субота, 10. мај 2014.

Kratki ogled o Mrcini

piše: Slobodan Vasković

Rashodovana udbaška Mrcina Anđelko Kozomara nastavlja preko “Euroblica” svoj rat sa mnom, zloupotrebljavajući novinare tog nesretnog lista i dopisujući u njihove tekstove male prljave objede protiv mene.

Šta čovjek da radi truloj Mrcini kakva je Kozomara, sem da ga po glupoj tintari odvali činjenicama i argumentima, koji kristalno jasno pokazuju o kakvoj prevarantskoj, kriminalnoj i bolesnoj spodobi se radi.

Prije nego se pozabavim Kozomarinim kriminalnim radnjama, kratka analiza “Euroblica”, od 10.05.2014. godine.

Na naslovnoj strani te propale novine, u nadnaslovu stoji: Sukob vlasti i opozicije u Republici Srpskoj; u naslovu: U rat uvukli i porodice; a u podnaslovu: SDS teško optužio predsednika RS u vezi sa ugovorom između “Elektrokrajine” i “Tošibe” Đenova: Tvrde da je njegov sin Igor Dodik, kao menadžer, dobio uz Dodikovu pomoć 10 miliona evra; drugi dio podnaslova glasi: Laži - Dodik: Ne dirajte porodicu. Sve su to gnusne laži.

Ovako koncipirana naslovna strana ide direktno u korist SDS-a, a protiv Dodika, a dio podnaslova u kojem je apostrofirano “Laži” i Dodikova izjava, implicira da Dodik o cijelom slučaju laže.

Vođen slijepom mržnjom da se meni osveti i bolesnom željom da se dodvori Dodiku, rashodovana udbaška Mrcina napravila je kardinalne greške i dodatno potopila Dodika i njegov demanti, odigravajući snažno za SDS.

Na 3. strani je kompletan tekst, pod naslovom “U rat uvukli i porodice”, u kojem se manje više iznose stavovi Dodika, SDS-a i NDP-a oko ovog slučaja nepotizma. Međutim, na samom početku teksta sam ja -problematični bloger.

“Nakon što je SDS, bez prethodne provere, preneo tekst jednog problematičnog blogera koji je do sada izgubio mnoge sudske sporove zbog neistina o ugovoru između ‘Elektrokrajine’ i firme ‘Toshiba’ iz Đenove, gde je navodno jedan od menadžera Igor Dodik, sin predsednika RS, oštro je reagovao Milorad Dodik”, prvi je pasus tog članka.   


Ovaj dio u tekst je upisao lično Kozomara, mimo volje potpisnika članka, što dovoljno govori o mentalnom sklopu Mrcine.

Uz to, Kozomara odmah na početku demonstrira da nije provjerio navode o uposlenju Dodikovog sina u “Toshibi”, tako da ničim ne demantuje izrečene navode, sem što to pokušava svojim prevaziđenim jeftinim udbaškim podmetanjima.

Kada je već tako posvećen planinarenju u Dodikovom rektumu, zašto nije provjerio gdje mu radi sin?! Zna Mrcina da je uposlen u “Toshibi”, pa pokušava da ublehama zamuti vodu. Toliko se zaigrao da je učinio izvrsnu uslugu SDS-u i kompletnoj opoziciji, i nanio Dodiku još jedan težak udarac.

Od Budale njegovog kalibra ništa drugo se nije moglo ni očekivati. Neće biti druge, već da ga Vedran Škoro, kućni ljubimac Bude Stankovića, ponovo u svojoj emisijici, izgubljenoj u svih 11 dimenzija, pokuša izvaditi iz septičke jame u kojoj se Mrcina nalazi. Uzaludan posao, jer je to Mrcinino prirodno stanje.


Otkud toliki bol u Mrcininoj tintari, kada sam ja - “problematični bloger” - u pitanju? Bol, očito neizlječiva, dolazi od činjenice da ga je “problematični bloger” bez problema raksrinkao i pokazao svu njegovu mentalnu i poslovnu bijedu, te dokazao da je Mrcina najobičniji hohštapler i lažov. Uz to, nesposoban do mjere da bi i givikt pokvario.

Tokom marta prošle godine objavio sam seriju tekstova (Afera “Kozomara” – tri nastavka) u kojima sam dokumentovao da je Mrcina dužan preko dva miliona maraka, kao i da zbog toga pokušava izreketirati Fond zdravstva. To su iz te institucije i potvrdili dopismom upućenim “Euroblicu”, 23.10.2012. godine.

Reketiranje Fonda zdravstva
“Tekstovi koji se objavljuju u serijalu u Euroblicu nisu ništa drugo do reketiranje ne bi li se pospustilo pred zahtjevima onih koji bi da se domognu nekadašnjih privilegija. Svjesni da je sve paušalno i netačno, tekstove ne potpisuju oni, već ih poturaju novinarima koje su izložili posljedicama. Mobing je blaga riječ za takvo uredništvo”, navedeno je, između ostalog, u demantiju Fonda zdravstva koje je listu “Euroblic” upućen 23.10.2012. godine. Ovaj dopis potpisao je tadašnji direktor Fonda zdravstva Goran Kljajčin.

“Euroblic” je (24.10.2012.) objavio dio Kljajčinovog demantija, ali ne i ovaj pasus, u kojem se tvrdi da Kozomara reketira Fond zdravstva.

Razlozi zbog kojih je Kozomara napadao Fond leže u sledećem odgovoru.

