monstruoznih poziva. Na kraju, poslije presude Okružnog suda Banjaluka, dobio sam satisfakciju za sve kroz šta sam prošao.

vezani video: KUM




 vezani tekst:  Kako je Dodikov kum Budo Stanković postao najveći banjalučki vlastelin http://slobodanvaskovic.blogspot.com/2013/06/dosje-kako-je-dodikov-kum-budo.html