четвртак, 17. децембар 2015.

Vladimir Kovačević: Ništa od mosta u Bratuncu, jer Vlada RS nema para


Republika Srpska odustala je od gradnje mosta između Srpske i Srbije u Bratuncu, između Ljubovije i Bratunca.

Tako nešto vidljivo je iz dopisa koji su Putevi Republike Srpske poslali Pravobranilaštvu Republike Srpske.

U tom dopisu navodi se da Pravobranilaštvo kod Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove odustane od podnesenog zahtjeva za eksproprijaciju iz razloga što Putevi ne raspolažu finansijskim sredstvima za isplatu naknade vlasnicima nekretnina. Nezvanično, Putevima jeste obezbijedjeno 900.000 maraka za to, ali je novac potrošen u druge svrhe.

Saznajem iz obaviještenih izvora da Putevi još nisu platili ni imovinu koja je već popisana i izuzeta, a odustaje se od nastavka izuzimanja imovine jer para nema.

U principu veći dio imovine je već popisan i posao završen, a u manji dio posla se još nije ušlo, ali to ne mijenja kompletnu sliku, jer još nije plaćena ni imovina koja je izuzeta.

U medjuvremenu, Srbija već uveliko radi svoj dio posla sa svoje strane granice. Radovi na izgradnji mosta zvanično su počeli 20. oktobra ove godine, a kao rok za završetak gradnje predviđen je septembar 2017. godine.

Početku radova prisustvovali su Aleksandar Vučić i Milorad Dodik a projekat je najavljen kao znak velike saradnje Srbije i Srpske.

Dodik i Vučić otvorili fantomski most (26. juni 2015)

Piše: Slobodan Vasković

Premijer Srbije Aleksandar Vučić priznao je da su svi dosadašnji memorandumi i potpisi u vezi sa izgradnjom mosta Bratunac-Ljubovija bili lažni i da su služili u dnevno-političke svrhe.

Vučić je to rekao na konferenciji za novinare posle zajedničke sjednice vlada Srbije i RS u Beogradu.

Sljedeću zajedničku sjednicu dvije vlade on je najavio je za oktobar, nakon što, kako su javile agencije, počnu "stvarni radovi" na mostu Bratunac – Ljubovija,

U nekoliko navrata sam pisao o početku radova na izgradnji mosta Bratunac – Ljubovija, koji je najavljivan svaki put kad bi dvije vlade održale zajedničku sjednicu. I tako godinama. 
Podsjećam na tekstove koje sam o fantonskom mostu objavio u prethodnom periodu.

Čekajući Most(o)a (25. septembar 2014.)

piše: Slobodan Vasković 
Groteska, a u glavnim ulogama dvije Gospođe Ministarke. Zorana Mihajlović i Srebrenka Golić, koje nisu znale kako kvalitetno utrošiti današnji dan, pa su posegnule za potpisivanjem, odavno i višestruko potpisanog memoranduma/protokola/dokumenta/dogovora... 

Vijest glasi: Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović i ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić potpisale su danas u Banjaluci Memorandum o razumevanju o saradnji dva ministarstva u oblasti građevinarstva, urbanizma i prostornog planiranja.
Kako je saopšteno, ministarke su razgovarale o izgradnji mosta preko Drine Ljubovija - Bratunac, ističući da će za izgradnju pristupnih saobraćajnica i graničnog prelaza, koji će biti zajednički i za BiH i za Srbiju, dozvole izdavati resorno ministarstvo RS.
“Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije daćemo saglasnost za izdavanje i lokacijskih uslova, građevinske i upotrebne dozvole”, navela je ministarska Golić na konferenciji za novinare posle potpisivanja Memoranduma. 
Sve bi to bilo bajno i krasno, da oko fantomskog mosta nisu već "pala" dva potpisa, grljenje i ljubljenje nadležnih ministara. Prvi 2010., a drugi 2013. godine.  

Današnje potpisivanje djeluje kao novi igrokaz Nušićeve "Gospođe Ministarke". Gospođe Ministarke su odigrale veoma loše svoje uloge, kao i njihovi prethodnici, koji su ranije nastupali oko nepostojećeg mosta: Čubrilović, Dulić i lić. 

Te 2010. godine, Čubrilović i Dulić su najavili da će 2012. godine početi radovi na izgradnji mosta, što se nije dogodilo. Čubrilović i Ilić su 11.09.2013. najaviti početak gradnje 2014., a  završetak radova na mostu 2015. godinu. Ništa od toga se nije desilo. Sem još jednog potpisivanja. Očito je da je mastilo baš jeftino.

Podsjećam vas na tekst objavljen na ovom blogu 11.09.2013. godine, koji se bavi potpisivanjem Protokola o izgradnji mosta preko Drine Ljubovija-Bratunac.

