среда, 30. јул 2014.

Ministarstvo zdravlja namjestilo tender “Famedu”


Piše: Slobodan Vasković
Bečka firma “Famed” na prevaru je pobijedila na tenderu, vrijednom cca 165 miliona KM, za izgradnju Centralnog medicinskog bloka Univerzitetske bolnice u Banjaluci.


Projektom je predviđena sanacija, adaptacija i reorganizacija Centralnog medicinskog bloka, izgradnja novog sjevernog krila, kao i nabavka kompletne medicinske i nemedicinske opreme.

U tenderskoj prevari ključnu ulogu odigralo je Ministarstvo zdravlja Republike Srpske, odnosno ministar Dragan Bogdanić.

Prema informacijama potvrđenim iz nekoliko različitih izvora, “Famedu” su tri mjeseca prije nego ostalim firmama zainteresovanim za gradnju Centralnog bloka, dostavljeni opšti uslovi tendera. To je “Famedu” dalo mogućnost da mnogo bolje pripremi svoju ponudu od češke firme “Metrostav”, koja se prijavila na tender.

“Tri mjeseca prednosti koje je Famed imao nad ostalim takmacima, bili su im dovoljni da precizno spreme tehničku dokumentaciju po stavkama. Zato je njihova ponuda u obimu od 90 posto ispunjavala tehničke uslove, dok je ponuda češke firme ispunila oko 74 posto iste te uslove”, tvrde moji sagovornici.

Sve kompanije zainteresovane za gradnju Centralnog bloka dobile su uslove 12. februara 2014., ali su oni “Famedu” tajno dostavljeni tri mjeseca ranije, početkom novembra 2013. godine.

Pomoćnik ministra zdravlja Gordan Jelić je nedavno na pres konferenciji istakao da je riječ o veoma detaljnom tenderu sa više od 12.000 strana “koje su 12. februara dostavljene na adrese pet zainteresovanih kompanija, a do roka za podnošenje ponuda 7. maja stigle su dvije ponude” i to kompanije „Famed“ iz Austrije i kompanije „Metrostav“ iz Češke.


“Na osnovu rezulatata i nalaza ocijenjene su ponude i u izvještaju je navedeno da je pobjednik na tenderu kompanija `Famed` iz Austrije. Taj izvještaj je 18. juna poslat u EIB na saglasnost“, naveo je Jelić.

Ponuda kompanije “Famed” za izgradnju Centralnog bloka iznosi 83.990.000 evra.

Gordan Jelić, v.d. pomoćnika ministra zdravlja RS, rekao je na pres konferenciji da će konačna vrijednost ugovora biti poznata nakon zvaničnih pregovora između Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Srpske i kompanije „Famed“, koji su planirani za avgust.

Jelić je rekao da bi cijena nakon tih pregovora mogla biti i niža. Zaboravio je napomenuti da bi mogla biti i viša.

Kompanija “Famed” morala je dobiti ovaj posao, jer su tako naložili Milorad Dodik i Ranko Škrbić.

Vezani tekst:

Nova afera u zdravstvu RS: Bogdanić mora potpisati ugovor sa „Vamedom“ težak 80 miliona evra; Centralni blok grade presuđeni kriminalci