петак, 11. јул 2014.

Opozicija "na glavi": SDS namjerava kandidovati Miću Mićića ili Mirka Šarovića za člana Predsjedništva BiH; Ivanić pokušava srušiti Savez

piše: Slobodan Vasković

Mladen Bosić, lider SDS-a, obavijestio je članove Saveza za promjene da Srpska demokratska stranka namjerava za poziciju člana Predsjedništva BiH nominovati Mirka Šarovića ili Miću Mićića.

Bosić je ovaj potez obrazložio činjenicom da Srpska napredna stranka Jove Mitrovića nikako ne želi podržati kandidaturu Mladena Ivanića, šefa PDP-a, zbog njegove ucjenjivačke politike i dogovaranja sa Miloradom Dodikom, šefom SNSD-a.

Takav stav onemogućuje da Koalicija prijavi svoje kandidate, jer su njeni potpisnici Bosić i Mitrović. Ivanić je odbio da potpiše Koaliciju, jer ga nisu odmah, prije svih dogovora, nominovali, a sada ih moli da ga kandiduju. Kakav licemjer, politikant i, što ne reći, nikakav karakter.

Mladen Ivanić je odmah krenuo u rušenje Saveza za promjene, zahtijevajući od NDP-a da ne podrži prijedlog SDS-a. Tako je opoziciona Koalicija dva dana prije konačnog prijavljivanja kandidata "ni na nebu ni na zemlji".

Niti se znaju imena oba kandidata niti se zna sa koliko kandidata za člana Predsjedništva će izaći opozicione stranke.

Potpuno je neodgovorno ovakvo ponašanje, a sasvim je van pameti da su članice Saveza dozvolile Ivaniću da ih svojim ucjenama dovede u potpuni ćorsokak.

Ukoliko opozicione stranke pristanu na Ivanićeve ucjene pokazaće da su, svidjelo se to nekome ili ne, nedorasle zadatku i da i ne zaslužuju da preuzmu vlast.

Ivanićevo ponašanje je neviđena drskost, bezobrazluk i politička hajdučija, a zaista je krajnje vrijeme da se ostale opozicione stranke prestanu uvijati pod njegovim pritiskom i povuku odlučan potez, pa koliko košta neka košta. Nakon toga svako će snositi istorijsku političku odgovornost za svoje postupke.

Ne treba smetnuti sa uma ni činjenicu da bi Ivanićevo vaskrsavanje na poziciji kandidata za člana Predsjedništva BiH značilo da opozicione stranke vode politiku po principu da "uzjašu umjesto Kurte" i da je sva priča oko promjena tek blagoglagoljiva i bogougodna predizborna skazka koja će trajati do objave rezultata.

Ukoliko SDS uzmakne pred Ivanićevim ucjenama, nikakvo opravdanje će im biti priča o sopstvenoj žrtvi "kako druga strana ne bi pobijedila", zato što je to mala žrtva spram žrtvovanja principa i prihvatanja politike provođenja ličnih interesa. Što Ivanić čini od početka dogovora o Savezu.

SDS ima mogućnost i da nikog ne kandiduje, da PDP kandiduje Ivanića i tako se "umire strasti", ali to ne bi bila politika, već burleska.

SDS može kandidaturu predložiti i nekom drugom iz PDP-a, što je nemoguća misija, jer oni "hoće" Ivanića, ali i nekom iz NDP-a ili SNS-a, koji do sada nisu pokazivali nikakvu zainteresovanost za tu funkciju.

Biće interesantno vidjeti i kako će se Dragan Čavić opredijeliti o Mićiću i Šaroviću i da li će prihvatiti Ivanićeva "objašnjenja" i krokodilske suze o potrebi njegovog kandidovanja; istog onog Ivanića koji je, nakon dogovora sa Dodikom, srušio poslednju SDS-ovu vladu, da bi potom sadašnji lider NDP-a ostao bez čelne pozicije u SDS-u.

I, da se ne zaboravi, Ivanić je bio sa Dodikom u vlasti sve do 2009. godine, a u periodu od 2007.-2009. počinjena je najveća pljačka Republike Srpske - od izgradnje najskupljeg autoputa, najskuplje zgrade vlade, pa do uništenja zdravstva RS. I sve to vrijeme, a ni nakon toga, PDP nije ni zucnuo o pljački.

Opozicija je, trpeći Ivanićevo razaračko djelovanje, već sebi nanijela ogromnu štetu, koja će postati nepopravljiva dodijele li mu nominaciju.