“Fond zdravstvenog osiguranja RS je 2005. godine realizovao tender za nabavku citostatika za zdravstvene ustanove u RS. Na tenderu je kao najpovoljniji ponuđač, i to samo za jedan lijek, izabrana i firma Farmaprom doo Banjaluka. Međutim, nezadovoljna takvim rezultatom, jer nije izabrana za više lijekova, firma Farmaprom je uložio prigovor Fondu, a zatim i Kancelariji za žalbe BiH, koja je žalbu odbila kao neosnovanu. Od tada se vode sudski postupci koje je pokrenula firma Farmaprom, nezadovoljna odlukom Kancelarije za žalbe BiH. Pred Sudom BiH se vodi upravni spor  kojim se ocjenjuje zakonitost upravnih akata Kancelarije za žalbe BiH, a u vezi sa sprovedenim postupkom javne nabavke citostatika za potrebe zdravstvenih ustanova u RS u 2005. godini, a vrijednost spora je 837.893 KM”, odgovoreno mi je iz Fonda zdravstva na upit da li ta institucija ima sudske sporove sa Kozomarinom firmom “Farmaprom”, te kolika je njihova vrijednost.
 Kozomara nema nikakve šanse da dobije ovaj spor, ali mu je iz vrha vlasti obećano da će ga dobiti, u šta je Mrcina povjerovao i šeni kao malo prljavo kuče pred čelnicima Režima. Mrcini su pare potrebne, jer je dužan i Bogu i narodu i dobavljačima svoje firme i to više od dva miliona maraka.

Dug “Biognostu” 350.000 KM
“Dugo smo sarađivali i sa firmom g. Kozomare. On nam je 2003. g. ostao dužan 90. 000 eura i stalno je tvrdio da će nam to platiti. Pisao je pisma u kojima je naglašavao da je častan čovjek i da će sve platiti čim naplati dug od KBC. Sva ta pisma, pisana njegovom rukom, još uvijek posjedujem. Kada je taj dug ušo u treću godinu i došao pred zastaru, mi smo ga tužili, a g. Kozomara je i dalje tvrdio da  će sve platiti“, kaže Mirjana Marchiotti, suvlasnica firme “Biognost”.


Prema njenim riječima, Kozomarina firma je 2007. godine blokirala račun KBC-a, potražujući 620 hiljada KM.
„On nas je tada nazvao i rekao da će nam novac uplatiti čim on skine novac sa računa KBC-a, te da će nas u vezi sa tim kontaktirati njegov advokat. Od tada do danas nikad nas niko nije nazvao, a prošlo je šest godina. Mi imamo pravosnažne sudske presude u našu korist, koja iznosi 174 .000 KM, a isto toliko su i zatezne kamate, tako da nam je dužan ukupno oko 350.000 KM“, bila je precizna Mirjana Marchiotti, suvlasnica firme „Biognost“.

Marchiotti je posebno naglasila da je Kozomara tokom sudskog postupka tvrdio da njegova firma „Farmaprom“ nikada ništa nije kupila od „Biognosta“.
„Ono što je zapanjujuće jeste da je g. Kozomara tvrdio na Sudu da nikada od naše firme nije kupio ništa, premda mi posjedujemo sve njegove uvozne carinske deklaracije iz kojih je jasno da smo mi njemu robu isporučili i da je on robu primio“, rekla je naša sagovornica.

Dug Vetfarmu 530.000 KM
Kozomarina firma “Farmaprom” dužna je isplatiti i preduzeću “Vetfarm” iz Višegrada ravno 536.162,21 KM. Ovu cifru potvrdio je Viši privredni sud u Banjaluci, svojom presudom broj: 61 0 Ps 000433 12 Pž, datiranoj 15.12.2012. godine. “Vetfarm” je tužio Kozomarin “Farmaprom”, jer je odbio da im plati isporučene lijekove.

“Žalba tuženog (Kozomare, op.aut.) se odbija kao neosnovana i presuda Okružnog privrednog suda u Istočnom Sarajevu broj 61 0 Ps 00433 09 Ps od 16.12.2011. godine se potvrđuje. Prvostepenom presudom obavezan je platiti tužiocu iznos od 536.162, 21 KM…, te je tuženi dužan nadoknaditi tužiocu troškove parničnog postupka u iznosu od 24. 048,00 KM”, navodi se u Presudi Višeg privrednog suda u Banjaluci.


Dug Hypo banci pola miliona maraka
Međutim, to je tek vrh ledenog brijega, jer je Kozomara, koji se lažno predstavlja kao borac protiv kriminala i korupcije, dužan i Hypo banci pola miliona maraka. Njegova firma “Farmaprom” podigla je kredit te vrijednosti kod ove finansijske institucije 2009. godine i nije vratila ni pfeniga. Taj kredit, kako mi je potvrđeno, banka vodi pod oznakom “E”, što će reći da ga smatraju nenaplativim. Upravo zbog toga i Hypo banka je, poput ostalih zlosretnih Kozomarinih poslovnih partnera, pokrenula sudski spor protiv njegovog “Farmaproma”.
„Farmaprom“ i Kozomaru tužile su i brojne institucije Republike Srpske, među kojima su „Službeni glasnik RS“, Grad Banjaluka, RTRS..., te firme iz Bijeljine, Zagreba..., kao i radnici kojima je ostao dužan plate.

Dug njegovog „Farmaproma“, kako sam utvrdio dosadašnjim istraživanjem, je najmanje dva miliona maraka, i to nije konačna cifra.

I, nakon svega, jedna reketaška, pokvarena, prevarantska, prljava, prezadužena Mrcina nađe se da drži slovo o politici, poštenju, moralu…