 Inflacija protokola, mosta ni na vidiku (11.09.2013.)

piše: Slobodan Vasković

Besposlen pop i jariće krsti, stara je narodna izreka, koja bi se u potpunosti mogla primijeniti i na „rad“ Velimira Velje Ilića, ministra građevinarstva i urbanizma Srbije i njegovog ovdašnjeg kolege Nedeljka Čubrilovića, ministra saobraćaja i veza u Vladi Republike Srpske.

Izgleda da ova dva ministra nemaju pametnijeg posla već da recikliraju i potpisuju već potpisane Protokole.

Prema najavi iz Vlade RS, Ilić i Čubrilović potpisaće danas, 11.09.2013. godine, Protokol o izgradnji mosta preko rijeke Drine na lokaciji Ljubovija – Bratunac.
Interesantno je da je Čubrilović već potpisao Protokol o izgradnji novog mosta na Drini na lokaciji Ljubovija-Bratunac i to prije gotovo tri godine, 24. septembra 2010. godine. Supotpisnik je bio Oliver Dulić, tadašnji ministar životne sredine i prostornog planiranja Srbije.

Te 2010. godine, Čubrilović i Dulić su najavili da će 2012. godine početi radovi na izgradnji mosta, što se nije dogodilo. Čubrilović i Ilić će danas najaviti početak gradnje sledeće godine i završetak radova na mostu 2015. godinu.

Čubrilović je prije tri godine istakao da će “gradnja mosta koštati 1,5 miliona evra”, dok će, prema “novom” Protokolu ta cijena biti 11 miliona evra.

Protokol od prije tri godine potpisan je u jeku predizborne kampanje u RS, a očito je i da je ovogodišnji u toj funkciji, jer je kampanja već počela, premda su izbori tek dogodine.

Nakon svega nejasno je da li se preko Drine, između Ljubovije i Bratunca, grade dva ili samo jedan most i po kojoj cijeni?!

Vjerovatno će to otkriti naredni protokol, koji bi, po utvrđenoj dinamici potpisivanja dosadašnjih, trebao biti “šarnut” 2016. godine, tokom septembra.

VIJESTI O PROTOKOLIMA

11.09.2013./SRNA/: PROTOKOL O MOSTU PREKO DRINE KOD BRATUNCA BANJALUKA, 11. SEPTEMBRA
Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i ministar građevinarstva i urbanizma Srbije Velimir Ilić potpisaće danas u Banjaluci Protokol o izgradnji mosta preko rijeke Drine na lokaciji LJubovija - Bratunac.

Protokol će biti potpisan u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Banjaluci, najavljeno je iz Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske.

Iz Ministarstva građevinarstva i urbanizma Srbije saopšteno je da je osnovni cilj potpisivanja Protokola i radnog sastanka planiranje daljih aktivnosti na realizaciji projekta izgadnje mosta preko Drine, na lokaciji LJubovija - Bratunac.

Iz Ministarstva građevinarstva i urbanizma Srbije potvrđeno je da će, osim Ilića, sastanku prisustvovati i pomoćnik ministra Aleksandra Damnjanović.

Izgradnja mosta, koji će koštati 11 miliona evra, rezultat je specijalnih veza Srbije i Republike Srpske. Gradnja bi trebalo da počne naredne godine i bude završena u 2015.godini.

Dužina mosta trebalo bi da bude 230, a širina 14 metara.

Srbija je uradila projekat i finansiraće kompletnu izgradnju mosta, terminala i pristupne saobraćajnice iz pravca LJubovije, a Republika Srpska će, prema ranijem dogovoru, finansirati pristupne puteve do mosta iz pravca Bratunca. /kraj

Republika Srpska i Srbija su danas sklopile sporazum o izgradnji mosta preko Drine vrednosti 1,5 miliona evra, kod Bratunca u RS i Ljubovije u Srbiji.

Protokol o tome su danas u Banjaluci potpisali ministar saobraćaja i veza Republike Srpske (RS) Nedeljko Čubrilović i ministar životne sredine i prostornog planiranja Srbije Oliver Dulić.

Ministar Čubrilović je izjavio da da bi 2012. godine trebalo da počne izgradnja mosta između mesta Bačevac i Fakovića, dužine oko 200 metara.

Čubrilović je novinarima rekao da će izgradnju mosta finansirati Vlada Srbije, a pristupne puteve - koji nisu uračunati u vrednost projekta, gradiće Srbija i RS, svaka na svojoj strani.

Prema njegovim rečima, izgradnja mosta i novog graničnog prelaza je u interesu celog Podrinja, sa obe strane granice.
"Ovaj most je dobio prioritet u odnosu na neke druge objekte jer je Srbija pokazala poseban interes za njegovu izgradnju", kazao je Čubrilović.
To je treći most između RS i Srbije, za čiju izgradnju sredstva u celosti obezbeđuje Srbija, rekao je Čubrilović.

