четвртак, 24. јул 2014.

I dalje traje uspješna borba SNSD-a protiv nezaposlenosti: Konačno sve supruge stranačkih funkcionera uposlene u institucijama RS


Piše: Slobodan Vasković
Agencija za državnu upravu Republike Srpske (ADURS) trebalo je da obavi 24. jula ove godine intervuje sa kandidatima koji ispunjavaju opšte i posebne uslove konkursa za zasposlenje u Republičkom centru za istraživanje ratnih zločina i traženje nestalih lica.


Ovu odluku donio je 18.07. ove godine Aleksandar Radeta, direktor ADURS, koji je izvjesno uzbuđen zbog intervjua, jer će se pred komisijom pojaviti i njegova supruga Aleksandra Stegić-Radeta, koja je konkurisala za radno mjesto Viši stručni saradnik za istraživanje ratnih zločina sa istorijskog aspekta.

Biće to odlično za porodicu Radeta ukoliko gospođa Radeta prođe intervju, jer na današnjem vremenu dobiti posao nije mala šala. U stvari to je, kada je Republika Srpska u pitanju, neslana šala, jer u ovom entitetu poslove dobijaju samo pripadnici porodica vladajućeg establišmenta.

Konkursi služe tek za ubijanje vremena i zezanje sa javnošću. Nepotizam caruje, a razlog je da se niko od članova familija vladajuće elite ne prepusti narkomaniji i ostalim devijantnim pojavama.

Tako je i u ovom slučaju, jer Aleksandra Stegić-Radeta, spruga Aleksandra Radete, već radi u Republičkom centru za istraživanje ratnih zločina,  godinu dana.

Konkurs je raspisan da bi se njen status verifikovao i da bi bila primljena na neodređeno vrijeme.

Milorad Kojić, Direktor Centra za RZ, je raspisao 10. juna 2014. godine javni konkurs za 4 radna mjesta, a u dogovoru sa Radetom 11. juna ove godine još jedan konkurs za 5 radnih mjesta.

Cilj je sprovesti u djelo zapošljavanje uskog kruga pažljivo (već unaprijed) odabranih lica, između ostalih i svojih vlastitih supruga i „prijateljica“. (Imena objavljujem na kraju teksta).

Radi se o ukupno devet radnih mjesta, a sedam njih, koje sada treba primiti u radni odnos su još prije godinu dana bez konkursa dovedeni u Centar, kao i Radetina supruga Aleksandra.

Milorad Kojić je sin poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS Mirka Kojića.
Njegov dolazak na čelo Centra za istraživanje RZ nevjerovatna je farsa, i dokaz da je izvršna vlast RS potpuno privatizovana i služi isključivo za uposlenje funkcionera SNSD-a, njihove uže i šire rodbine i prijatelja.

Na inicijativu predsjednika tri najveće nevladine organizacije od posebnog interesa po Republiku Srpsku Branislava Dukića (logoraši), Pantelije Ćurguza (BORS) i Nedeljka Mitrovića (porodice  nestalih) i Staše Košarca (ispred Tima za koordinaciju), početkom januara 2013. godine, Vlada RS je, pravdajući se tehničkim razlozima, smijenila Janka Velimirovića, tadašnjeg direktora i postavila Kojića za v.d..

Dukić, Ćurguz i Mitrović su insistirali na dolasku Kojića, kako bi stvorili uslove za zapošljavanje svojih članova porodica i prijatelja.

Kao pokriće za otvaranje procesa poslužilo je tadašnje spajanje Centra za istraživanje ratnih zločina sa Operativnim timom Republike Srpske za traženje nestalih lica, što je Vlada Republike Srpske iskoristila kao obrazloženje za dovođenje sadašnjeg direktora Milorada Kojića, čime su u potpunosti realizovane želja trojice predsjednika nevladinih organizacija, potom Košarca i Zlatkovićeve.

Informacija sa službenog sajta Agencije za državnu upravu od 26.6.2013. godine iz rubrike – Rezultati intervjua od 26.6.2013. godine, iz koje je vidljivo da je Milorad Kojić jedini kandidat za direktora Centra od Komisije za intervju dobio maksimalni broj od mogućih 50 bodova, pokazuje o kakvoj farsi se radi.

Ali, tako su stvoreni uslovi da se Kojić smjesti i vrati protivuslugu Radeti, u vidu otvaranja procesa trajnog zaposlenja njegove supruge Aleksandre u Centru za istraživanje ratnih zločina.

Milorad Kojić pokazao se veoma sposobnim u trgovini sa Radetom. Riješio je ne samo svoje, već i uposlenje svoje supruge Jelene Kojić.
Kojeg li čuda: Jelena Kojić dobila je posao upravo u Agenciji za državnu upravu, i to mjesto Višeg stručnog saradnika za analitičke poslove (što je vidljivo iz javno objavljenog rezultata konkursa Agencije od 24.1.2014. godine).

Treba li podsjećati da je na čelu Agencije Aleksandar Radeta. Kojićeva je već bila zaposlena u Ministarstvu pravde.

Sada je došlo vrijeme da Kojić vrati protivusluge Radeti tako što će njegovu suprugu Aleksandru primiti u stalni radni odnos. I to će se, bez dileme, i desiti. Čim se obavi intervju. 
(O teškim kriminalnim radnjama u Centru za RZ, uskoro ću objaviti brojne podatke).

LISTA LICA KOJIMA JE NAMJEŠTENO STALNO ZAPOSLENjE PREKO JAVNIH KONKURSA U CENTRU ZA ISTRAŽIVANJE RATNIH ZLOČINA RS:

1. mjesto istoričara 1: Radeta Aleksandra, supruga direktora Agencije za državnu upravu
2. mjesto istoričara 2: Maličević Draško, po intervenciji čelinačkog SNSD-a i Kabineta Predsjednika RS.
3. mjesto vozača: Despetović Rade, ugostiteljski radnik, preko "nekog" iz SNSD-a
4. odnosi sa javnošću: bivša novinarka Klepić Gordana, po intervenciji Staše Košarca i Gorana Krčmara.
5. SSS: mašinski tehničar Lončar Slavica, po intervenciji predsjednika logoraša RS ("lična prijateljica" Branislava Dukića).
6. finansije: Radaković Dragana, po stranačkoj liniji oca (SNSD)
7. pravnik: Viktor Nuždić, kadar SNSD-a iz Srpca, stranački (SNSD), i po direktorovom izboru.