субота, 1. јун 2013.

Grigorije na udaru Sabora - ili SAD ili krivična odgovornost i razvlašćivanje

piše: Slobodan Vasković

Sabor Srpske pravoslavne crkve pokrenuo je masovno čišćenje „prljavog veša“ u redovima crkve. Episkom Vasilije Kačavenda trajno je razriješen svih dužnosti, a na njegovo mjesto postavljen je vladika Hrizostom, koji je do sada bio na čelu bihaćko-petrovačke eparhije.


Interesantno je da je Hrizostom na Saboru najviše branio Kačavendu, a smatra se da je on upravo njegov izbor. Prvobitno je bilo planirano da vladika banjalučki Jefrem ostane i dalje administrator Zvorničko-tuzlanske eparhije, ali je odluka naglo promijenjena 31.maja, kada je odlučeno da Hrizostom ide u Bijeljinu, a da na njegovu poziciju dođe Atanasije Rakita.

Od juče traje i bitka oko pozicije vladike Grigorija. Njemu je iz crkvenog vrha ponuđeno da napusti ove prostore i preseli se u Sjedinjene Američke Države, ali on je to odbio. Određeni izvori tvrde da je ta ponuda Grigoriju iznesena po principu „uzmi ili ostavi“, dok ima i onih koji kažu da će Grigorije „preživjeti“ ovaj Sabor, ali da idući sigurno neće.

„Pred vladikama se nalaze dokumenti koji svjedoče da je Grigorije pronevjerio 9,5 miliona maraka i koji to nesumnjivo dokazuju“, tvrde moji izvori iz crkve.

Oni dalje kažu da je Grigorije izgubio svaki kredibilitet unutar SPC-a, ali da se, uprkos tome, on žestoko opire odlasku iz Hercegovine.

„Grigorije će biti uklonjen ako ne priohvati da se preseli u SAD. Tu dileme nema. Ako se to ne desi na ovom Saboru, desiće se vrlo vrlo brzo“, zaključio je moj izvor.

Neke od vladika se protive „majčinskom odnosu crkve“ prema Grigoriju i zahtijevaju njegovu krivičnu odgovornost zbog pronevjere 9,5 miliona KM.

Grigorija je najteže optužio mitropolit dabrobosanski Nikolaj, tvrdeći da je „uništio Hercegovinu“.

„Opljačkao si Hercegovinu i zatro sve u njoj“, rekao je Nikolaj Grigoriju.

Indikativno je i to što je premijer Srbije Ivica Dačić 30. maja organizovao ručak za sve učesnike Sabora, i svi su došli sem Grigorija. Jedni tvrde da nije bio ni pozvan, dok iz Grigorijevih redova ističu da je on taj ručak bojkotovao.