субота, 10. август 2013.

Dodikov kum i kriminalac Stanković pod zaštitom banjalučkog tužilaštva

piše: Slobodan Vasković

Tužilaštva i Sudovi najveći su generatori kriminala i korupcije i najodgovorniji za opštu pljačku što divlja u cijeloj BiH i oba njena entiteta.

Niti tužioci niti sudije nemaju ni najmanje volje, želje, namjere... da se uključe u borbu protiv ovih pošasti, a nerijetko su i sastavni dio kartela koji zgrću milione, dok su građani sve siromašniji i siromašniji. Nije tu riječ samo o zatvaranju očiju i gledanju kroz prste moćnicima, već, preciznije, bez asistencije, podrške i učešća tužilaca i sudija kriminal i korupcija nikada ne bi dostigli gigantske gabarite, kakve trenutno imaju.

Posebno nečasnu ulogu na spirali beščašća sudova i tužilaštava, zauzimamju banjalučke pravosudne institucije koje su u potpunosti u funkciji kriminalnih kartela koji razvaljuju i ovaj Grad i cijelu Republiku Srpsku.

Nijedan jedini ozbiljan predmet, koji se odnosi na pljačku građana, ove institucije nisu uradile, ali su zato u sve ijednom, gdje su bili involvirani tajkuni i mafijaši bliski vlasti, uspjeli da ih oslobode i još proglase dobrim domaćinima. Kao što je to, na primjer, učinjeno u slučaju „Medicinska elektronika“ u kojem je oslobođen Mile Radišić (proces još u toku) ili, pak, u slučaju „Šume“, kada je stradao samo Srđan Ljubojević zbog reketa, a ostali iz vrha Socijalističke partije, što su u tome učestvovali, nisu ni „pipnuti“.

Posljednji u nizu sramnih poteza banjalučkog Okružnog tužilaštva jeste slučaj „Poljoprivredne škole“ i bezočne pljačke stotina hektara vrijednog zemljišta u Banjaluci. Premda postoji sva relevantna dokumentacija koja svjedoči da je na djelu kriminal u kojem su Banjaluka i RS oštećeni za stotine miliona maraka, Tužilaštvo ništa ne preduzima, već, štaviše, čini sve da se istraga ne obavi i da oni koji su oteli vrijednu zemlju (dajući za nju bezvrijedne parcele po selima oko Banjaluke i Laktaša), legalizuju ove prljave poslove.

Najodgovorniji za takvo stanje stvari je Želimir Lepir, Glavni okružni tužilac, čiji je dosadašnji rad u pravosuđu nanio nemjerljive štete ovom entitetu. Jer to nije bio rad, već zaštita kriminala i kriminalaca (u narednim nedeljama opširnije o Lepirovom uništavanju pravosudnih institucija).

Lepir je dio „Srbačkog pravosudnog lobija“ i sav njegov posao je da zaštiti aktere na vlasti, koji su bezobrazno i drsko opljačkali sve što su vidjeli i čega su se domogli. Lepir je čovjek od povjerenja Milorada Dodika i njegova je uloga da ne bilo kakvu istragu o blikim mu tajkunima.

Dokumentacija oko prevara sa zemljištem Poljoprivredne škole bila je prvobitno u Specijalnom tužilaštvi za organizovani kriminal RS, ali oni su ga proslijedili Okružnom tužilaštvu. Razlog je jasan: opštepoznato je da se Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal ne bavi organizovanim kriminalom, što ovaj slučaj pljačke jeste.

I Miodrag Bajić, šef te pravosudne institucije, dio je „srbačkog lobija“.

Kada je slučaj stigao kod Lepira, on ga je gurnuo u ladicu. I to po nalogu iz vrha RS. Uzalud je bilo insistiranje iz MUP-a RS da se predmet radi; u Tužilaštvu su neumoljivi - rada nema.

Upravo zbog toga sam uputio pitanja Lepiru, ali mi je prvo odbio da odgovori (vidi dodatak tekstu). Nakon toga sam uputio nešto izmijenjena pitanja i odgovoreno mi je „da se u Okružnom tužilaštvu Banja Luka, nalaze u radu, dva predmeta koja se odnose na zemljište Poljoprivredne škole Banja Luka. U oba gore pomenuta predmeta, postupajući tužioci vrše provjere i prikupljaju potrebna obavještenja, bez kojih tužilac ne može donijeti  tužilačku odluku“.

Iz odgovora Tužilaštva moglo bi se zaključiti da oni itekako rade na predmetu Poljoprivredna škola, ali to je netačno. Postoje predmeti, ali ne radi se ništa.