Ministar Oliver Dulić je rekao da će novac za izgradnju mosta i pristupnog puta biti obezbeđen u državnom budžetu Srbije za iduću godinu.
Dulić je ocenio da je taj projekat još jedan od primera "uspostavljanja sve boljih odnosa istog naroda koji se gleda preko granice".
"U ovom slučaju pričamo o konkretnom projektu koji može da bude realizovan u veoma kratkom roku i koji će građanima sa dve strane Drine doneti ne samo dobre veze, već i potencijal za privredni rast i razvoj, a time i bolju budućnost", kazao je Dulić.

Ministar Dulić je rekao da je u planu i izgradnja auto-puta koji bi, sa jedne strane, spajao Beograd sa Jadranom, a sa druge strane, Evropski koridor 11 sa RS, prema Višegradu, i tamo gde u RS procene da je najvažnije.
Potpisivanju protokola prisustvovao je i premijer RS Milorad Dodik koji je ocenio da se realizuju dogovori RS i Srbije u okviru specijalnih i paralelnih veza.

Protokol o izgradnji mosta između Bačevaca i Fakovića Vlada RS je odobrila u maju ove godine.

Vlada RS se protokolom obavezala da stvori uslove za otvaranje novog graničnog prelaza na toj lokaciji, te da obezbedi sredstva za za izgradnju pristupne saobraćajnice na levoj obali Drine.

Prema protokolu, Vlada Srbije obavezala se da će obezbediti sredstva za izradu planske i tehničke dokumentacije, sredstva za izgradnju mosta, novog graničnog prelaza, pristupnih saobraćajnica na desnoj obali Drine, te za poslove nadzora. /kraj

24. septembar 2010. /TANJUG/: POTPISAN PROTOKOL O MOSTU
Ministar životne sredine i prosotornog planiranja Srbije Oliver Dulić i ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović danas su u Banja Luci potpisali protokol o izgradnji novog mosta Bačevci – Fakovići (kod Bratunca) preko reke Drine.

Govoreći o potpisanom protokolu, ministar Oliver Dulić je rekao da postoji dobra saradnja izmedju Srbije i RS, koja se odvija u skladu sa Sporazumom o specijalnim paralalenim vezama i na osnovu koga se realizuju konkretni projekti.

"U ovom slučaju mi pričamo o konkretnom projektu, koji može da bude realizovan u veoma kratkom roku i koji će gradjanima koji žive s dve strane reke Drine doneti mnogo bolje ne samo veze nego i potencijal za privredni rast i razvoj za bolju budućnost", rekao je Dulić.

On je dodao da će Srbija u budžetu za narednu godinu obezbediti sredstva za izgradnju ovog mosta i za pristupne puteve, koji će početi da se grade 2012. godine.

"Mi smo kao ministarstvo spremni da učinimo sve što je u našoj moći, ne samo da obezbedimo sredstva nego i da vrlo brzo dodjemo do neophodne tehničke i projektne dokumentacije", rekao je Dulić, dodajući da od RS zavisi koliko brzo će se obezbediti neophodna sredstva da se na tom mestu otvori granični prelaz.
Dulić je rekao da je ovo samo jedan most, koji se gradi na Drini, podsećajući da je nedavno otvoren most na Rači i da je u realizaciji i jedan važan putni pravac, koji bi povezivao autoputeve koji prolaze kroz Srbiju i BiH.

Potpisivanju Protokola prisustvovao je i premijer RS Milorad Dodik, koji je čestitao ministrima na potpisanom dokumentu koji je deo rezultata dogovora izmedju vlasti Srbije i RS u sklopu Sporazuma o specijalnim paralelnim vezama.

"Most se gradi da spoji ljude, obale i njihove potencijale u budućnosti", rekao je Dodik, dodajući da će na tom mostu biti granični prelaz, ali to je privremeno, kaže on, jer i Srbija i RS insistiraju na evropskim integracijama kada neće postojati granice i medjudržavni prelazi.

Dodik je rekao da je na sastanku Saveta za primenu Sporazuma o specijalnim paralalenim vezama dogovoreno da se napravi na tri važna mesta komunikacijski spoj izmedju Srbije i RS.
"To je most na Rači, koji je sagradila Srbija, most koji sada nameravamo graditi i putna komunikacija izmedju Višegrada i Užica", rekao je Dodik.
On je istakao da sve ovo ne bi bilo moguće da nema strateške odluke vlade Srbije da udje u ove projekte.

Govoreći o potpisanom protokolu ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Čubrilović je rekao da je ovo nastavak dobre saradnje s vladom Srbije i da se radi o projektu od vitalnog interesa za privredu i sa jedne i druge strane Drine.

Nedeljko Čubrilović je rekao da je projektna vrednost mosta 1,5 miliona evra, koje obezbedjuje Srbija, a njegova dužina je nešto veća od 200 metara.
"Sredstva za prilazne puteve obezbedjuje svako sa svoje strane", kazao je Čubrilović. (Tanjug)