четвртак, 31. јул 2014.

Dodik slagao Vučića i novac Srbije, zajedno sa Bogdanićem, usmjerio za sanaciju privatne njemačke firme „Frezenijus“, a ne dobojske bolnice

Piše: Slobodan Vasković

Milorad Dodik i Dragan Bogdanić prešli su sve granice bezočnosti- novac koji je Srbija donirala za obnovu bolnice u Doboju, oni su usmjerili na sanaciju štete koja je nastala privatnoj firmi „Frezenijus“, čiji je dijalizni centar poptuno poplavljen tokom vodene kataklizme, koja je BiH zahvatila krajem maja.

Dobojska bolnica, srećom, uopšte nije poplavljena, ali jeste dijalizni centar „Frezenijusa“ i Dodik je, uz Bogdanićevu asistenciju, odlučio da toj prebogatoj firmi iz Njemačke, koja od Republike Srpske godišnje za usluge dijalize inkasira nekoliko miliona maraka (po ugovoru iz 2007. godine – cca 5 miliona godišnje, minimalno), donira 400.000 Konvertibilnih maraka.

Vlada RS je sa „Frezenijusom“ prije osam godina ušla u projekat javno-privatnog partnerstva, prema kojem ta njemačka firma pruža usluge dijalize pacijentima oboljelim od bubrežnih bolesti.

Dodikov gest čini se humanim, jer se kao cilj postavlja što hitnije osposobavljavanje dijaliznog centra, ali, nažalost, daleko je to od svake istine.

Iz prostog razloga što je „Frezenijus“ taj koji treba da sanira nastalu štetu, a nikako Vlada RS, niti Fond Solidarnosti. Još manje Vlada Srbije.

Javno-privatno partnerstvo sa „Frezenijusom“ znači da RS, odnosno Fond zdravstva, obezbjeđuju pacijente i novac za usluge koje im se pružaju, dok „Frezenijus“ obezbjeđuje zaposlene, zgradu i opremu. I tu nema nikakvog miješanja, jer u suprotnom nije trebalo ni potpisivati ugovor.


Zato je Dodikov postupak guranje para u privatne džepove i transakcija u kojoj „Frezenijus“ zarađuje na poplavama enormne sume novca. Kada saniraju štetu, ostaće im 400.000 KM profita.

Sada se pitate kako? Pa tako što im je Dijalizni centar i oprema koja je poplavljena osigurana 100 posto i naplatiće osiguranje u apsolutnom iznosu štete. Time pokrivaju gubitke, a 400.000 maraka, koje im je Dodik, uz Bogdanićevu asistenciju, donirao su čist profit.

Tu ova zaista prljava priča ne završava. „Frezenijus“ je većinski vlasnik firme “Vamed”, kojoj je Ministarstvo zdravlja prije nekoliko dana dodijelilo posao od cca 165 miliona KM (83 miliona evra) za izgradnju Centralnog medicinskog bloka Univerzitetske bolnice u Banjaluci. Valjda je sve jasno, a i krug je zatvoren-krug para i prevara.

Nakon ona 163 miliona, nema dileme da je “Frezenijusu” bilo potrebno još i 400.000 KM, koji su, defakto, oteti od poplavama uništenih građana Doboja.

Jedino ništa nije jasno članovima dobojskog SNSD-a, koji su, braneći lik i djelo primarno Dodika, a potom i Bogdanića, potvrdili da je riječ o marifetlucima velikih razmjera sa donacijom Vlade Srbije.

Predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Doboj Spomenko Vasilić je, 30.07., izjavio da je dobojska bolnica “pretrpjela indirektne štete tokom majskih poplava, a donatorska sredstva biće usmjerena na saniranje dijaliznog centra, koji je proizvod javno-privatnog partnerstva sa njemačkim ‘Frezenijusom’".

Vasilić je još i podsjetio da je riječ o doniranim sredstvima Vlade Srbije u iznosu od oko 1.000.000 KM, koja će biti distribuisana za sanaciju Osnovne škole "Vuk Stefanović Karadžić" i Bolnice "Sveti apostol Luka".


Vasilić je i ne htijući potvrdio da će se sredstva utrošiti za privatnu firmu iz Njemačke, ne pojašnjavajući šta uopšte SNSD ima sa raspodjelom donacija i novca.

Još gore od njega je postupila Sanja Vulić, portparolka Bolnice i odbornica SNSD-a, koja je ustvrdila: „Predsjednik Republike Srpske kada je to rekao nije morao da vam crta da u sklopu bolnice radi i dijalizni centar. Mi nismo vama dostavili detaljan plan u šta će se ta sredstva uložiti jer nam niste dali ni priliku da kažemo da će od tih 400.000 jedan dio biti uložen u Frezenijus.“

Vulićevoj bi neko zaista trebao nacrtati da je svojom izjavom direktno potvrdila da je riječ o prevari, jer „Frezenijus“ je taj čiji su objekti i oprema, a ne Fond zdravstva RS i njemačka firma dužna je snositi sve troškove štete od poplava.

Umjesto da se sredstva od 400.000 KM daju građanima i da se njima saniraju štete, Dodik je pare Srbije dao svojim i poslovnim prijateljima Ranka Škrbića, koji su za osam godina pružanja usluga dijalize iz RS odnijeli nekoliko desetina miliona maraka.


Prilikom nedavne posjete Doboju, predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbija donirati milion konvertibilnih maraka za sanaciju oštećenih škola i bolnica.

Očito ga je Dodik izvarao, jer je znao da bolnica u Doboju nije poplavljena.
„Evo nas ovdje u Doboju gdje Vlada Srbije želi da pomogne u sanaciji šteta. Opredjelila je određeni novac dovoljan da se sanira ova škola i dijelovi bolnice koji su isto tako stradali..“, rekao je 18.07, tokom Vučićeve posjete Doboju Milorad Dodik.

Uopšte mu nije smetalo, niti SNSD-u i dalje smeta što su u Doboju zaista poplavljeni obdaništa, Dom zdravlja i brojne druge ustanove neophodne za funkcionisanje grada.

Svoje prste u cijeloj ovoj prljavj raboti ima i Ministar zdravlja Dragan Bogdanić, koji se morao usprotiviti Dodikovoj odluci o darivanju novca “Frezenijusu”, jer je štetna i nezakonita.

Međutim, Bogdanić ima svoj lični interes u svemu ovome, zato što je nosilac izborne liste SNSD za parlament RS, za regiju Doboj.

Na njegovo insistiranje Spomenko Vasilić je i postavljen na čelo OO SNSD Doboj, jer njegov prethodnik nije slušao Bogdanića.