Potvrđuje to i odgovor iz MUP RS, na moj upit da li imaju nalog iz Tužilaštva za pomenuti predmet.
„Obavještavamo Vas da Sektor kriminalističke policije, CJB Banja Luka postupa po zahtjevu Okružnog tužilaštva Banja Luka,
 broj: T 13 0 KTA 0014937 13 od 14.03.2013. godine, a koji se odnosi na informaciju o zamjeni zemljišta Poljoprivredne škole u Banjaluci”, odgovoreno je iz policije.

Gdje je kvaka, kada imaju nalog?
Kvaka je u odrednici “KTA”, koja svjedoči da je riječ o predistražnim radnjama, odnosno da prave istrage nema ni na vidiku.

Tužilaštvo jeste dalo nalog da se prikupe određeni dokumenti, kako bi se pred javnošću “pokrili” i mogli ustvrditi da nešto kao rade, a suštinski ne čine ništa, jer ne izdaju nove naloge niti otvaraju pravu krivičnu istragu, koja bi podrazumijevala i saslušanje Stankovića, Repajića, Haneša i ostalih, odnosno njihovo privođenje i pritvaranje.  

Sve u svemu, nije Tužilaštvu niti Sudovima potrebna „politička volja“ da bi pokrenuli istrage o brojnim aferama i pljačkama budžetskih sredstava; tim institucijama neophodna je temeljna deratizacija i čišćenje od poslušnika kartela koji haraju ovim entitetom i ovom zemljom.

Što se tiče slučaja „Poljoprivredna škola“, dok je Želimir Lepir na čelu Tužilaštva, kriminalac Stanković i ostali mafijaši moći će nesmetano da rasprodaju atraktivne parcele i zarađuju desetine miliona, a da u sve te poslove nisu uložili ni marke.  

PITANJA TUŽILAŠTVU No 1

Banjaluka, 05.08.2013.
Okružno tužilaštvo Banjaluka
Glavni tužilac Želimir Lepir
portparol Maja Đaković Vidović

Upit

Poštovana,
prema informacijama kojima raspolažem Okružno tužilaštvo sprečava istragu oko malverzacija sa zemljištem Poljoprivredne škole u Banjaluci.
Taj predmet Specijalno tužilaštvo RS proslijedilo je Okružnom tužilaštvu Banjaluka, ali nema nikakvih pomaka niti Okružno tužilaštvo želi da MUP RS izda nalog da se krene sa istragom u tom predmetu.
U predmetu se tretiraju zamjene zemljišta Poljoprivredne škole u Banjaluci za zemljište u selima oko Banjaluke i Laktaša, a protagonisti su Edi Haneš, Budo Stanković, Perica Repajić...
Zbog navedenog molim vas da mi odgovorite na sledeća pitanja:
Zbog čega Tužilaštvo odbija da izda nalog MUP-u RS da počne sa istragom u ovom predmetu?
Da li je takav postupak Tužilaštva iniciran naredbom iz vrha RS?
Da li Tužilaštvo ne smije da se bavi ovim slučajem zato što su u njega involvirani bliski prijatelji Milorada Dodika (Stanković, Repajić), te brojni drugi tajkuni bliski aktuelnoj vlasti?

Zbog objektivnog informisanja javnosti, molim vas da mi na pitanja odgovorite najkasnije do četvrtka, 08.08.2013.

S poštovanjem,
Slobodan Vasković, novinar/bloger

ODGOVOR TUŽILAŠTVA No1
Broj: IT 210/13
Datum: 06.08.2013.
Banja Luka

N/r  Slobodan Vasković, novinar/bloger
Predmet: Odgovor na zahtjev za pristup informacijama-dostavlja se

Povodom zahtjeva koji ste uputili Okružnom tužilaštvu Banja Luka, dana 05.08.2013.godine,za dostavljanje informacija,a kako navodite u dopisu, vezano za malverzacije u vezi sa zemljištem Poljoprivredne škole u Banja Luci, u  skladu sa članom 4 Zakona o slobodnom pristupu informacijama (Službeni Glasnik RS br.20/01) obavještavamo Vas;

-da dostavljeni zahtjev ne može biti obrađen u skladu sa članom 11, stav 2 (b) Zakona o slobodi pristupa informacijama,budući da su postavljena pitanja zasnovana na konstatacijama i zahtjev ne sadrži dovoljno podataka o prirodi i sadržaju informacije, neophodno je pitanja konkretizovati i precizirati na način što ćete navesti datum podnošenja prijave Tužilaštvu, prijavljena lica,podnosioca prijave, te eventualno druge okolnosti iz kojih se sa sigurnošću može zaključiti na koji krivični predmet se vaš upit odnosi.Kako je  iz priloženog dopisa, očigledno, da nedostaju  detaljniji podaci o sadržaju koji se traži, prema navedenoj zakonskoj odredbi, u ovom trenutku nismo u mogućnosti  da razmatramo Vaš zahtjev.Zahtjevu ćemo udovoljiti po dopuni istog.-

S poštovanjem,                                     
                                                                                                                                                   Službenik za informisanje
                                                        Maja Đ.Vidović


