среда, 3. јул 2013.

Univerzitetski dokovi

piše: Slobodan Vasković

Bilo kuda otimačina svuda, parola je SNSD-ove vlasti, koja će u istoriji Republike Srpske ostati upisana najcrnjim slovima. Ta vlast uništila je sve čega se dotakla, a dotakla se svega. Ne postoji nijedan jedini segment društva u koji nisu ušli i u kojem nisu popljačkali sve što se oteti moglo. Pri tom mašući „srpstvom“ i „odbranom srpstva i RS“ kao sabljom koja otkida glave svakom ko se usprotivio nenarodnoj, necivilizovanoj, mafijaškoj  politici „spržene zemlje“. Najglasniji „zaštitnici“ Srba i srpstva u RS i BiH su osobe koje su teško opljačkale i Srbe i srpstvo i RS i BiH, barbarski uništavajući sve pred sobom.

Uništili su privredu, poljoprivredu, finansije, ekonomiju, zdravstvo i, što je najgore, školstvo. Njihov „prosvetni“ rad pretvorio je obrazovni sistem u „dokove“ na kojima polupismeni mafijaši ubiraju milionska sredstva.

Primjera takog ponašanja ima na svim univerzitetima i fakultetima, u svim srednjim i osnovnim školama; a vrtići su trenutno na udaru. Postoji samo jedan cilj: oteti što više i ne birajući sredstva.

U priči koja slijedi oteto je cca 30.000 KM; reklo bi se smiješna suma, u poređenju sa desetinama miliona opljačkanim na izgradnji Administrativnog centra, autoputa, naftnoj industriji, Birču... Međutim, nije smiješna suma, jer je tih 30.000 KM oteto od cifre koja iznosi 100.000 KM i koju je Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIP) donirala Arhitektonsko-građevinsko fakultetu (AGF), 2008. godine (svi dokumenti su u mom posjedu). Jednostavnije rečeno, od ukupne donacije nestalo je 30 posto, što je postotak koji svjedoči o nezajažljivosti odgovornih na AGF-u. Krenimo redom.

Ugovorom o poslovnoj saradnji (UniBL, br. 01-4672-1/2008, 03.12.2008. godine), RUGIP je AGF-u donirala 100.000KM. Od tog novса, 18.000 KM trebalo je biti isplaćeno za šest stipendija. Stipendije su trebale iznositi 3000 KM i to na godišnjem nivou.

Ostatak od 82.000 KM AGF je trebao utrošiti u nabavku geodetske opreme.

Ugovorima o stipendiranju jeste dodijeljeno šest stipendija, ali je svaka od njih iznosila 2.500 KM na godišinjem nivou, odnosno 500 KM manje od predviđenog i utvrđenog iznosa sa RUGIP-om. Po ovom osnovu “isparilo” je 3.000 KM, koje su ukradene od studenata.

Nakon što su studentima “podrezana” primanja, krenulo se u nabavku geodetske opreme, a ugovori o tome potpisani su 2010. godine. Prema prvom Ugovoru u tu svrhu utrošeno je 49 872,90 КМ, a prema drugom Ugovoru još 6 307,46 КМ. Ukupno je u nabavku geodetske opreme utrošeno  56 180,36 КМ, odnosno gotovo 26.000 KM manje od predviđenog.

Kada se saberu one 3.000, za koje su zakinuti student i suma koja je “nestala” tokom nabavke opreme, račun kaže da je otuđeno cca 30 hiljada KM od donacije vrijedne 100.000 KM.

Uz sve to, utvrđeno je da je geodetska oprema koja je nabavljena potpuno neadekvatna za izvođenje radova u stvarnim zemljišnim uslovima, a glavni “stručnjak” za nabavku te opreme bio je profesor doktor Ljubiša Preradović, koji, prema tvrdnjama brojnih sagovornika sa AGF-a, ne razlikuje “nivelir” od “totalne mjerne stanice”. Osim toga, nije isporučena ni sva oprema, što je komisijski utvrđeno.

Sve rečeno je dokumentovano i proslijeđena je krivična prijava MUP-u RS, ali nikakve reakcije nije bilo. Ista ta prijava upućena je i Etičkom komitetu banjalučkog Univerziteta, ali i tu je reakcija izostala.

Važno je znati da je (neadekvatnu) geodetsku opremu isporučila firma “Vekom” iz Beograda, koja je dobila posao na insistiranje dekana AGG Milenka Stankovića. Uz “Vekom”, na tender su se još prijavile firme “Geokom” iz Sarajeva, “BLB-EXIM” iz Banjaluke i “Geo Wild” iz Zagreba.

Sve ugovore potpisao je rektor banjalučkog univerzioteta Stanko Stanić, jer je to u nadležnosti rektora, tako da je najodgovorniji za ova štetni posao Milenko Stanković, dekan AGF-a, ostao u sjeni i, za sada, bez odgovornosti.