PITANJA TUŽILAŠTVU No 2

Banjaluka, 06.08.2013.
Okružno tužilaštvo Banjaluka
Glavni tužilac Želimir Lepir
portparol Maja Đaković Vidović

Upit

Poštovana,
molim Vas da mi odgovorite na sledeća pitanja:
1.   Da li je Specijalno tužilaštvo Republike Srpske dostavilo Okružnom tužilaštvu Banjaluka predmet koji se odnosi na moguće malverzacije sa zemljištem Poljoprivredne škole u Banjaluci?
2.   Ukoliko jeste, da li je otvorena istraga u tom predmetu i da li su njome obuhvaćena lica Edi Haneš, Budimir Stanković, Perica Repajić i drugi?
3.    Da li Okružno tužilaštvo Banjaluka vodi ikakvu istragu koja se tiče zamjene zemljišta Poljoprivredne škole u Banjaluci za zemljište u selima oko Banjaluke i Laktaša, a koje su izvršili Edi Haneš, direktor Poljoprivredne škole (ili UO te škole), te biznismeni Perica Repajić i Budimir Stanković?
Zbog objektivnog informisanja javnosti, molim vas da mi na pitanja odgovorite najkasnije do četvrtka, 08.08.2013.
S poštovanjem,
Slobodan Vasković, novinar/bloger

ODGOVOR TUŽILAŠTVA No 2
Broj: IT 210-1/13
Datum: 07.08.2013.
Banja Luka

N/r  Slobodan Vasković, novinar/bloger

Predmet: Odgovor na zahtjev za pristup informacijama-dostavlja se

Povodom zahtjeva i postavljenih pitanja koji ste uputili Okružnom tužilaštvu Banja Luka,dana 06.08.2013.godine,za dostavljanje informacija,a kako navodite u dopisu, vezano za malverzacije u vezi sa zemljištem Poljoprivredne škole u Banja Luci, u  skladu sa članom 4 Zakona o slobodnom pristupu informacijama (Službeni Glasnik RS br.20/01) obavještavamo Vas;

-da se u Okružnom tužilaštvu Banja Luka, nalaze  u radu,  dva predmeta koja se odnose na zemljište Poljoprivredne škole Banja Luka.
U oba gore pomenuta predmeta, postupajući tužioci vrše provjere i prikupljaju potrebna obavještenja,bez kojih tužilac ne može donijeti  tužilačku odluku.O radnjama  koje tužilac preduzima u tim istragama, zbog tajnosti istrage  ne možemo, Vas obavjestiti o detaljima i pojedinostima.Nadamo se da smo potvrdom da se u Tužilaštvu nalaze u radu dva predmeta koja se odnose na zemljište Poljoprivredne škole Banja Luka, zadovoljili interes javnosti za pristupom informacijama.-    
S poštovanjem,                                     
                                                                                                                                                   Službenik za informisanje
                                                        Maja Đ.Vidović

PITANJA MUP RS

Banjaluka, 06.08.2013.
MUP RS
ministar Radislav Jovičić
portparol Mirna Šoja

Poštovana,
molim Vas da mi odgovorite na sledeća pitanja:
1.   Da li MUP RS (nadležne uprave) ima nalog Okružnog tužilaštva Banjaluka da istraži moguće malverzacije sa zemljištem Poljoprivredne škole u Banjaluci (vezano za zamjenu zemljišta Poljoprivredne škole u Banjaluci za parcele u selima oko Banjaluke i Laktaša)?
2.   Ukoliko takav nalog postoji, kada ga je Okružno tužilaštvo Banjaluka izdalo?
Zbog objektivnog informisanja javnosti, molim vas da mi na pitanja odgovorite najkasnije do četvrtka, 08.08.2013.

S poštovanjem,
Slobodan Vasković, novinar/bloger

ODGOVOR MUP RS
Поштовани,

Обавјештавамо Вас да Сектор криминалистичке полиције, ЦЈБ Бања Лука поступа по захтјеву Окружног тужилаштва Бања Лука,
 број: Т 13 0 КТА 0014937 13 од 14.03.2013. године, а који се односи на информацију о замјени земљишта Пољопривредне школе у Бањалуци.

С поштовањем,
РЕПУБЛИКА СРПСКА
BЛАДА
Министарство унутрашњих послова
Телефон: 051 338 478,Факс: 051 338 844

Vezani tekstovi:


Dosje: Kako je Dodikov kum Budo Stanković postao najveći banjalučki vlastelin


ЗАРАДИЛИ 27 МИЛИОНА КМ ЗАМЈЕНАМА ЗЕМЉИШТА У БАЊАЛУЦИ 
http://slobodanvaskovic.blogspot.com/2012/12/27_5737.html

Dodik i Cvijanović se sukobili zbog kriminalnih radnji sa zemljištem Poljoprivredne škole